Работа, CV-та, HR-и, съвети - 102

• 18 165
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
Защо не потърсиш и други служители от същата фирма? Разгледай техните профили.

Аз гледам и сайта на компанията, видеа - ако имат, сайтове с мнения и в общи линии всичко, което може да ми даде някаква информация.

# 616
Писах за извънредното, но нещо заби. Аз не оставам извънредно, освен ако не реша сама, което на тази работа се е случвало 2 или 3 пъти за година. Това обаче беше преди да коментират с какво ми е запълнено работното време. Вече стискам зъби, приемам, че ще има цупене, фасони и коментарченца стил дъщеря-снаха и заключвам лаптопа в официалната минута за край на работния ден. Единствено не съм намерила вариант за личните ангажименти, защото отпускът трябва все пак да се одобри, а болнични от институции няма как да взема.

# 617
А от кого са тези коментари - мениджър или колеги? При втория вариант изобщо не следва да ти пука.

# 618
Защо не потърсиш и други служители от същата фирма? Разгледай техните профили.

Аз гледам и сайта на компанията, видеа - ако имат, сайтове с мнения и в общи линии всичко, което може да ми даде някаква информация.

Имам познати там, препоръчана съм при кандидатстването и съм проучила фирмата. Като цяло мненията са добри, служителите са доволни, нивото изглежда високо, оттам и изненадата ми. И в старата ми фирма сме имали хора с не чак до там добър английски, не очаквам всички са на перфектно ниво, но в този профил описанието беше изключително зле.

Дори и да реша да се преориентирам в друга сфера, все пак би било добре да намеря работа скоро, поне пари да изкарвам докато се чудя накъде да се обърна.

# 619
Отиди на интервюто и сама си състави мнение. Може и да не стигнеш да работиш за тях и напразно си го мислила.

# 620
А от кого са тези коментари - мениджър или колеги? При втория вариант изобщо не следва да ти пука.
Мениджър с поведение, което не предполага аз да съм мотивирана за овъртайм, нито оправдава коментарите.

# 621
Извънредно оставам само с предварителна уговорка и срещу заплащане. Преди доста съм оставала ей така, точно защото ми е било неудобно и е имало работа за вършене, но едно съкращение преди време ме излекува от този навик и изобщо от нагласата, че трябва да третирам чуждия бизнес като собствен. Ако се наложи да остана до късно на работа, на следващия ден започвам по-късно и така нещата се балансират. Смятам, че когато човек работи на заплата, той продава определена част от времето си и колкото повече безплатен овъртайм прави над това, толкова повече обезценява сам труда си. Вече ако човек има собствен бизнес, там няма работно време, но пък "извънредния" труд в такива случаи е инвестиция - печелиш клиенти, учиш уроци и т.н.

# 622
Мениджър с поведение, което не предполага аз да съм мотивирана за овъртайм, нито оправдава коментарите.

В такъв случай нямаш много полезни ходове, освен трансфер нанякъде, тъй като явно това при него е въпрос на манталитет и свързания с него начин на поведение, което едва ли ще се промени.

# 623
Аз не оставам. Излекувана съм от всякакви неудобства, според мен потребителката, която пита е или млада, или има нещо друго насаждано с години да угажда и да не разочарова другите и това не й позволява да постави граници. На мен едното дете няма кой да ми го прибере, другото е по път на баща си, така че аз трябва да се погрижа за другото и дори технологично да искам, не мога да остана. Не цепя секундата, ако виждам обективна необходимост нещо да се довърши, си взимам лаптопа и го довършвам от вкъщи. Но изобщо не го правя всеки ден, по-скоро е рядко, когато наистина искам да си облекча работата за следващия ден, ако ми е крайния срок.

