За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 116

• 15 008
  • 523
  •   1
Отговори
# 510
Момичета, на 5 месеца сме и на консултацията педи каза, че за 6ти месец ще пусне направление за коремен ехограф и кръв и урина. Не разбрах обаче този месец ли трябва да ги минем или след следващата консултация началото на 6ти? Също какви бяха тези памперси за събиране на урина, за момиченце?

На нас ни пусна направление на консултацията на навършени 6 месеца и реално ще е на навършени 7 на прегледа, защото тогава имаше свободни часове за лекаря, който избрах.

Аз събрах урина с колекторче. Има ги по аптеките, както за момиченца, така и за момченца.

# 511
Момичета, от няколко дни ми излиза един пост в социалните мрежи как бебето като спяло от страната на мама, се будело по често през нощта заради мириса на мляко. И като се премества next to me-то от страната на таткото съня ставал по дълбок и продължителен. Някой процвал ли е?😄🙉

# 512
Това точно не съм, но след като отделихме бебето в друга стая (8 месеца), забелязахме, че както то, така и ние, спим много по-спокойно.

Момичета, от няколко дни ми излиза един пост в социалните мрежи как бебето като спяло от страната на мама, се будело по често през нощта заради мириса на мляко. И като се премества next to me-то от страната на таткото съня ставал по дълбок и продължителен. Някой процвал ли е?😄🙉

# 513
Моето е в нейната си стая от 6-месечна и оттогава спи по-зле. Случвало се е на всеки час да се буди

# 514
Моите и двамата спят по-зле когато не съм до тях. Като са наблизо и се пробудят, само ме поглеждат и заспиват пак. А малкият на 5-6 месеца се научи да прескача от next-to-me кошарата на спалнята и да се намества до мен, когато огладнее, тъй че все тая от коя страна на леглото ще я сложа.

Баткото отделихме в негова стая на 6 месеца, но спях при него докато не стана на 14 мес., защото се будеше постоянно и не издържах да прескачам до стаята му през час-два. Малкият наскоро навърши 1 година, но още спи при нас, защото отказва да спре нощните кърмения и в момента се опитвам да ги намаля, за да може да го преместим при брат му.

# 515
Ох, как на 5-6 месеца е прескачало.. аз тия дни мисля да свалям нивото на кошарата, не знам дали е рано😀 средно ниво ще е, не е най-долу. На 5 месеца е, прави едни движения всеедно се мъчи да пълзи или да се надигне, стъпва на крака и вдига дупето. Мислех и по-късно да е, ама да не рискувам.

# 516
  • Пловдив
И двете деца са хранени на поискване, второто 6 месеца беше основно на кърма имало е нощи, които са спали при мен и не са се будили повече от нормалното...както ме шегува една приятелка, добре че родих да си отспя в тоя живот.
Основно са спали иначе в нормална кошара, след това в отделна стая.

# 517
Ох, как на 5-6 месеца е прескачало.. аз тия дни мисля да свалям нивото на кошарата, не знам дали е рано😀 средно ниво ще е, не е най-долу. На 5 месеца е, прави едни движения всеедно се мъчи да пълзи или да се надигне, стъпва на крака и вдига дупето. Мислех и по-късно да е, ама да не рискувам.
Ами лазеше по корем тогава и се довличаше от кошарата до мен. А като вдигнах преградата успяваше да се набере на нея и да се прекатури върху спалнята, та беше по-безопасно да я държа свалена Sweat Smile Изобщо не съм очаквала, че тази кошара ще ми изиграе такава лоша шега, с баткото не съм ползвала next-to-me залепен до спалнята и не сме имали такива изпълнения.

