Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 792
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
Аз пак да питам, че съм паникьосана. Разбрах, че при дебела лигавица и кървене, може да се направи абразио. И има риск да не е само доброкачествена хиперплазия. Понеже не ми спира, има съсиреци и т.н., съм в тих ужас. Има ли момичета, на които е направено абразио заради неспиращо кървене и дебела лигавица? Какви бяха резултатите от хистология?

При мен заради неспиращо кървене се наложи абразио. На ехограф не се виждаше удебелена лигавица /ок. 5 мм беше/, нито полипи. В хистологията обаче излезе, че съм била с пролифериран ендометриален полип и цирвикален също.

# 496
Непокорна, не знам точно, моята е 10 - 12мм и било много, особено след толкова дни кръвотечение.

Тередина, колко време беше неспиращото кървене и силно ли беше? С какъв ехограф те гледха външен или трансвагинален?

# 497
Да попитам, тези които са пили Примолут нор, качихте ли килограми от тези хапчета?
Не, напротив...овладя се пълнеенето и се чувствах отлично!
melange, не се паникьосвай, може да е полип, не си слагай диагноза предварително...

# 498
  • Бургас
Хммм, явно при мен е качване на кила. Малко, ама ме дразни.
Благодаря ви!

# 499
Около 20 дни продължи. Не беше силно, изкарвах с ежедневни превръзки. Опитвахме и с Дицинон да го спрем, после Примолут, но без успех. Хормоналните дисбаланси в пременото са причината най-често.
П.С : За няколко дни минах през 3-ма АГ, та ме гледаха и на външен и трансвагинален ехограф.

# 500
Аз пак да питам, че съм паникьосана. Разбрах, че при дебела лигавица и кървене, може да се направи абразио. И има риск да не е само доброкачествена хиперплазия. Понеже не ми спира, има съсиреци и т.н., съм в тих ужас. Има ли момичета, на които е направено абразио заради неспиращо кървене и дебела лигавица? Какви бяха резултатите от хистология?

На мен ми се наложи след 29 дни кървене, което не беше със съсиреци, но изтичаше огромно количество при ходене до тоалетна, през останалото време почти нямаше на превръзката. Направиха ми кръвни изследвания  и видяха ниски нива на желязо и хемоглобин, беше удебелена лигавицата и при мен, но не са казвали колко мм. Хистологията показа доброкачествен полип, но при мен беше от висок естроген явно. Не се шашкайте, аз бях доста зле психически, че може да се наложи абразио, но мина и после съжалявах, че не го направих по-рано. При мен също опитваха с кръвоспиращи, Дуфастон и накрая отидох на абразио.

# 501
  • София
Момичета ,здравейте. Ако мога и аз да се включа в темата при вас. От август 2025 стана ясно, че навлизам в перименопаузата, влязох си ударно от септември до октомври ми дойде 3 пъти, пуснах половите хормони и се изясниха нещата. Нямам особени симптоми, изключвам, че от време на време ме обливат горещи вълни, но рядко, цикъла ми е 2 пъти в месеца или закъснява, вече му свикнах....Най много ме мъчи сухата кожа /отключих атопичен дерматит/ и световъртежа/замайването от средата на октомври. Няма и ден без него, уж съм добре и се появява. На толкова лекари ходих, че направо не е истина. Правих си скенер на глава, отоневролог, очен, ендокринолог, унг, какви ли не изследвания, всичко нормално, само дефицит на вит. Д. Според всички  е хормонално, но аз не мога да живея пълноценно по този начин, вече 3 месеца съм ту добре ту ми е замаяна главата.Неприятно и досадно е. Омръзна ми да обикалям по доктори, въпросът ми е следния дали някоя дама е била с подобен симптом и дали ХЗТ е помогнала за този проблем? Честно казано моя гинеколог ми изписа Феминорм Дуо за 3 месеца, но не смятам, че ми помогна. Започвам се замислям за ХЗТ или за друга опция, невроложката ми спомена за спирала Мирена, но не съм убедена дали това е подходяща опция.Благодаря предварително!

# 502
Как са нивата на Б12?

# 503
Ами при мен цикъла след хистероскопията, днес е 5 -ти ден много малко, успокоително вече, но три сутрини се събуждах подгизнала в кръв и с огромни съсиреци/добре, че имам протектор на спалнята, заради кучетата, че иначе, щях да изхвърлям матрака/, доста се бях притеснила до вчера и със замяйване и отпадналост.Но този цикъл след манипулацията, като цяло беше странен, първи ден нормално,  втори, трети и 4-ти ден от ноща до към обяд много обилен и от обяд до вечерта с една превръзка изкаравах.Днес вече се събудих суха и само мъничко имаше,,явна свършва.Но като чета, и днес ми и каза една позната,, че и на нейна колежка след хистерото три месеца е била с  големи изливи,и после цикъла и е станал нормален.Дано издържа, взех си коприва, и си сготвих да си набавя желязо,,че след този цикъл сигурно вече ми е на нула Днес цял ден ям месо и коприва-и съм решила целия месец,,да се храня със спанак, коприва и месо и да пусна кръвни да видя, дали ще успея да вдигна желязото, че то ми е най-кричитчно и феритина също. Егаси и перименопаузата, егаси и чудото.😵‍💫😵‍💫😵‍💫Чакам с нетърпение прегледа си след хистерото  следващата седмица и да видя резултата от хистологията.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 23:06 от Kaira12344

# 504
  • Бургас
При мен цикълът след абразио стана такъв обилен по три-четири дни по средата реки и ужасни болки, като правеше 10-12 дена общо. Не искам да си спомням тези ужасни години. Имах малки миоми преди това, едната порасна двойно от кръвоизливите, получих анемия. От  2020 едва чак в края на 2024 имах подобрение и стана такъв, какъвто беше преди обилен, но само в рамките на ден-ден и половина и с поносима болка. Междувременно правих емболизация, пих една специална билка и кое даде ефект не знам.

# 505
+желязо.Какво значи нормално?В граници или оптимални стойности?

# 506
Пак аз с моите притеснения. Вчера намаля много, днес пак се засили. На вас било ли ви е така, на тласъци?

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 14:38 от melange

# 507
Разбирам, че си притеснена, но на 52г няма как нещата да са като на 22, 32, че и 42. Не търси помощ във форум, а иди на лекар и се успокой най- вече!

# 508
  • София
+желязо.Какво значи нормално?В граници или оптимални стойности?

Всичко ми е в норма и не е на долна граница.

# 509
Само със спанак и коприва хич няма да стане, трябва си железен препарат.
И на мен докторката ми искаше на всяка цена да ми слага тъпата спирала, много се радвам, че си удържах да отказвам. На 50+ от какъв зор ми е спирала, тепърва да се нагаждам и да понасям неудобства. С утрогестан по 10 дни в месеца, нещата си влязох в релси без никакви странични ефекти и мога да го ползвам, докато се приключи с цикъла. Което си мисля, че няма как да е много далече!

Общи условия

Активация на акаунт