Есента вече е на прага , в очакване съм лятото да стана мама ! ~бебеправене 623~

• 12 562
  • 428
  •   3
Отговори
# 390
Аз да ви се оплача ..... пак имам подкожно топче (каквото махах април) само че сега е точно на сгъвката на десния крак.... не знам косъм ли е, какво е, на моменти ме боли, на моменти не.... не смея да го бръсна силно, за да не го дразня и като си помисля, че ако не ми мине до известен период от време трябва да ходя пак на хирург....лошо ми става.....🫩

# 391
Белийв, а предишния път на левия крак ли беше ? Не казват ли от какво се получава? Аз съм имала такова болезнено и се пукаше като насъбере, ама преди 100 години, не знам от какво се беше появило, но след време си изчезна. Ама беше много болезнено и точно на сгъвката на бикини зоната.
Слънце, какво е заключението на доктора, тежък женски фактор ли, защо казва, че не сте лесен случай?

# 392
Женски изцяло, последните СГ на мъжа ми са супер. Ниския АМХ, висок ФСХ, много нисък естроген, малко фоликули, ниска реакция на стимулация, историята ни до сега.

# 393
На същия крак ама на друго място ....
Не знам, не ме боли много, понякога изобщо дори, ще следя нещата... не ми се ходи още на хирург, знам какво ще каже, лягай да режем....

# 394
Слънце Принципно ако ФСХ е високо, се очаква да няма добър отговор на стимулация.  На колко години си?( извини ме ако си писала преди) Има три варианта за високо ФСХ( а колко е ФСХ?) Единия физиологично, винаги си е било високо, втория някакво хормонално нарушение, стрес и третия перименопауза. Преди четири-пет години като тръгнахме по лекари с ММ, като първа стъпка естествено пуснахме хормони. Тогава съм била на 35 год, АМХ около 1, по 4 АФ във всеки яйчник и изведнъж излиза ФСХ 8 или 9 Докторката тогава каза, че нищо не можем да правим с това високо ФСХ т.к яйчниците няма да отговорят. Изписа ми едни добавки - репродукт фертил да пия един месец и да пусна пак хормони - добавките са комбинирани и за ММ. Пих ги и ФСХ падна на 4 каквото си и остана до последно. Тогава бях съвсем нова в тези неща, нямах никаква идея какво и как се прави и се доверих. При мен свършиха работа, освен това АМХ се повиши. За съжаление докато мина 4 инсеминации от по 4 АФ в яйчник, стигнах до по 1 АФ в яйчник и 39 год. Какво казват лекарите, защо е високо ФСХ? Другото за съжаление не можем да му влияем много ..

# 395
  • Sofia
Бубе, какви са опциите за високи FSH? При мен заради акне още на 25-6 почнах да си тествам хормоните и още от тогава е 7-8+.Дори и след последното инвитро като тествах беше почти 7. Никой не е коментирал нищо за това, а съм ходила и при гинеколози, вече втори репродуктивен - фокуса все е другаде и това FSH не се и коментари. Добавки съм пила много и всякакви - държи си едно ниво (между 7-10), ама нали си е в границата, та все си го игнорираме.

# 396
7-8 не е високо ФСХ.

# 397
Точно, а за жени над 35 си е направо супер. Вече тръгне ли да става двуцифрено, мине ли 15-16… със сигурност не е секси. Малко преди да почнем с инвитрото при мен беше точно 7-8, докторът каза, че е супер. Месеца преди първата стимулация беше 16 - коментарът беше “ами не са добре нещата, няма какво да се бавите повече” и почнахме. От общо 4 стимулации имам 6 бластоциста (не коментирам еуплоидност), което статистически е съвсем в нормите. Не сме имали нито един цикъл с празни фоликули, неоплождане или недостигане до поне един бластоцист.
FSH спряхме да го следим, ясно че е високо, ясно че ако го чакаме да падне ( което е малко вероятно на 39 - 40) ще изгубим ценно технологично време.

# 398
Аз друго не разбирам. Колко цикли съм пропуснала - я заради висок Фсх, я заради висок стартов прогестерон. Сега в Турция ми дават естрофем от 21-ви ден на предишния цикъл, който "нулирал" всички хормони и дори не ги пускаме в началото, защото се знае, че са добре. Ако е толкова просто, защо в България никога не ми се е случвало Simple Smile Освен това, така се осигурявал равен старт на фоликулите (да няма избързващ) и равномерно узряване.
В момента съм в стимулация и още не зная как ще е на финала, но засега няколко неща искрено ме изненадват Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 12:27 от vanesa_georg

# 399
Нарича се дълъг протокол и го правят и в България. Не е подходящ за всякакви случаи. Вероятно лекарите, при които си била, са преценили, че не е удачно в твоя случай към онзи момент.

# 400
В Турция е много масов тоя метод. Различно е от дълъг протокол, води се estrogen priming.

# 401
Блокиращата по дълъг протокол май не е същото като естрофем? Иначе и аз правих дълъг третия път в Бг уж да изравним фоликули и имаше двойно количество фоликули, но беше единственият ми опит без достигане до бластоцист.

# 402
Доколко разбирам е някакъв модифициран техен протокол, защото включва и прогестерон по време на стимулацията. Идеята ми беше, че не знаех досега, че има такава опция за баланс на стартови хормони с естрофем.

# 403
Не е така момичета. Принципно над 12 се води високо ФСХ - съгласна съм. Но при жени, при които ФСХ е около 4-5 и има период в който се покачи на 8-9 то значи е висок резултат и си има причина, която лекаря трябва да търси. Ако обаче стандартно при тази жена ФСХ си варира около 8-9 то това е нормалното за нея т.е физиологично. Всеки случай е индивидуален и знаете, че един резултат на хормони не показва цялата картина, трябва си проследяване в динамика. Затова и питах Слънце, така с високо ФСХ е попринцип или има причина.
Иначе логиката е много проста ФСХ е пряко свързано с нивата на естроген и прогестерон, които са локални хормони. ФСХ стимулира тяхната продукция от яйчниците, но ако естроген и прогестерон са високи, то ФСХ намаля и обратното. Ако има високо ФСХ, което не е физиологично то организма се стреми да осигури нива на естроген и прогестерон за да има овулация. Добавяйки още ФСХ при стимулация не се очаква голям успех. Но, ако тези нива са си физиологични, то с добавена стимулация може да се очаква добър отговор. Това е логиката.
Относно дълъг протокол - бях го обсъждала това с Цветков, преди да започнем стимулация. Неговото мнение беше, че при намален резерв дълъг протокол не се прилага. Не съм се задълбавала в темата т.к избрах да му се доверя. Но пък при мен за да се нормализират хормоните беше добавен друг медикамент, та мисълта ми е, че си е комплексно поведението и спрямо конкретната пациентка. Стимулации по стриктен протокол, лично мое мнение е, че рядко са успешни. За съжаление в БГ повечето лекари се водят точно по протокола …

# 404
Мда, за съжаление карат по протокол в Бг. Споменавала съм и друг път, че от Мемориал ми назначиха нечуван в Бг генетичен тест за това как бих реагирала на различни протоколи. Той подсказва точно какво би било взаимодействието между тези хормони. Спрямо него избраха как да ме стимулират.

Общи условия

Активация на акаунт