С какво ви дразнят свекървите? - 169

• 29 452
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
Lady Brinne и ние сме същата работа  . И аз действам като теб .

# 181
  • В полите на Пирин планина
ММ беше на 32 и живееше с майка си, в закупен от него апартамент. Преди това са били под наем. А преди това - на село, но къщата там е в много лошо състояние, а свеки вече е доста възрастна и не може да стои там. Преди, летата, стоеше.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 16:03 от Lady Brinne

# 182

А как се действа при завряна свекърва (тя живее в жилище, което младите са купили). Такива случаи вече не са изключение.

Аз не виждам проблем родител (родители) на единия да живее в имот, купен от "децата". Щом така са решили, значи за тях е ОК - дали им е по-удобно да изтеглят възрастните наблизо и да ги наглеждат по-често, дали за помощ за внуците или нещо друго, но щом решението е общо, проблем не виждам.

# 183
Проблемът е, че не с всички възрастни се живее лесно и понякога има конфликт заради упоритост и желание за налагане.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 22:16 от Lady Brinne

# 184
EmmaT въпросът ми е ако родителят живее с децата в едно жилище, което те плащат.
В обратния случай, при завряна снаха, преобладаващото мнение е, че свекървата-собственик определя правилата. Снахата трябва да приема мълчаливо дори лошо отношение, защото се е завряла в детската стая. Ако не й харесва, взема си парцалките и децата (+ 250 лв. издръжка на дете) и се оправя сама.
Важи ли същото за завряна свекърва (темата е за тях, ако искате може да е тъща). Стои и приема всичко мълчаливо. Ако не й харесва взема си парцалките и 250 лв. издръжка (или колкото й присъди съдът) и се оправя сама?
Винаги е имало завряни свекърви (знам за няколко стари случая, преди 50-70 г.). Но с цените на имотите, все повече хора цял живот са под наем. И ще се увеличават случаите на заврян родител. Особено самотни майки (тъщи, свекърви) е все по-малко вероятно да отгледат деца и да купят жилище.
Имам мнение, но първо бих искала да чуя останалите.

# 185
В идеалния случай хората ще са достатъчно интелигентни да уважават чуждите граници.

# 186
EmmaT въпросът ми е ако родителят живее с децата в едно жилище, което те плащат.

Както се разберат. В края на краищата, ако не се разбират и съжителството е невъзможно, няма кой знае колко варианти - отпада или дразнителят, или раздразненият.

# 187
Аз не приемам, че един човек може да живее някъде, да е отговорен за този дом и за живеещите в него, но трябва да мълчи и да си наляга парцалите, иначе да си събира багажа и да си ходи. Смятам, че когато хората съжителстват заедно, трябва да има компромиси и от двете страни. Конкретно за съжителството между различни поколения - смятам, че пенсионерите трябва да се съобразяват с работещите - да не се мотаят в кухнята, докато младите се приготвят да отидат на работа или на училище, да се къпят, докато останалите ги няма в апартамента и тн. Отделно че не може да се дават непоискани съвети на пълнолетни хора, не може да се смята, че снахата е придатък към досегашното семейство, не може баби и дядовци да се месят във възпитанието на внучетата и още, и още. И не става въпрос за това чие е жилището, а как да се живее така, че търканията да са сведени до минимум. Проблемът не е в това кой къде се е "заврял", а в уважаването на граници и компромисите.

# 188
И не става въпрос за това чие е жилището, а как да се живее така, че търканията да са сведени до минимум. Проблемът не е в това кой къде се е "заврял", а в уважаването на граници и компромисите.
Това е и моето мнение. Само ще добавя, че трябва нормална комуникация (разговори, а не скандали), за да се постигне баланс.

# 189
Истината е в това, което е написала Acid. Освен това възрастният човек би следвало да си дава сметка, че няма къде да живее сам или дори и да намери - ще му бъде значително по-трудно, а понякога на ръба на мизерията.
Обаче понякога инатът е по-силен и от разума. И създават съвсем целенасочено проблеми.
Видите ли - едно време ние слушахме свекърите какво казват.
Ами, не сме едно време.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 16:51 от Lady Brinne

# 190
Проблемът е, че не с всички възрастни се живее лесно и понякога има конфликт заради упоритост и желание за налагане.

