Лошо ли е да си стиснат?

• 11 750
  • 317
  •   1
Отговори
# 30
Хора сме, различни сме, когато не можем да се разберем помежду си трябва да се дистанцираме. Ако не можем, при Вашия случай сте в един блок, тогава трябва да разговаряте и да наложите някакви граници. Да си стиснат не е хубаво, но доста хора са. Едни, защото са скъперници, други - наистина не им идва на акъла да дадат нещо или да зарадват някога. Луканката с изтекъл срок на годност - какво да кажа, освен ако няма някакъв опит за отравяне, аз бих се го приела хумористично.
Наистина говорете, и с мъжа Ви също.

# 31
  • София
Според мен авторката просто се опитва да се оплаче и малко да се ориентира в странично мнение. Ако е отраснала в щедро и/или богато семейство, може би й е по-странно и непонятно. Възможно е хормоните й да играят и да я правят по-чувствителна и емоционална.
Търканията между поколенията са си нормални. Аз и с моята собствена майка като прекарам известно време, и ми иде да пускам теми из форума.

# 32
Аз явно не съм толкова емпатична, но като човек с ужасно стисната баба - ей, нашите колко рев щяха да ми спестят ако бяха спрели да общуват с нея или поне да ме оставят сама с нея. Но, това са лични травми. Grinning

# 33
  • Пловдив
Ясно, че стиснатостта е досадно качество, някои я докарват до шампионски висоти, ама като не ти е приятно някой да ти дрънка за пари - ми не го слушаш, пресичаш го или му казваш внимателно и без недомлъвки, според човека. Нито разчиташ на нея да те издържа, нито нищо. Дъно на дъната и нечувано престъпление срещу горката нищо неподозираща бременна - да и занесеш в къщата стара луканка. Няма по-дънно нещо от това, да си стиснат, и то, молависъ, към бременна.
Не е към авторката това. Авторката може да каже или да излиза от стаята, когато свеки заговори за пари. Луканката - в кофата или на уличните котки, ако и синът на свеки не я яде, и това е.

# 34
Ами сама казваш "болестно е"! Така е! И щото е болна да се маха? Ами болест е - какво искаш?
Но и не си по-различна - дребнаво броиш колко ти е дадено, какво ти е купено, какво ти е казано. И това е с годините ще се засилва.
Еднакви сте! Различно слгате на "везната" ама все мерите.  

Не съм съгласна, драга. Еднакви не сме първа причина- не съм я засегнала с нещо някога! Втора причина на везната тя слага, защото хем не дава, хем като дава го прави показно с развалени продукти, които са и останали в хладилника. И да, ако на теб ти се случва какво ще направиш ти?

А относно другите коментари какво означава, че му е дала най-ценния подарък живот? Да се чувства длъжен ли? Та НИЕ НИЕ и само НИЕ сме решили да имаме деца, като родя да го обучавам да ми е длъжен, че съм решила да го има? Това е повече от смешно! Другото нещо е, че просто исках съвет, а изместиха фокуса ми, искам както съм написала любезно да не ми се говори за пари и подобни!!!!! Това искам, не да ми подарява апартаменти, яхта или кола. Има и безброй други сцени на нейния манталитет, но така яростно защитават горката свекърва, че то ме е страх да споделя направо.. само ще кажа-собствен бизнес има, не е изнемощяла болна баба- жива и здрава да е.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 20:23 от Cvetu

# 35
  • Пловдив
Аз явно не съм толкова емпатична, но като човек с ужасно стисната баба - ей, нашите колко рев щяха да ми спестят ако бяха спрели да общуват с нея или поне да ме оставят сама с нея. Но, това са лични травми. Grinning
Със стиснатите баби има ситуации и ситуации.
Ако си пълнолетна и ти донесе луканка извън годност, е едно. Между другото, има резон и в това, че луканките могат да траят години, но айде, приемаме срока на опаковката, той е за това.
Ако си и в къщата и постоянно ти се кара, че хабиш ток с лампата или много се къпеш и изразходваш вода и сапун, или те храни с гадни продукти с изтекла годност и друго няма, е различно.

И пак - ако това е дъно на дъната, не знам. Мислех, че има къде по-дънни дъна.

# 36
В една детска книга учениците намериха в няксква пещера кашкавал и луканки, за които си мислеха, че са от продоволствията в обоза на цар, живял преди векове, ама си ги хапваха обилно.

