Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 20 624
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
the doors, има специален член в КТ, според който може да се уволни човек с ТЕЛК поради доказано несправяне с работата. Плаща се обезщетение, мисля че беше само една заплата, и човекът отива на пълна борса.
Аз съм с ТЕЛК и много си мечтаех, даже се молех да ме уволнят по този член в предишната фирма, но не ме огря. Наложи се да си пусна 3 месеца предизвестие Sad

# 181
ЧР категорично ми заявиха, че няма да го направят, независимо, че бях събрала тонове документи за несправянето му, като върха на сладоледа беше, че една седмица той просто изчезна и си изключи телефона. Какво по-чисто от самоотлъчка, човекът направо в ръцете ни даваше основания. Не и не. Бяха ги осъдили преди време за друг уволнен, за което са били виновни наистина, и не искаха и да чуят повече за каквито и да е проблеми. След като ескалирах на най-високо ниво, ми казаха, че ще отнесат въпроса към юристите и последва 2 месеца оглушително мълчание. Накрая и аз вече сама себе си не понасях, толкова се бях нервирала от ситуацията. Шефката ми, много адекватна жена, ме привика в офиса си и ми каза просто да се откажа. Мисля, че точно тогава желанието ми да продължа да работя за подобни хора приключи. Няколко месеца по-късно си тръгнах.

# 182
Ако човекът не е бил с ТЕЛК щяха ли да го освободят?

# 183
  • София
По- лесно, но пак трудно. При нас в такива случаи махат с еднократно обезщетение, но се трябва да се съгласиш и тогава нямаш право да претендираш.
При регулярно съкращение или не трябва да назначават на същата длъжност (като задължения, не само като заглавие) 6 месеца, или да направят подбор по ценз, езици, оценки и т.н., което никога не съм го виждала, защото винаги на клона има и връзкари. И остава дисциплинарно. Или пък да те заплашват с дисциплинарно, за да си подадеш предизвестието.

# 184
the doors, "много адекватната" ти шефка в тази ситуация е следвало да ескалира случая към висшето ръководство, а не да си заравя главата в пясъка и да те съветва да правиш същото. Като цяло изглежда си се отървала, тъй като в компания с неадекватен мениджмънт, в която HR и юристите се скатават без да им пука за теб, все някога щеше да попаднеш на такъв или друг подобен случай.

# 185
Дисциплинарното уволнение не е нещо, което да се използва току-така, и в съда, когато неадекватно се е прибягнало до него пада. Потърпевшият задължително се опитва да го изчисти от името си, прибягвайки до съд и парите дори не са водещ мотив, защото дисциплинарното уволнение си е петно.

# 186
  • София
Знам, избягват дори да има причина. Лесно пада в съда, в повечето случаи още на ниво процедура.

# 187
Шефката ми беше адекватна жена на средна възраст, която явно беше вряла и кипяла достатъчно, че да се научи кои битки да води и какви по-умни начини има, за да се постигат някои цели. Аз бях още младо яре, което подскачаше на всяка несправедливост и идеализирано преследваше целите си по не най-умния начин. От нея съм научила много за дипломацията и как да си улесняваш вместо усложняваш живота без да се отказваш от крайната цел.
Преди няколко поста точно това бях писала относно казуса с джуниърите, които не се справят. Когато си млад, някак още не си се научил да си подбираш битките и целите и да знаеш кога “да спреш” и да прецениш има ли смисъл или не генерално. Да гледаш общата картина и да търсиш варианти, които работят за всеки, така че да се случват нещата не на сила и със зор. Това се учи само с опит и години, или поне аз не съм срещала млади мениджъри, които са усвоили тези качества преди да понатрупат някое и друго разочарование по пътя си.

# 188
Фри на предишната ми работа предлагаха на един колега с ТЕЛК, не една, а четири заплати + правото да е цяла година на борсата. Ми отказа да подпише, хем вземаше и пенсия заради първа категория труд. При това наистина имаше обективна причина за съкращения, не беше някакво отношение спрямо него. Позицията му изискваше и физическа работа, която той поради здравословното си състояние не можеше да върши, така че в това време просто седеше в кафето и четеше вестници. Не можаха да го съкратят, хем фирмата имаше добри юристи, съкратиха млади момчета, които можеха да работят, а имаха и малки деца. Аз напуснах, той си остана, не знам какво е станало с него.

# 189
Толкова са ви били добри юристите.

# 190
  • София
В един от предишните ми работодатели имахме подобна ситуация - жена от един от екипите имаше ТЕЛК и в един ден просто спря да идва на работа. Знаеше, че трудно ще я уволнят, а за съкращение не можеше да се говори, защото работа имаше работа, а ако я съкратяха, нямаше да могат да намерят човек минимум 6 месеца. Не бях особено близо до казуса, но знам, че се викаше инспекция по труда, а когато това се случваше, дамата си идваше на работа, все едно нищо не е било. Знам, че след доста време (поне половин година от началото на проблемите) май успяха да си стиснат ръцете на солидно обезщетение и да си тръгне, но беше голяма мъка, а да не говорим, че се отрази супер зле на морала в екипа.

Но напълно подкрепям the doors - човек трябва да знае кои битки да води, а това в повечето случаи идва с опита - както професионален, така и житейски. Аз като сравнително млад тийм лидер (хайде, чак млад - не, но в разцвета на силите си Grinning ) все още много се паля и дразня за всичко, включително и за неща, които не мога да променя или такива, които на трезва и неемоционална глава осъзнавам, че не си заслужават цялото усилие и нерви, или резултатът няма да има чак такова голямо значение накрая.

# 191
Колега са го съкращавали и месец по-късно взеха друг на негово място, името на позицията беше малко по различно, кодът сигурно също, но реално вършеше абсолютно същата работа.

# 192
Някой знае ли работното време като стоковед в аптеки? На смени ли е, с работното време на аптеката ли, как?

# 193
Варианти има. На предишните ми работни места се освобождавах хора (без ТЕЛК) по взаимно споразумение и като им изплатят там максимлно обезщетение или за каквото са се договорили. Реално 6-те месеца изпитателен срок не бяха достатъчни, за която и да е позиция там, тъй като работата беше специфична. Но и на 1.5 г представянето ти да продължава да е слабо, няма как да продължи дълго тази ситуация. Във всички посочени случаи служителите е ясно, че не са искали да си тръгват, но са приели обезщетението и са се споразумяли. То ако не те искат на дадено място, не знам и защо да стоиш, още повече ако не се справяш и реално нямаш качествен опит, който да ти бъде от полза. Предполагам, ако бяха отказали, юристите щяха да намерят по-неприятен вариант, но пак щеше да се намери. Хора, които не се справят и не се сещат да си тръгнат сами, не се оставяха просто така.

# 194
Някой знае ли работното време като стоковед в аптеки? На смени ли е, с работното време на аптеката ли, как?

Би трябвало да е с работното време на аптеката.

Общи условия

Активация на акаунт