Моята свекърва не искаше дълго време да приеме, че има ново семейство в този дом и решенията са наши, а не нейни. Говорим за елементарни неща като смяна на килим, перде и печка...
Не, че сме я питали, но тя се натрапваше и правеше негативни коментари.

Ами, може да не го е приела лесно, защото реално ти си била приходящата. А и вероятно има някакви заслуги към жилището на фона си, дори и да не са нотариално заверени, защото на 30 да си купи сам, без чужда помощ, плащайки и наем, жилище, а после да не може с още някой, работещ, като теб, да отделите пари за нещо малко като гарсониера/боксониера, не звучи много вероятно.

# 191
  • София
Не мога да живея така, с ежедневно напрежение в дома ми. Ако в нас нямам спокойствие, то къде? Убедена съм, че ако се бях съгласила да живея със свекърите, щях да съм се развела досега.

# 192
Скрит текст:

Моята свекърва не искаше дълго време да приеме, че има ново семейство в този дом и решенията са наши, а не нейни. Говорим за елементарни неща като смяна на килим, перде и печка...
Не, че сме я питали, но тя се натрапваше и правеше негативни коментари.
Ами, може да не го е приела лесно, защото реално ти си била приходящата. А и вероятно има някакви заслуги към жилището на фона си, дори и да не са нотариално заверени, защото на 30 да си купи сам, без чужда помощ, плащайки и наем, жилище, а после да не може с още някой, работещ, като теб, да отделите пари за нещо малко като гарсониера/боксониера, не звучи много вероятно.
Е, точно така е. Не си даваше черпака и престилаката на заслужила домакиня. Майтапя се. Simple Smile
За да сме съвсем точни - дядото на мъжа ми (по бащина линия) е дал пари на него и на брат му за жилища, а ММ е взел и заем, който изплащаше все още, когато се събрахме. Не съм разпитвала дали майка му е давала пари - тя вече беше пенсинерка, на минималната пенсия.
Лично аз, независимо, че нямам дял в нотариалния акт, имам участие в основен ремонт, който направихме през годините и който промени изцяло жилището.
И не сме имали желание, и нужда да се гърбим с ипотека, предвид, че сме влагали и още влагаме в образованието на децата си.

Имаше един момент, в който почти бяхме решили, че ние ще се изнесем под наем, в по-голям град, но забременях с втория син и се отложи, а после съвсем се отказахме.

Вижте, аз съм си намерила баланса. Отне ми години обаче, но имах подкрепа от ММ.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 14:04 от Lady Brinne

# 193
Скрит текст:
Истината е в това, което е написала Acid.
Освен това възрастният човек би следвало да си дава сметка, че няма къде да живее сам или дори и да намери - ще му бъде значително по-трудно, а понякога на ръба на мизерията.
Скрит текст:
Обаче понякога инатът е по-силен и от разума. И създават съвсем целенасочено проблеми.
Моята свекърва твърдеше, че се "радвала", че синът ѝ има жена и деца, но... Абе, защо тая жена си има нейно мнение? Видите ли - едно време ние слушахме свекърите какво казват.
Ами, не сме едно време.
Едно време младото семейство е зависело от старите.
В нашия случай беше обратно, но поведението ѝ беше сякаш всички зависят от нея.
Това също го има, но нарочно не го написах. Истината е, че повечето пенсионери са загубени без помощ от децата си, а съвместното съжителство означава, че ще има хора, които ще пълнят хладилника и ще плащат сметките. Отделно, че възрастните ще могат да разчитат някой да им купи лекарствата и да ги заведе на лекар, когато се налага. Странно защо обаче този момент винаги се пропуска, когато се извади НАТУРАЛНИЯТ акт?

# 194
А дали понякога не е обратното. Младите да няма къде да отидат? На тях да им е трудно сами, особено като не са с високо майчинство. Дали не им се помага финансово, но някак да им се ще свекървата да се изпари с магическа пръчка като се приберат.
И като не става с компромиси или се изнасят или се разделят. Обикновено натам води този път.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 17:27 от ~Боряна~

Общи условия

Активация на акаунт