Хайде да си кажем честно – демокрацията ли ни провали?

• 12 554
  • 436
  •   1
Отговори
# 120
Западът може да си връзва обувките, изтокът разваля фацата в случая. Това е проблемът.

# 121
Цитат от есето на Джордж Оруел за Дикенс:

"...Това е лицето на човек,който вечно се бори с нещо,но се бори открито и не се страхува,лицето на човек,който е великодушно гневен – с други думи либерал от деветнайсети век,свободен интелигент,типажът еднакво мразен от всички малки ортодоксии,които се борят за нашите души"

Мнозина смятат,че Оруел има предвид себе си с. Аз също мисля така. Това е Оруел.

# 122
Да речем че 90-те години е имало по свободно движение. Строгите ограничения са били в по-ранни години. Напр. след 56г. Унгария, 68 Чехия ( имаше проблеми за нас и наши роднини ), Кубинска криза и други подобни.
Дали добре са живеели хората зависи от разни фактори, не толкова от строя. Бедно са живели и на Запад след войните, особено някои най засегнати страни, стигащо до ужасяваща мизерия и канибализъм.
Например кооперациите са били прогресивно нещо използвани по целия свят. Това че в соца са управлявани лошо от верни партийни кадри, но понякога напълно некадърни е друго. Същата работа е била със разни предприятия и фабрики. Професионалисти и експерти малко, наши хора много, това са и едни от причините за провала. Същите истории и в армията и почти навсякъде. В СССР пак така само че в по-големи мащаби и с техните си особености ( алкохолни и др. ) не че и преди социализма там не се е пиело здраво.

# 123
Както обикновено - само фактите, които ви изнасят.
А не я ли подпалиха Англия и Франция, първо с унизителния за Германия договор от Версай за край на първата война и второ, като съюзници на Полша, разбрала се с Германия още преди договора Молотов-Рибентроп за разпарчетосването на Чехия?
=================================
2/3 от дворците в Европа след Луи XIV попример и подобие на Версай. И какво от това? За Версай пък са наемани архитекти и строители от Флоренция и Модена. Е, и?

Стана дума за 90-те - тогава държавите, в които искахме да емигрираме, не даваха току-така визи.
Моя връстничка се запознала с някакъв прошляк (по нейни думи), ама англичанин на нашето море и той пратил покана на нея и гаджето й. Отиде първи път на интервю - имало записани за 3 месеца напред, но поне се записа (посолството беше още на бившия Толбухин). Втори път - дадоха виза, заминаха 1994 и са си там.

Пълни лъжи !!!
От 90-та до 96-та съм ходил всяка година във Франция, сам съм си вадил виза от посолството, беше на Шипка тогава. Имало е опашки, вярно, но не съм имал проблеми с издаването на виза. Жалко, че не пазя паспорта от тогава, бих го снимал за вас. А от Франция съм минавал във всички граничещи с нея държави без виза и без някой изобщо да ме проверява. Специално в Швейцария съм влизал и излизал 2 пъти за ден. През Аннемас в Женева. С трамвая Simple Smile Simple Smile
Не са лъжи за визите за Англия по  това време. 92- ра година си вадих туристическа  виза, хората спяха пред посолството, защото не знаеха кой- ден ще е интервюто. С покана от англичанин даването на виза беше по-лесно, аз бях от късметлии може би заради непълнолетието си и тройните гаранции от двете страни, то не бяха къде при кого, банкови сметки, билети за връщане, гранични и сто други простотии. И много други работи мога да разкажа, но нямя значение- минало е.

# 124
  • София
90те години никой не ни спираше, но много малко държави ни пускаха.
Въобще, 90те години си бяха наистина тежък период, тогава много хора мислеха, че ще се провалим определено, но ето че и те са минало!
А впрочем, свободното пътуване сега е доказателство, че цяла Европа смята, че България е достатъчно добре, така че да не е заплаха за миграцията. И българската лична карта стана ценна!

