Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 16 550
  • 336
  •   3
Отговори
# 15
Галина, аз съм така от 6 г. Преборих белодробни проблеми и закрепих компроментирания си имунитет. Но ме удари предменопаузата.
В момента от 10 дни имам напрежение в корема, все едно ще идва цикъл, но такъв няма.
Изписана ми е само вечерна иглика, не съм купувала добавки на своя глава. Но може би е време да го направя.

# 16
Това премено има различни етапи. В един момент бях пълна с енергия и правех упражнения всеки ден, но в момента едва успявам два пъти в седмицата.Нямам сили на моменти, а преди цикъл се чувствам ужасно отпаднала.Правя всичко на сила едва ли не.Само ежедневните разходки и крачки ги спазвам ежедневно.Това ми е почивката и проветряването на главата. Днес няма да мога да ходя и мисля, да се кача на пътеката и да си направя километрите, а и малко да си почина от работа и деца.
Имайте в предвид, че и динамиката на всяка една от нас е различна. Едно е да си с големи деца и да си свободен, друго е да си с малки деца.

# 17
От няколко дни чета книгата на Др. Минди Пелц " Пренастройване на Менопаузата", на Бг. език - препоръчвам ви я с две ръце.
Тя започва своя разказ от личен опит, още от периода премено.... Ще  намерите доста отговори и насоки в нея, за този период.

# 18
  • София
А има ли тук в темата дами, които спортуват редовно поне 3-4 пъти седмично, активни са физически от години,  и въпреки това се оплакват от всички съпътстващи симптоми на менопаузата?
Има да, активна съм физически, спортувам редовно, включително в зала с треньор. Балансирам много сериозни силови тренировки с кардио. За съжаление спортът не подобрява симптомите ми. На моменти и ми пречат на тренировките. Например класиката замръзнало рамо, която е често срещана при пери- и менопауза. Напоследък често се обажда и понякога ми пречи да работя качествено за рамене и гръб.
За щастие за момента имам енергия и нямам желание да пропускам тренировки или движение. Дано така да се задържи.
Аз съм в напреднала перименопауза, имам пропуски на цикъл по 3-4 месеца.

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 09:28 от Felis

# 19
  • Бургас
Какво представлява това замръзнало рамо
Аз гледам да вървя десетина км. на ден пеша, и 2-3 седмично ходя в една зала на каланетика, не много трудни упражнения, без големи тежести, но пак е нещо
Но спортът не забелязвам да се отразява на сиптоми някакви, даже болежките в ставите ми пречат

# 20
Спортът по никакъв начин не може да намали или заличи симптоми като горещи вълни, изпотяване, вагинална сухота. Но има големи ползи от гледна точка на бъдещата костна плътност и рисковете от остеопороза, особено тренировките с тежести.

# 21
разтягането и каланетиката, помагат много за сухожилията и ставите.

# 22
  • София
Какво представлява това замръзнало рамо
Аз гледам да вървя десетина км. на ден пеша, и 2-3 седмично ходя в една зала на каланетика, не много трудни упражнения, без големи тежести, но пак е нещо
Но спортът не забелязвам да се отразява на сиптоми някакви, даже болежките в ставите ми пречат
Болезненост и скованост в рамото, в ставата. Болката може да е постоянна или само при движение, обикновено минава през няколко етапа и се променя. Стандартно се дължи на травма и рехабилитация помага много. Обаче като симптом на падащия естроген, не се причинява от травма. При мен се появи постепенно преди година и половина и от тогава ту се засилва, ту спада болката. Понякога е толкова силна, че не мога да тренирам добре, друг път просто напомня за себе си, но не ми пречи на движението. Загряване, разтягане, рехабилитация помагат, но не го отстраняват. Чела съм при някои жени, че като минат на ХЗТ и бързо се оправя и изчезва окончателно. Ще видим, засега се напасваме някак, в момента пак съм в етап да пазя рамото, защото е силна болката.

# 23
За тестостерона, че стана дума в края на предишната тема. Написано е в достъпен стил, но е с една от водещите учени по темата в света. От коментари, както се казва, няма нужда, то всичко си пише.

https://www.nationalgeographic.com/health
Скролвате един екран надолу към заглавие: What science says about women and testosterone therapy

Сто пъти пробвах, не мога да разбера защо не може директно копиране и вграждане на линка (дори и в момента трябва да се копира в браузър, не да се кликне директно - ако се кликне, наистина реклама показва). Това е сайтът на NG САЩ и досега никога не ми се е случвало, може би нещо в мамата е проблемът. Аз даже имам много мощен ад-блокър и почти не виждам реклами, ама на Stuck Out Tongue

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 14:19 от Параход

# 24
Мен ме пренасочва към някакъв рекламен сайт и не ми отваря.

# 25
И при мен не се отваря този линк за тестостерона

# 26
Аз ще се въздържа от тестостерона...🤣
Почнах естрадиола с благословията на мамолога. Добре ми е! 😀

# 27
Ето друга статия за тестостерона и трябва ли да се предписва на жени в премено и мено
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7098532/

# 28
Оправих линковете, но пак е тъпня Simple Smile извинете.

# 29
Аз си издействах рецепта и ще ми вземат тестогел от Турция, чакам си го с нетърпение. Изчетох де що има статии и мнения на чужди лекари, и не срещнах противопоказания, особено за гел, където дозата може да се намали или увеличи лесно. След 35 години производството му спада драстично при жените.

Общи условия

Активация на акаунт