# 624
  • Ю Ес ъф Ей
Здравейте.

Следя последните 2 теми, тъй като през лятото бях освободена по чл. 331. Де юре освободена по взаимно съгласие, де факто си беше съкращение, тъй като фирмата правеше глобални съкращения в цял свят още от 2023 насам, но това е най-добрият начин за тях (говорим за много известна американска корпорация, за която работех в последните 10 години). Понеже детето ми към онзи момент беше на година и два месеца, успях да се договоря за по-голямо обезщетение и преустанових трудоотношения веднага.

От септември започнах да кандидатствам активно за нова позиция. Оказа се, че в моята сфера, анализ на данни, вече изискванията дори зa junior позиции са много по-високи отколкото бяха преди няколко години. В досегашната ми фирма нещата бяха доста назадничави и не сме работили с PowerBI, SQL, камо ли Python или R. Възможности за развитие - само на теория, на практика нямаш нито време да учиш нови неща, нито къде да ги прилагаш. Имам изкарани начални курсове по PowerBI, но не и реален работен опит с него.

Ок, хубаво, минало заминало. То се е видяло, че трябва да изкарам поне още някакви beginner курсове, за да имам някакъв шанс, защото явно тези неща вече са абсолютно задължителни както казах и за по-ниски позиции.

Идвам в темата с въпрос:
След усилено кандидатстване от септември насам, най-сетне минах на етап второ интервю, досега все отпадах след първия етап, без да получа адекватна обратна връзка, просто "продължаваме с други кандидати". Интересно, че за някои от позициите, след 2 седмици обявата беше публикувана отново, т.е. явно по-добър човек не е намерен, но ок, няма да съм аз.
Получих покана за въпросното интервю с имената на хората, с които ще се срещна. Едната е recruiter, а за другата не можах да разбера, тъй като не ми казаха по телефона и не е актуализирала профила си в LinkedIn и има информация само за предходната ѝ позиция. Забелязах обаче, че About секцията е написана на абсолютно потресаващ английски: нелогични изречения, без спазени граматични правила, направо трудно за четене. Честно казано това ми направи много лошо впечатление и сега се чувствам biased, че ще отида на интервюто с лоши очаквания и негативна настройка. Грешка ли беше да проверя с кого ще се проведе интервюто? Има ли смисъл да придавам такова значение на профила в LinkedIn - липсата на настоящата позиция и лошия английски (пак става дума за голяма международна корпорация)? Какъв е вашият опит?

П.П. работя и с кариерен консултант (услуга предоставена от бившия ми работодател като компенсация са съкращението) и заедно с нея съм направихме CV-то и LinkedIn профила да са "както трябва", но явно все пак пазарът е свит и липсата на нови умения си казва думата. В последните поне 3-4 седмици се въртят едни и същи обяви в сферата, дори няма такива, на които да подам "просто така", защото базовите им изисквания са за тулове, които не умея.
С теб сме в една лодка...
Аз винаги проверявам LinkedIn, Glassdoor, the org, колкото се може повече публична информация за фирмата и хората, с които ще се срещам  на интервю.
Относно лошия английски. Сещам се за случай на последната ми работа в България. Имахме старши служител, който имаше сходни задължения като мен, но с повече от 10 години във фирмата (всеки я е чувал в България), бил е служител на годината. Но не знаеше английски. Аз се позачудих веднъж защо ме викаше мен новака, когато имахме проблем в международния отдел и трябваше да се говори на английски по телефона, но шефът ни го издаде веднъж - явно шефът също играеше ролята на преводач. Въпреки това, въпросният служител беше много отдаден на работата си. Мисля, че се опитваше на компенсира тази липса на английски.

Цитат
Оказа се, че в моята сфера, анализ на данни, вече изискванията дори зa junior позиции са много по-високи отколкото бяха преди няколко години. В досегашната ми фирма нещата бяха доста назадничави и не сме работили с PowerBI, SQL, камо ли Python или R.
Те може и да се ти направили услуга. Тия са базови инструменти за анализ на данни - без тях не виждам как ще се прави тоя анализ. Вече искат опит с ИИ. Има безплатни курсове, трябва да наваксваш.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 00:56 от Татко Непохватко

# 625
  • София
Не смятам, че има нужда от лаишки курсове по PowerBi и SQL. Няма да те тестват на тях.
Ако започнеш, ще ги схванеш в процеса на работа.