Може да не е точно стиснатост. Аз не обръщам много внимание, ама се е случвало да се тросвам, като ми предлагат някакво кожено яке с развален цип от ВУ, защото нито моделът ми харесват, нито имам някаква представа къде да сменя цип на кожени яке. Даже и за каквото и да е яке тогава нямах представа къде има шивашки услуги да се ремонтира, а подозирам, че за кожени якета е още по-сложно. Или пък да ми предлагат да съм хапнела нещо от някаква чиния, което само го били кусали. Отвратително ми е. Особено за детето да го предлагат. Категорично съм забранила и откачам. От наядени манджи, някой близал лъжицата и пр. И аз не си го позволявам от моята чиния да ми яде детето, камо ли на други. И за херпеси, и за кариеси, и за бактерията на язвата съм чувала да се предава така от човек на човек и това е нещото, което ме изкарва извън нерви. Аз бих запомнила, ако някой ми забрани подобно нещо, и за пети път да чуя как някой щедро предлага да му доядат наяденото пилешко бутче, полудявам след всичкото говорене.

Имам спомени за такава книга, ама са мноо-ого стари Wink От началното училище.
Всякакви паралели с възрастта на съфорумката (вероятно близка до моята) са неволни Simple Smile

Иначе преди 5-6 години, при предпоследното ми ходене до България, взех, че купих някаква луканка. Такъв боклук не бях опитвал в живота си. Особено на такава цена. По-зле от кремвиршите през 90-те години. На мястото на бременна жена Wink Simple Smile бих се въздържал от български луканки Simple Smile даже и да не им е изтекъл срокът.

# 37
  • София
А вас какво ви интересува колко е стисната?
Големи хора сте, дете чакате, би трябвало да се зрели, самостоятелни и независими.
Всички подаръци, различни от символични не са приемливи на този житейски етап, ако искате сами да диктувате правилата на живота си.
Присъединявам се към това мнение. Изключително инфантилно ми звучи първият пост. Даже бих казала, че ако сте към 40-те, вече е време вие да вадите пачките и да подпомагате възрастните си родители, не да чакате да ви подаряват и да се сърдите Rolling Eyes

# 38
  • Пловдив
Аз пък на мястото на когото и да е бих се въздържала от спазване на съветите на Bowerick Wowbagger. Wink

# 39
  • Paris, France
Втора причина на везната тя слага, защото хем не дава, хем като дава го прави показно с развалени продукти, които са и останали в хладилника. И да, ако на теб ти се случва какво ще направиш ти?
Хем дава, хем не дава. Последно кое? А преди луканката какво развалено от хладилника ви е дала? Изрекли ли сте категорично нежелание да приемате донесена храна? 

Ако на мене ми се случи, първо бих говорила с нея, обяснявайки притесненията и раздразненията ми. Ако случаят се повтори, ще и обясня, че обмислям спиране на контакт поради .... еди какви си причини. При трето поднасяне на продукт със същия дефект бих казала, че общуването ме натоварва излишно и повече не желая да контактуваме. Бих я помолила да предава чрез сина си това, което би искала да ми каже и бих и пожелала всичко най-хубаво в живота и Сбогом.

На мене трудно би могло да ми се случи, защото по съвет на баба ми и дядо ми, и двамата сираци по майка от деца, си избрах мъж с живееща на друг континент майка и живеем далече и от моята. Е, сирак е по-добре, но с антибиотиците и днешната продължителност на живота не е лесно да се намери. 🌞

# 40
  • Пловдив
Цитат
Е, сирак е по-добре, но с антибиотиците и днешната продължителност на живота не е лесно да се намери. 🌞
Освен ако не и занесеш луканка извън годност, нали била отровна. Flushed Wink

# 41
Цитат
Е, сирак е по-добре, но с антибиотиците и днешната продължителност на живота не е лесно да се намери. 🌞
Освен ако не и занесеш луканка извън годност, нали била отровна. Flushed Wink
кой твърди, че е отровна? Е повярвай ми, нито на детето бих си дала такова нещо, нито аз бих го яла бременна, едва ли има някой, който би!

# 42
Ами аз продължавам да твърдя, че да се подарява храна с изтекъл срок, без значение дали на бременна жена (това допълнително утежнява вината), е гадно и е простотия. По-добре НИЩО да не подари!

А иначе понеже аз съм с широки пръсти, стиснатостта ме изкарва от релси. Моят мъж е по-разумен от мен в харчовете, което е добре, че ако беше като мен, все щяхме да сме пред фалит, но не е стиснат.

# 43
  • Пловдив
"Нищо да не дава, поне няма да е токсично" - ето тук се казва, че подаденото е отровно. Токсично и отровно са синоними, едното е чуждица.

Разбира се, че е тъпо да се подарява храна с изтекъл срок на годност. Както и яке без цип. Стига човекът да не е казал изрично, че ги иска. Издава неумение за преценка, освен стиснатост. Обаче така неадекватно злостно я нападнаха някои тая свекърва, че...

# 44
Ама тя свекървата звучи неадекватни, какво да не я нападаме? И всъщност - хубавата и истинска луканка не се разваля ей така, повечето магазински дават фира много бързо. Аз лично скоро връщах, защото не бях видяла срока, а вътре беше станала на каша.

Общи условия

Активация на акаунт