С какво ви дразнят хората? - тема №3

• 39 205
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
Зъм е змия

# 631
Утре се пере и чисти, вечерта се празнува и след това 5 дни не се работи и не се къпе, според някои, ама аз съм питала свещеник и ми каза, че няма такова нещо. Пет дни да не чистиш, само да ядеш и пиеш, то ще потънеш в мръсотия, пък да не се изкъпеш, ще се вмирисаш.

# 632
Какво е "зъм". И мен така ме действат утре не  се пере ,не се плете. Само гузна съвест ми създават .
Хич не ми е  гузно!
Повече от тях знам , за паганските корени на всичките ни обичаи.

# 633
До края на месеца, следващ месеца на възнаграждението Simple Smile Ужас, навремето имаше такива истории, мислех, че са в миналото. При нас заплати се плащат до 5ти, не се сещам някога да не съм имала заплата на първи. Че и на 28-29 редовно получаваме, ако 30-1 се падат почивни.
Факт, има и фирми, които дори преди изтекъл месец плащат заплати. Особено както казвате ако 30 и 31 са събота и неделя. Аз обаче не го намирам за практично и според мен си е съвсем в реда на нещата законоустановения срок. Какъвто и да е срок всъщност, стига и двете страни да са наясно с него, подписвайки договора. Ако подпиша договор с изплащане до 1ви и не получа заплата дотогава разбира се, че аз бих недоволствала. След като си подписал, че заплата ще получиш до 31ви - това е и срока, в който нямаш основание за мрънкане.

И един пример:
Скрит текст:
Служител е в платен отпуск от 25ти до 29ти. 30 и 31 са събота и неделя. На 29 плащаме заплатите и приключваме месеца. На 1ви служителя звъни в офиса и казва, че на 28ми следобед е правил ремонт на село, спънал се е и си е навехнал глезена. И е взел болничен. И ще ни го прати. За незапознатите ще обясня, че това значи корекции и промяна в абсолютно всички суми за цялата фирма - като започнем от заплатата на служителя, която е преведена в повече, а заради болничния трябва да е по-малко (по закон), и минем през осигурителните вноски по пера - всичко се изменя. Човекодните, статистическите справки, всичко. Или ако има служител в продължителни болнични, чакащ час за явяване на ЛКК за издаване на болничен със задна дата пък съвсем се оплитат нещата администрятивно. Първични, продължения, основания и кодове, непредставени документи, заместване, довнасяне и какво ли още не. Та за мен изплащане преди приключил период не е никак практично, води до грешки, корекции и т.н. Не знам с колко служители е вашата фирма и каква е динамиката на документооборота, касаещ ТРЗ, но при нас и много други, с които съм разговаряла нещата не са просто 1+1=2 ...

# 634
И един пример:
Скрит текст:
Служител е в платен отпуск от 25ти до 29ти. 30 и 31 са събота и неделя. На 29 плащаме заплатите и приключваме месеца. На 1ви служителя звъни в офиса и казва, че на 28ми следобед е правил ремонт на село, спънал се е и си е навехнал глезена. И е взел болничен. И ще ни го прати. За незапознатите ще обясня, че това значи корекции и промяна в абсолютно всички суми за цялата фирма - като започнем от заплатата на служителя, която е преведена в повече, а заради болничния трябва да е по-малко (по закон), и минем през осигурителните вноски по пера - всичко се изменя. Човекодните, статистическите справки, всичко. Или ако има служител в продължителни болнични, чакащ час за явяване на ЛКК за издаване на болничен със задна дата пък съвсем се оплитат нещата администрятивно. Първични, продължения, основания и кодове, непредставени документи, заместване, довнасяне и какво ли още не. Та за мен изплащане преди приключил период не е никак практично, води до грешки, корекции и т.н. Не знам с колко служители е вашата фирма и каква е динамиката на документооборота, касаещ ТРЗ, но при нас и много други, с които съм разговаряла нещата не са просто 1+1=2 ...
На 29-ти изплащате заплати за предходния месец.
Отпуската и болничните са в настоящия и те ще се отразят в следващото плащане. Или?