# 626
То въпросът е те какво смятат. Естествено, че ще ги схване в процеса на работа. Но доста фирми са все още буквалисти и се търси каквото са си посочили в точките. Като се има предвид колко кандидати има в последно време, все някой ще е по-близо до желаното.

# 627
  • Melmak
За оставането, на мен не ми е гадно. Няма и защо. Особено като виждам лошо отношнение. Аз самата не търпя такова, ако съм усещала, гледала съм да се спасявам. Най-много безплатен овъртайм очакваха в една фирма, където ТЛ буквално мачкаше всички. Беше понаучил кой и какво в личния живот и ако споделиш, че имаш кредит, болен роднина или мъжа ти е без работа, тогава започваше тормоз. Хората не обядваха, хапваха нещо на бюрото и продължаваха да работят, става 18 ч и никой не тръгва. Системите работят, ако искат и както искат. Мениджърът ти мрънка, за да си хване бонуса. Съжалявам, не ми е мъчно за никого. Там работехме всеки свое портфолио, ако аз забатача нещо, колегите не страдат. Бонусите бяха на тримесечие след изпитателния срок. Обаче не на лична база, а на база целия отдел. Съответно и целия екип да не се справи добре има шанс за бонус. Не разчитах на това, но взимали сме пари. Имало е случаи да хващаме добри таргети и да си го изкарваме. Обаче в такава фирма бъдеще аз не виждам за себе си, защото не е моя начин. Няма да търпя лошо отношение, защото един ТЛ си е повярвал. Беше удобен на тези над него, мачкаше хората си, за да бъхтят. Неслучайно от 10 напуснахме 4 едновременно.
В нормална фирма оставам ако има нужда и се уговорим. Случвало се е (финансов отдел) в началото на месеца и най-вече в края да оставаме. На края на месеца, тримесечие, полугодие, година беше страшно. Пишеха ни овъртайм и го плащаха.
В сегашната ми работа рядко се е налагало, но винагие било напълно ок да компенсирам часовете си в следващ ден.

# 628
аз правя много оувъртайм, ако искам да дразня шефа си ги пиша да ми ги плаща, защото са по 1.5,
когато съм в миролюбиво настроение си ги вземам като компенсация, но там няма 1.5,
имам готин шеф, уговорката е по взаимно съгласие

нямам напротив да работя извънредно, защото в офиса от шум и напрежение много често усещам как сама не си спазвам личните графици, но с годините съм се научила, че няма нужда да им е безплатно

# 629
  • София
То въпросът е те какво смятат. Естествено, че ще ги схване в процеса на работа. Но доста фирми са все още буквалисти и се търси каквото са си посочили в точките. Като се има предвид колко кандидати има в последно време, все някой ще е по-близо до желаното.
Колкото са близо до ексела. От толкова много хора през годините на пръстите на едната ми ръка се броят хората, които действително го владеят. И в тази бройка включвам и себе си.
PowerBi, Qlikview и подобни са трудно за тест при интервю. Затова казах, че надали ще ѝ ги искат.

Отварям скоба, че много малко хора владеят и английски на ниво, което предполага свободен разговор, в който да има шега, метафора, идиом или разнообразие на езика. Няма и как да е, като слушам и чета, че български едва се говори и пише...нормално.

Та, идеята ми е, че повечето хора нямат реална представа за себе си и ако могат да направят таблица, веднага пишат, че владеят нещо, както и ако могат да кажат "добър ден, как беше пътуването, попълвайте си тракера и давайте да стигнем таргета".

Общи условия

Активация на акаунт