Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №35

• 32 801
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
  • По света и у нас
Здравейте, мисля че писах преди време в тази тема.На почти 42 съм имам зацапване след цикъла па ден 6 и 7ми от 1 гонина.Имах преглед с ехограф които заподозряха полип  и офис хистероскопия която не откри нищо.Този месец обаче ми зацапа и преди цикъл.Не знам дали е перименопауза и нисък прогестерон или по-скоро от поликистозата?Ще съм благодарна ва всеки съветпи мнение.
Това е някакъв полип който като овулираш и си по надута с кръв и той прокървява.
Моя доктор каза полип се маха с раждане 😂…
другото което каза хормоналните лечения уголемяват миомите, а менопаузата им спира развитието. Каза ми въобще да не взимам хормони.

# 466
Здравейте, мисля че писах преди време в тази тема.На почти 42 съм имам зацапване след цикъла па ден 6 и 7ми от 1 гонина.Имах преглед с ехограф които заподозряха полип  и офис хистероскопия която не откри нищо.Този месец обаче ми зацапа и преди цикъл.Не знам дали е перименопауза и нисък прогестерон или по-скоро от поликистозата?Ще съм благодарна ва всеки съветпи мнение.
Това е някакъв полип който като овулираш и си по надута с кръв и той прокървява.
другото което каза хормоналните лечения уголемяват миомите, а менопаузата им спира развитието. Каза ми въобще да не взимам хормони.
[/quote]
Нямам полип имах хистероскопия и не откриха полип.Лично гледах на камерата.Нисък прогестерон и нз дали ипри други жени над 40+ се получават такива зацапвания и дали приемате нещо с цел спиране на зацапването.Естествено ли е не е ?

# 467
Естествено е. Аз съм на 49 г. 9 месеца, имам миоми, никога в живота си не съм имала полип. Гинекологът ми е онколог, един от най-добрите. Никога не съм приемала нищо (освен по едно време витекс, по негова препоръка), никога все още не съм пропускала цикъл, зацапване имам от години, макар и не всеки месец. Рекордът ми е 18-дневен цикъл със зацапването преди и след (обилният е около 3 дни иначе). Ниският прогестерон е фактор, да, макар че при мен вече много е паднал и естрогенът.
Единственият реален риск от тези продължителни кървенета е анемия - ако няма суспектни находки при редовни прегледи и течението е много оскъдно, свиркате си и си гледате живота.

# 468
Как зацапване на ден 6ти и 7ми от цикъла? Ден 6ти и 7ми са още цикъл. Извън тях би било зацапване. Аз имам месеци със зацапване след цикъла тази година. Няколко пъти и до 15ти ден. Но много малко. Нямам полипи, миоми, прогесторонът ми не беше беше нисък, когато си пусках хормони през август. И аз мисля, че не е нещо ненормално. Под 30 и малко след 30 също са ми се случвали. Тогава се притеснявах, сега не.

# 469
Как зацапване на ден 6ти и 7ми от цикъла? Ден 6ти и 7ми са още цикъл. Извън тях би било зацапване. Аз имам месеци със зацапване след цикъла тази година. Няколко пъти и до 15ти ден. Но много малко. Нямам полипи, миоми, прогесторонът ми не беше беше нисък, когато си пусках хормони през август. И аз мисля, че не е нещо ненормално. Под 30 и малко след 30 също са ми се случвали. Тогава се притеснявах, сега не.
Цикалът ви винаги е цил 5 дена.От 1 година на 6 и 7я ден ми зацапва с няколко кафеникави капки.Отдадох го на хормонални промени имам и поликистоза.След преглед всичко беше нормално, но заподозряха полип 3мм след месец пак всичко нолмално но казаха че е 9мм.Хистероскопия на която не откриха полип и нз.Не че ми пречи това зацапване, но за мен не е обичайно за моите вече почти 42 години за това потърсих и лекар.

# 470
При мен винаги е започвал някак със зацапване, но последните месеци са доста. Октомври нямах цикъл, ноември на очакваната дата започна кафеникаво зацапване около 3 дни, после един ден кръв и пак няколко дни цапане. Сега декември закъсня, започна със същото зацапване и реших, че просто е слаб цикъл, на 5тия ден обаче си дойде нормален цикъл. Честно казано вече не знам коя дата да отбелязвам за начало, дали от момента на зацапването или от започването на истинска кръв. Според една гинеколожка преди много години щом започне зацапване е цикъл, но тогава ми го казваше заради опит със противозачатъчни да намалим обилността, което не се случи, защото ги спрях веднага. Сега се допитах до chaGPT😌😃, било се броило от истинската кръв. Иначе на мен ми е махан полип, но това го имаше и преди да го открият, по-скоро е от нисък прогестерон и ановулаторни цикли, които очевидно вече имам. Не съм била скоро на прргледи, ще видя януари как ще е. Вече като че ли свикнах нищо да не е нормално та не го вземам присърце, освен когато имаше период като започне и не спира със седмици.
Извинявай за въпроса на колко години си?Какво ти казват гинеколозите за това зацапване?
На 40г. съм, веднъж попитях и ми каза, че е дефицит на яйчниците, аз го разбирам като нисък прогестерон. Имам си установен почти изчерпан яйчников резерв и ранно навлизане в менопауза. Нямам зацапвания извън циклите, освен след абразиото между следващите два цикъла. Тогава беше установен и полип. Но такова зацапване имам от може би 10г. и повече. Така разбирам, че идва цикъл, но не започва веднага кръв, винаги първо е тъмно. Дори по време на бременността/23г./имах всеки месец такива в първите месеци.