# 635
  • Mediterraneo
Ако визираш мен, фирмата е верига от хотели в цял свят, да речем в Испания са "само"140, брой на служителите няма нужда да смятам, мисля. Щом могат да плащат на толкова народ на 28-ми на текущия месец, значи има възможности и за корекции, и за всичко.

# 636
А при нас има 2 вида плащания- до 30ти, и до 8 ми следващия месец.
Стабилните фирми плащат до 30ти за текущия месец( държавни служители получават на 21ви, повечето фирми  плащат до около 25ти), и фирми- прекупвачи, за наемни работници, които  получават до 30ти, съответно плащат на работниците си до 8ми на следващия месец,по закон .
Разбира се,  че има начин, както казва Тарталета,  най- вече , ако законът го изисква.

# 637
Хората си чакат изработената заплата, и да всички работят за пари. Не разбирам дразненето.

# 638
На 29-ти изплащате заплати за предходния месец.
Отпуската и болничните са в настоящия и те ще се отразят в следващото плащане. Или?
Не, ако на 29 изплатя заплати за неприключил (текущ) месец и на другия ден се случи някаква промяна, която прави изчислените суми грешни.
Да, варианти за корекции има, разбира се. Просто зависи от фирмата и вътрешната й организация. На мен на никое работно място за последните 15 години не са ми плащали заплата за неприключил период и го приемам за нормално. Това е условие, уточнено при интервютата и подписано в договора. Излъгани и ощетени няма.

Хората си чакат изработената заплата, и да всички работят за пари. Не разбирам дразненето.
Дразненето е, че от ръководството се обявява "днес очаквайте превод" и целия ден минава в бойкотиране на работния процес, защото банката на Пешо е същата като фирмената и сумите влизат мигновено, а банката на Гошо е друга и превода отнема няколко часа. Пак е в рамките на деня, ама те нервничат през целия ден.

# 639
Honey,
Като изплатят парите на 29-число, а ти се разболееш на 30-то, просто болничния ще го прихванат другия месец. Не е чак такъв проблем.
Фирмата твоя ли е, че е толкова си се притеснила кой работи и кой - не?

# 640
  • France
Или е HR. Толкова пък писаници за шепа хора, които използват деня на заплатите за смол толк Rolling Eyes И голямата сложнотия да се оправи един фиш, че имало болничен... сериозно?

# 641
Не съм HR (само съм запозната, че корекциите са излишно административно усложнение) и не е моя фирмата, просто служител съм. Като всички останали. И работя. И темата е "с какво ви дразнят хората". Около датата за изплащане на заплати ме дразнят колеги, които се скатават и не работят, това е.
Дени, пишеш така, защото не си чела закони и наредби. Болничния щом е от 30ти значи започва от 30ти. Нарушение на закона е да се "прихване" от другия месец. Дали го правят така в други фирми - може би, но е нарушение на закона.

# 642
  • Пловдив
Honey,
Като изплатят парите на 29-число, а ти се разболееш на 30-то, просто болничния ще го прихванат другия месец. Не е чак такъв проблем.
Фирмата твоя ли е, че е толкова си се притеснила кой работи и кой - не?
Проблема настава ако работиш с тези, които не работят и ти пречат на теб или се налага да изпълняваш и тяхната работа.
По правило заплати се изплащат за предходния месец. Аз получавам на 15 или 16-то число заплата за предния месец, например този месец 16.12.25 получих заплатата за 11 месец.

# 643
Да де, ама се дадоха някакви примери, че не било проблем половин месец по-късно от обичайната дата да се изплащат заплати, все било в рамките на закона. А за повечето хора си е съществен проблем, след като обичайно на определена дата се плащат сметки, кредити, наеми и в повечето случаи е автоматично - дърпат от сметката, ако има наличност, а и половин месец след датата си е половин месец, в който имаш разходи за живеене

# 644
  • Deutschland/HE
Ако всеки месец получаваш на 15то число заплата, няма да има проблем. 

Като започнах работа, в началото ни плащаха на 10то число, но се наложи да започнат на 15то. Тогава за един месец беше леко тегаво, но след това няма проблем.

П.С. Преместването се наложи , защото част от работниците се мотаха и не сядаха да си уточнят на време заработките. Ако са само служители е доста лесно, но като имаш още няколко вида и те те бавят.

Общи условия

Активация на акаунт