Първоначално като се събудих посред нощ и го намерих до мен мислех, че съм го взела без да се събудя напълно и доста се бях притеснила, но една нощ ме събуди лазейки отгоре ми и тогава установих, че сам се премества. За щастие аз спя много спокойно и като усетя децата до мен изобщо не мърдам.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 01:29 от Tessaria

# 518
И нашата от няколко седмична се местеше при мен,  с мърцъкане на дупе и.като огладнее, главичката й до моята, много мила гледка 🥹🩷 ама си мислех че и на сън мириса на мляко я движи🙈

# 519
Според мен децата и особено бебетата са много по - спокойни, спейки до майка си (или върху нея).
И е напълно нормално и обяснимо това.
Голямото ми дете от 2 месечен спеше по цяла нощ, сега малката някъде на 4тия месец започна. И двамата в началото спяха по корем отгоре ми, вкл. нощем.
Бебетата имат нужда от сигурност, която получават от миризмата, допира и топлината на тялото на майка си/баща си.

# 520
  • Бургас
Здравейте! Бебчето ми е родено началото на декември в 35 г.с, беше в кувьоз осем дни и ни изписаха. Дотук добре, но днес на прегледа се установи, че главичката му не е пораснала - седи си 34см. (Роден е с 34см главичка.)

В болницата сега на 08.01 ни правиха трансфетална ехография  на мозъка и няма проблем. Педиатърката каза, че щом имаме това изследване да не се притеснявам и че ще го следим другия месец. Но аз доста се притесних. Има ли други в подобна ситуация и как процедирахте?

# 521
Здравейте! Бебчето ми е родено началото на декември в 35 г.с, беше в кувьоз осем дни и ни изписаха. Дотук добре, но днес на прегледа се установи, че главичката му не е пораснала - седи си 34см. (Роден е с 34см главичка.)

В болницата сега на 08.01 ни правиха трансфетална ехография  на мозъка и няма проблем. Педиатърката каза, че щом имаме това изследване да не се притеснявам и че ще го следим другия месец. Но аз доста се притесних. Има ли други в подобна ситуация и как процедирахте?

Щом на трансфонтанелната ехография всичко е наред, опитайте се да сте спокойни, защото надали има проблем. Моята дъщеричка се роди в 36 седмица. Тя пък за 1 месец увеличи обиколката с няколко сантиметра, вече не си спомням с колко, но ни пратиха на трансфонтанелна, защото било наистина много. Всичко беше наред. Главицата й си растеше доста в началото,  от едно много дребно бебе, почна много да расте. В момента е на 4 години, много висока върви, главата й е напълно съразмерна с тялото Wink, а хората я бъркат за около 6 годишна. Таткото е много висок. Така че не винаги означава нещо страшно. Нас ни пратиха много наплашени на това изследване, естествено аз изчетох ужасяващи неща, но на трансфонтанелната ни увериха, че бебето е напълно здраво. Направихме още една трансфонтанелна някъде около 7 месечна възраст за мое успокоение, бяхме минали и прегледи при невролог, пак за успокоение.
Още нещо, което ми каза жената, която направи първата ехография. Тя беше и неонатолог с много дълъг стаж. Каза ни, че понякога в бързината, неонатолозите небрежно взимат мерките на бебчетата. И е ставала свидетел на доста грешки. А на сина ми на един от месечните прегледи при педиатъра му бяха измерили обиколката на главата с 1 см по-малко от тази за предходния месец.
Следете бебчето как се развива и т.н., но не позволявайте страховете да ви завладяват ума. Щом ехографията е добре, всичко ще е наред.

# 522
  • Бургас
Той се роди много подут и син, заради неотворения бял дроб и наистина много бързо го изведоха от родилната зала. Възможно ли е заради това, че беше подут да е дало грешните мерки? В понеделник пак сме на преглед в неонантология.
За месец от изписването е наддал от 46см и 2,680кг (2,800 при раждането) на 52,5см и 3,600кг

# 523
1 кг за 1 месец е чудесно. Щом сте на преглед, пак ще измерите главата и ви остава да следите развитието на бебчето. Още повече, че прегледите първата година са всеки месец, така че няма как нещо притеснително да бъде изпуснато. Но мисля, че всичко ще е добре и от сърце ви пожелавам притесненията в най-скоро време да се разсеят.
Втората ехография я правихме в София при доц. Ралица Георгиева. Тя е добър специалист и ако имате нужда от още един такъв преглед, бих я препоръчала. Но ако бебчето се развива нормално, от опит казвам, че няма да има смисъл от втора ехография.

Общи условия

Активация на акаунт