# 125
90те години никой не ни спираше, но много малко държави ни пускаха.
Въобще, 90те години си бяха наистина тежък период, тогава много хора мислеха, че ще се провалим определено, но ето че и те са минало!
А впрочем, свободното пътуване сега е доказателство, че цяла Европа смята, че България е достатъчно добре, така че да не е заплаха за миграцията. И българската лична карта стана ценна!
Причината изглежда е друга... На няколко пъти през 90-те години в разговор със западняци (французин,италианец...) ми казаха,че българите трябва да остават в България и да се опитват да си оправят страната,а не да бягат на Запад. Защото така Запада като цяло ще става по-силен,когато и България е силна. Говореха с доброжелателен тон. Същото изрече по телевизията и френският посланик мосю Табан,обвинявайки олигарха Пеевски,че прогонва работливите и честни българи в чужбина,което отслабва България. Поводът беше опитът на Пеевски да открадне френска фирма работеща у нас.

# 126
  • София
За съжаление е така в момента. Нормалните, работливи хора в България вземат смешно малки заплати, които предполагам се контролират от определени кръгове от хора и български фирми и единственият начин да се печелят добри пари от заплата, е при чуждестранни работодатели, тук или навън.

# 127
  • Paris, France
Скрит текст:
Както обикновено - само фактите, които ви изнасят.
А не я ли подпалиха Англия и Франция, първо с унизителния за Германия договор от Версай за край на първата война и второ, като съюзници на Полша, разбрала се с Германия още преди договора Молотов-Рибентроп за разпарчетосването на Чехия?
=================================
2/3 от дворците в Европа след Луи XIV попример и подобие на Версай. И какво от това? За Версай пък са наемани архитекти и строители от Флоренция и Модена. Е, и?

Стана дума за 90-те - тогава държавите, в които искахме да емигрираме, не даваха току-така визи.
Моя връстничка се запознала с някакъв прошляк (по нейни думи), ама англичанин на нашето море и той пратил покана на нея и гаджето й. Отиде първи път на интервю - имало записани за 3 месеца напред, но поне се записа (посолството беше още на бившия Толбухин). Втори път - дадоха виза, заминаха 1994 и са си там.

Пълни лъжи !!!
От 90-та до 96-та съм ходил всяка година във Франция, сам съм си вадил виза от посолството, беше на Шипка тогава. Имало е опашки, вярно, но не съм имал проблеми с издаването на виза. Жалко, че не пазя паспорта от тогава, бих го снимал за вас. А от Франция съм минавал във всички граничещи с нея държави без виза и без някой изобщо да ме проверява. Специално в Швейцария съм влизал и излизал 2 пъти за ден. През Аннемас в Женева. С трамвая Simple Smile Simple Smile
Не са лъжи за визите за Англия по  това време. 92- ра година си вадих туристическа  виза, хората спяха пред посолството, защото не знаеха кой- ден ще е интервюто. С покана от англичанин даването на виза беше по-лесно, аз бях от късметлии може би заради непълнолетието си и тройните гаранции от двете страни, то не бяха къде при кого, банкови сметки, билети за връщане, гранични и сто други простотии. И много други работи мога да разкажа, но нямя значение- минало е.

Моите преживявания след 1989г са точно като на Bowerick, барабар с трамвая до Швейцария. Без проблем взимах визи и бях студентка. С френска тримесечна и италианска транзитна обиколих Европа. Никой, никъде, нищо не ме пита, дори като се прибирах с изтекла виза. Казаха ми самите полицаи, че няма смисъл да удължавам визата за 3 дена или седмица в повече и че никой няма да ми сложи черен печат след като се прибирам със собственоръчно купен билет.

Не помня да съм спала пред посолство до 1991г. След това не съм се прибирала до края на 2002г, но срещах всеки ден новопристигнали българи. Едва ли е било нещо непосилно да се вземе туристическа или виза за бригада. Вече за право на работа и законна имиграция беше различно, но поне 1 милион сме си оправили тогава престоя, някак си, та не е било невъзможно.

