За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 7 496
  • 262
  •   1
Отговори
# 180
На 6 месеца при нас. По принцип до 9 месеца най-късно е нормално да стане това и е етап от развитието, който показва здравословна привързаност, както и разбиране кой кой е.

https://www.cdc.gov/act-early/milestones/9-months.html

# 181
Нашият на всички се усмихва от бебе, дава да го вземат, радва се. Моите родители ги вижда по-често от другия си дядо, но и тях през поне 2-3 седмици - като ги види и грейва, никакъв проблем все още, а е на 6м. Обаче на 4м и половина дойде другият му дядо, не го беше виждал от около два месеца, направи една физиономия все едно ще ревне и почна да ни търси с поглед и да чака одобрение. После излязохме с приятели, които го бяха виждали последно на погачата на 40дни, пак ревна като му се зарадваха, нито е било на висок тон, нито нищо, просто не ги разпозна и се уплаши.

# 182
Моят се усмихваше на всички и даваше да го гушкат до към 10 месеца. Сега от два месеца гледа подозрително Joy и става сериозен,като види дори познати хора и не дава да го носи никои. Мъжа ми като го гушне,често протяга ръце към мен. Интересното е,че когато той е на работа и го няма до вечерта,като се появи да му се порадва,малкия започва да се крие в мен. Хората ни питат,защо вече не е толкова дружелюбен,тъй като преди само се усмихваше и прави впечатление промяната.

# 183
Дублирам си въпросите и тук, че не всички следите темата за кърменето 🤗
1.Момичета имахте ли след родилен косопад и кога започна?
2.И какви витамини могат да се приемат съобразено с кърменето?

През годините периодично се справях с какъв ли не хормонален и сезонен, имам богат арсенал от домашни и купени маски, ампули, серуми, мултивитамини и моно витамини в по големи дози. Но не съм сигурна дали са съвместими с кърмене, примерно биотин 5-10 000? Приорин? Пантогар?
Иначе в началото на бременността имах доста солиден и после към 5 месец като спря, до 3ти месец кърмене нито косъм не падаше изобщо голям кеф, толкова гъста коса никога не съм имала. Наясно съм, че трябва да си падне това, което толкова време не е падало и е нормален баланс. Ама не е приятно. Чудя се също след родилен ли е или есенен? Ама и с оглед на това че от както родих нито маски, нито серуми, мия я на 1-2 седмици веднъж и то с обикновен шампоан, постоянно навита на кокче, пия си само витамините за кърмачки, та даже доста изтърпя ама като гледам тия топки в сифона и по четката хич не ми е хубаво 🙈
Та споделете действащи съвети🤗

# 184
Аз по мене си знам, че почне ли да ми пада косата - желязото и Вит Б12 не са в ред. Ако искате пуснете едни кръвни да видите те как са преди да започнете добавки.

# 185
  • Пловдив
До дете си е - голямото ми и с непознат тръгваше и хич не е страдал за мен. Малкото само да ми види гърба и започва да реве, включително и при бабите си.

# 186
Здравейте,преди няколко дена започнах да захранвам бебето ми ,първия ден нищо на стана ,на следващия изяде 1 лъжичка и вчера пак не искаше ,тя е на 5 месеца дали да изчакам още малко или да настоявам

На 5 месеца е напълно подходящо време да се започне със захранването. Трябва повече търпение и ще свикне. Давай по малко с лъжичката. Ако е повече количеството ще го изплюе.

# 187
Всъщност захранването се препоръчва да се започне от 6-ти месец, защото преди това хранителната система не е достатъчно зряла ефективно да преработва нещо различно от кърма или АМ. Не бих настоявала, щом бебето няма интерес. Само ще си навредите. То ще си покаже, когато е готово.

# 188
За започване на захранването препоръчват у бебето да са налице сигналите за готовност, един от които е именно да проявява интерес към храната. Ако бебето няма такъв, изчакайте няколко седмици, няма нужда от бързане и настояване.

# 189
Как точно се "настоява" с бебе? Освен да му се напъха насила в устата, не виждам как иначе, а не това е целта. Бебето се учи да яде, не да се тъпче насила

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 00:01 от Zimk02

# 190
Мамчета, моята госпожица на 2+ м. не спира да се плези. Astonished Не го прави от сега, може би месец, месец и малко, но последните дни е силно изявено, половината си будно време (да не кажа и повече) прекарва в плезене. Намирах го за сладко, смях се, радвах се, но вече честно казано започвам леко да се тревожа дали е ок да е толкова редовно и да не би да изпитва някакъв дискомфорт или да е симптом на нещо? Дали някоя мама се е сблъсквала с това?
Педиатърката преди време като я попитах каза, че вероятно ще почне да гука всеки момент - тя започна, но плезенето си остана. Head Band

# 191
Мамчета, моята госпожица на 2+ м. не спира да се плези. Astonished Не го прави от сега, може би месец, месец и малко, но последните дни е силно изявено, половината си будно време (да не кажа и повече) прекарва в плезене. Намирах го за сладко, смях се, радвах се, но вече честно казано започвам леко да се тревожа дали е ок да е толкова редовно и да не би да изпитва някакъв дискомфорт или да е симптом на нещо? Дали някоя мама се е сблъсквала с това?
Педиатърката преди време като я попитах каза, че вероятно ще почне да гука всеки момент - тя започна, но плезенето си остана. Head Band

Ако става въпрос за това, че езичето стои просто между устенцата- това е напълно нормално. Свързано е със сукателния рефлекс. При някои бебета е по-изявено- казвам го, защото едното ми дете почти от самото начало си затваряше плътно устата и езичето не стърчеше. Но със сина ми това продължи някъде до годинката. Изчезна с появата на зъбите и въобще с развитието на захапката и т.н. Иначе изчезва някъде около 4-6 месец, но при сина ми продължи малко повече. Наистина няма от какво да се притеснявате, напълно нормално е за бебе на 2 месеца.

# 192
Моят също го правеше много в началото, много се бях притеснила и за какво ли не се филмира - вроден хипотиреоидизъм, уголемен език и всички синдроми, на които е симптом , защото не беше просто да заспи и да се му се покаже езичето, а и буден мнооого често по всяко време. Лекарката му каза че е абсолютно нормално за малко бебе, реших да изчакам да видя дали ще продължи да го прави и спрях да го мисля, а някъде на 3м ми направи впечатление и се сетих, че не съм го виждала скоро, да, оказа се сукателният рефлекс. Рязко спря да го прави и сега на 6м няма помен от това плезене.

# 193
Има ли памперси нощни, които да са за 3ти размер (примерно след 6 кг)? Откривам в нета само на марката памперс, но излизат изчерпани навсякъде.
Може и да не са нощни де, но трябва да издържат повечко. По принцип сме си с памперс премиум кеър, но онази вечер спа цялата вечер и сутринта беше доста пълен с пишкано и леко влажно на панталончето.
Ако не са нощни, знаете ли с какви мога да заменя?

# 194
  • UK
Има ли памперси нощни, които да са за 3ти размер (примерно след 6 кг)? Откривам в нета само на марката памперс, но излизат изчерпани навсякъде.
Може и да не са нощни де, но трябва да издържат повечко. По принцип сме си с памперс премиум кеър, но онази вечер спа цялата вечер и сутринта беше доста пълен с пишкано и леко влажно на панталончето.
Ако не са нощни, знаете ли с какви мога да заменя?

Със следващия размер просто.

Общи условия

Активация на акаунт