За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 7 994
  • 289
  •   2
Отговори
# 75
На моя син са вземали кръв от пръста за изследване на феритин в лаборатория Лина. Може да опитате там. Съветвам Ви да не отлагате изследванията, понеже железните дефицити трудно и бавно се повлияват от терапия. Моето момче беше три месеца на железен препарат, пооправиха се стойностите. Наскоро пускахме пак профилактично изследвания и всички показатели отново са на долна граница, при все поддържащата доза която давах желязо. Но той е много злояд и от там му идват всички проблеми.

# 76
  • Пловдив
И имайте предвид, че ако започне прием на желязо изпражненията може да потъмнеят и да се запече.

# 77
Щом е на 1 година не мисля, че има проблем, че отказва АМ. На тази възраст е в рамките на нормалното да пие АМ по 1-2 пъти на ден. Давай й да хапва повече млечни храни (сирене, кисело мляко и т.н.). Не отлагайте изследванията за желязото, щом проблемите с апетита не са от скоро.

# 78
Здравейте, търся мнения за инхалатор, защото вече е наложително да купим. Какъв ползвате и доволни ли сте?

# 79
Здравейте, търся мнения за инхалатор, защото вече е наложително да купим. Какъв ползвате и доволни ли сте?

Ние ползваме Omron duobaby инхалатор плюс назален аспиратор, удобен е и съм доволна.

# 80
# 81
За новородено какво се ползва за почистване на носа. Още от болницата в нослето има секрети, но никои не ми обясни как да ги чистя

# 82
С физиологичен разтвор и аспиратор

# 83
За новородено какво се ползва за почистване на носа. Още от болницата в нослето има секрети, но никои не ми обясни как да ги чистя
Аз пръсках стеримар бебе и тя като кихнеше, изкарваше всичко, омекнали и течни
При нас педиатъра отрече категорично аспиратора и не съм ползвала.

# 84
Аспиратор сигурно тези ръчните, изтумбените, но за мен те нищо не вършат. Евентуално за много течни сополи. Аз пръсках Hummer. Може и дозички физиологичен разтвор да капвате.

# 85
Ми зависи какво е положението. Аз имам и пинсети за сополки😀 ако виждам само едно сухо парченце си го изтеглям направо, но знам кога мога и бебето да е спокойно. Ако има повече и шумоли носа си ползвам аспиратора. Но аз ползвам такъв за уста. Не ползвам всеки ден, а само при нужда. Обикновено всеки ден й пръскам по едно впръскване Тетрисал или друг подобен спрей.но ако трябва да се вади секрет само с накапване не става.

# 86
На мен ми харесва идеята за физиологичен разтвор в спрей защото е под налягане и ако има секрет, го избутва навътре и по лесно се преглъща. Педи ни обясни, че първите месеци секретите са вътрешни и не могат а и няма нужда да бъдат издърпвани и изсмуквани. Обаче и Стеримар и другия спрей който купих първо много трудно се натискат и второ с много големи глави на дюзата са. Все фактори неподходящи за едно мъничко носле, което много бързо се и движи. Затова по често напоследък ползвам на дозички. Аспираторче от време на време ползвам с изсмукване на Носко, купих и на Канпол от Емаг, както ми препоръчаха тук, вадила съм "патенца" с него, доволна съм. Но бебчето вече знае какво следва и само като ме види с аспиратора, почва умилително да гука и да върти глава само за да не я тормозя, направо ми се къса сърцето 🩷🙈

# 87
Ако й държа главата се паникьосва и откача, за това съм й намерила цаката как да го правя и е супер спокойна, даже се смее. Понякога само спрей или само накапване не помага. Simple Smile
Ако са нязад към носоглътката колкото и да дърпаш няма да стане нищо😀 но понякога има едни секрети, който шумолят в носа, дори и да не се виждат, еми учудвала съм се какво изкарвам.
Накрайниците на моя аспиратор са си меки силиконови и дори и да се врътне бебето няма как да я нараня.

# 88
И нашият педиатър отрича аспиратора за малки бебета, с довода, че може да наруши лигавицата. Нищо не правя за хриптенето. Ако видя нещо твърдичко в носа - капвам физиологичен разтвор и го изкихва. Не слагам разтвор профилактично - пак според педи, разтворите и спрейовете стимулират образуването на секрети и от там и повече хриптене.

# 89
И в болницата при изписването и педиатърът ми казаха ако бебето има сополчета да капя по 2-3 капки физиологичен разтвор в ноздра, може и по няколко пъти на ден, така бебето киха и ги изкарва. Също така може с клечка за уши с ограничител леко да се почистват ноздрите.
Аспираторът категорично го отрекоха и отхвърлиха за малко бебе - заради капилярите и лигавицата.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 19:02 от JS_B

Общи условия

Активация на акаунт