В Лондон се бях запознала с дошли нелегално с камиони и кораби, както и с излизащи от домове за деца без родителска грижа, с незнаещи бъкел чужд език. Трудно беше, нямахме веднага право на работа, но студентите имахме право на 20ч седмично, а след 1995г можеше да се работи легално като самоосигуряващ се, като съпругът имаше право да бъде наеман и това правеше опцията привлекателна за семейства.

# 128
Много странно - някой се е регистрирал в женски форум, само за да си говори за демокрация. Thinking
Ще бъда много кратка - демокрацията сама по себе си не е нещо лошо. Не е и идеалната форма на управление - такава още не е измислена. Така че, не ни е провалила демокрацията. Демокрацията е политически режим, но зад него стоят хората - хората, които избират и хората, които управляват. Е там вече нещо не е наред.

# 129
Разликата е огромна. Демокрацията е система на народа. Монархията издига в култ ОТДЕЛНИЯ човек. При демокрацията управлява народа,тоест тълпата. При монархията силния човек с изключителни качества.

# 130
Много странно - някой се е регистрирал в женски форум, само за да си говори за демокрация. Thinking
Ще бъда много кратка - демокрацията сама по себе си не е нещо лошо. Не е и идеалната форма на управление - такава още не е измислена. Така че, не ни е провалила демокрацията. Демокрацията е политически режим, но зад него стоят хората - хората, които избират и хората, които управляват. Е там вече нещо не е наред.

Изборът е блокиран много отдавна, а кой управлява никак не е ясно. Демокрацията означава народовластие, но никога у нас не е съществувало. Преди Бг се наричаше народна република, което е тавтология и подигравка с демокрацията. Властта се наричаше народна, а нищо народно нямаше в нея. Може би само парвенютата, които бяха издигани уж да управляват бяха от народа. Но всички те бързо се дистанцираха от простолюдието. Някои наричаха тази прослойка червена буржоазия, но Радой Ралин ги поправяше-червена плутокрация.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 22:47 от vl

# 131
Днес чух един много готин лаф от моя приятелка - ,,единственото което гледам е днес да съм по-добра версия на себе си от вчера". Живяли сме и в единия и в другия ред, нито при комунизма родителите ми са били провалени(аз съм бил дете), нито демокрацията ги провали, така е смятам и с много други хора - изводите оставям за читателят.
П.п. ако пък смятате подрастващите за провалено поколение(дано не е така), то виновни сме ние - възпитаващи те ги!

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 23:57 от S^nny

# 132
Не ни даваха лесно визи през 90те.Често отказваха и на състезатели индивидуален спорт.Ще ходиш на турнир ако ти дадат виза.Ходеше се на интервю.Често имаше обидни и унизителни въпроси.Около 2000-2002г.имаше скандал със служителка във френското посолство.Години наред масово отказвала визи на българи абсолютно неоснователно, заяждала се и т.н.Хората се оплаквали и имаше коментари в новините.Франсетата си прибраха въпросната Натали.

# 133
Кой заблуден европеец ще иска да ходи в Русия е истинския въпрос
Най голямата зблуда е,че европейците не посещават Русия,идея си нямате,колко са пълни самолетите за Москва и Питер,даже не броя българите.

# 134
Фло51, доколкото разбирам, сте пенсионерка и нищо не Ви спира да се заселите в Русия, където и парното Ви ще е без пари, и храната Ви ще в по-евтина от тук, и градовете по нищо не отстъпват на западните. Пенсията Ви ще остане същата номинално.
Не харесвам отговорите в стил "чемодан, вокзал", но наистина нищо не Ви спира. Що германци и англичани се заселиха в Португалия, Испания и Малта след пенсия. Вие дори езика знаете.
Как пък не ви е неудобно ,едни и същи глупости да повтаряте?Много ви дразни ,ако някой каже нещо хубаво за Русия и веднага го изселвате за там .Спрете се малко ,има много причини човек да не се премества в Русия.те може да са лични ,административни,климатични....ще ви дам пример с Египет- диктатура ли е Египет.да диктатура е,но въпреки това е пълно със заселили се европейци ,всякакви и не само пенсионери.

Общи условия

Активация на акаунт