# 471
  • София

Или аз не схващам хумора или имаш нужда от нов лекар.

# 472
Chakaleta, аз не бих се притеснявала.

# 473
И аз цял живот съм си така с такива зацапвания, просто сега много продължителни станаха.
Този месец ми закъснява, но имам някакви проблясъци, че ще
дойде.На ден 31 съм, отдавна не ми се е случвало, но не е изключение, 1 път годишно явно имам ановулаторен цикъл.

# 474
И аз цял живот съм си така с такива зацапвания, просто сега много продължителни станаха.
Този месец ми закъснява, но имам някакви проблясъци, че ще
дойде.На ден 31 съм, отдавна не ми се е случвало, но не е изключение, 1 път годишно явно имам ановулаторен цикъл.
Да, и при мен винаги е имало такива, но не съм обръщала внимание. Може би още след раждането, не знам дали няма общо със секциото, все пак там е шито и може да задържа, но не съм му отдавала значение. Сега също не ме впечатлява, за мен е сигнал, че идва цикъл и после, че спира Simple Smile

# 475
  • По света и у нас
Аз проимах зацапване точно около овулацията, само за ден, съвсем малко. За около 38-39 започна. Напоследък не съм имала, но преди мастурбирах често с един супер силен вибратор, и си мисля че може да е от самите оргазми. Не съм имала зацапване в последните месеци а и не се занимавам с вибратора толкова много, може да е на стресова основа.

# 476
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!Бъдете здрави, обичани и щастливи!

Искам да питам, дали е нормално за първи цикъл след хистероскопия, да няма никаква промяна в количеството кръв.ДнЕс ми е втори ден и се събудих от това, че усещам колко много ми тече и отново бях омазала всичко,  вкл.чаршафите и се притесних, усетих докато спя как ми изтича и се събудих.Не трябва ли да ми е по-оскъден цикъла , аз се навих да  направя хистерото най-вече заради това и това значи ли, че не е успешна?!.Прегледа ми е чак средата на месеца, и сега се събудих доста притеснена, поради факта, че отново съм с обилен цикъл.!На 47 г съм, супер редовен цикъл, но много обилен от 3 години, след ковид, от тази година и анемия, благодарение на него, откриха ми полип 1 см и веднага реших да го махна, като си мислех, че цикъла ми ще стане по-слаб.Нищо подобно и Новата година ми започна страхотно.
Възможно ли е, че въпреки че е махнат полипа този цикъл да е толкова обилен отново и с големи съсиреци?!/доктора каза, че като ми гледат състоянието поне едни 7-8 година съм щяла да си имам цикъл, аз дотогава ще се свърша с тези изливи/.Нямам и зацапвания между циклите.Дали има шанс, втория цикъл след хистерото да е по-нормален?

# 477
  • Бургас
Хистероскопия не се ли нарича самия преглед със съответната техника. Т.е. ако е правен само преглед не би трябвало да има промяна в цикъла. Не мисля, че този обилен цикъл е бил от полип 1см.

# 478
Хистероскопия с премахване на полип 1 см

# 479
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!Бъдете здрави, обичани и щастливи!

Искам да питам, дали е нормално за първи цикъл след хистероскопия, да няма никаква промяна в количеството кръв.ДнЕс ми е втори ден и се събудих от това, че усещам колко много ми тече и отново бях омазала всичко,  вкл.чаршафите и се притесних, усетих докато спя как ми изтича и се събудих.Не трябва ли да ми е по-оскъден цикъла , аз се навих да  направя хистерото най-вече заради това и това значи ли, че не е успешна?!.Прегледа ми е чак средата на месеца, и сега се събудих доста притеснена, поради факта, че отново съм с обилен цикъл.!На 47 г съм, супер редовен цикъл, но много обилен от 3 години, след ковид, от тази година и анемия, благодарение на него, откриха ми полип 1 см и веднага реших да го махна, като си мислех, че цикъла ми ще стане по-слаб.Нищо подобно и Новата година ми започна страхотно.
Възможно ли е, че въпреки че е махнат полипа този цикъл да е толкова обилен отново и с големи съсиреци?!/доктора каза, че като ми гледат състоянието поне едни 7-8 година съм щяла да си имам цикъл, аз дотогава ще се свърша с тези изливи/.Нямам и зацапвания между циклите.Дали има шанс, втория цикъл след хистерото да е по-нормален?
Честита Нова година на всички, дано тази е лека за всички дами с проблеми в тази тема!  Simple Smile
На мен след абразио ми беше така, веднага след процедурата беше много слабо, но следващите три месеца беше много обилен и със съсиреци. Но пък спираше за 3-4 дни. Особено първият месец направо си беше чудо. Тогава ми бяха изписали Примолут ор и даже се изненадах, че въпрехи хапчетата така ме залива. За щастие отшумя след 3тият цикъл.

Общи условия

Активация на акаунт