Лошо ли е да си стиснат?

• 11 902
  • 317
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Че тя средната продължителност на живота е под 70г.
Онзи ден викахме бърза помощ за една съседка и лекарите бяха много зле настроени, казаха "масово е това, синове и дъщери ги зарязали, един пазар не искат да им направят, а съседите да ги гледат, ония не си вдигат телефоните дори, само чакат да се споменат и при погребението и нотариуса са първи". Почти дословен цитат.

# 106
  • Paris, France
Не ме учудва срока на годност от 90 дни за купешка луканка. Производителят си е направил сметката, че до 2 месеца ще я продадат и никой няма да купи тонове за да я яде след години. За да седи с години трябва да се набъка със скъпи подправки или големи количества химия, която може би не могат да сложат заради закони в ЕС. Върти ми се, че едно време слагаха и селитра (калиев нитрат) в някои колбаси. Нитратите не са вредни, но в месо се превръщат в нитрозамини. Също трябва да е по-суха за да издържа, а като не я изсушат прекалено, продават водичка на цена на скъп колбас.

Бояна, освен че са пестеливи, си правят и сметка за мястото в килера или кухнята, а тук повечето са пословично малки, както знаеш. Аз също си правя сметката за подправки и консерви и се ядосвам когато ММ отвори по-голяма или майка ми домъкне кила черен пипер и кардамон, защото били евтини в Дубай. Консерви държа за случаи на бедствия и когато някой ми гръмне няколко, трябва да ходя да ги купувам, мъкна и складирам. А за случая с граха - от свекърва ми знам, че в началото на 60те е имало недостиг на някои продукти заради ВСВ и войната в Алжир. Тя веднъж се ядосала, че някакви гости и изяли консервите с леща и после нямало от къде да ги възстанови. А мене ме дразнеха. Купуваме само суха.

Не ме дразни ничия свръхпестеливост, защото съм понаучена да пестя и животът също ме научи. Даже се радвам на пестеливата тукашна младеж. Все пак земята не е разтеглива.

# 107
The Catcher in the Rye, това ми беше мисълта, много по-близо сме до това да им помагаме, отколкото те на нас, не дай си боже да отглеждаме. И очакването за определени подаръци, помощ, пари, услуги, пресмятането къде и в какво влагам пари, как се обличам, къде ходя, какво правя, как харча, когато съм на 55-60-65 години би било тормоз поне за мен.

# 108
Това с тайното ядене на бонбони ми се струва съвсем различна история - изглежда като пристрастяване към сладкото и в частност - към шоколад. Свекървата живее доста затворено откъм развлечения, явно сладкото й компенсира положителните емоции и най-вероятно не иска да го дели с други.
Тъжно, но така функционират зависимостите.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 15:29 от Uncommon

# 109
Ние на детето купуваме сладко, тя пък е толкова злояда, че аз го изяждам повечето, та свикнах и аз да плюскам редовно сладко. Ако вземе да се разяде, не знам как ще отвикна.

# 110
  • Melmak
Да, Невена, слагаше се селитра едно време. За домашните не знам, за купените - брат ми завърши такъв техникум преди влизането ни в ЕС и ходеше на практика в такива производства.

# 111
Че тя средната продължителност на живота е под 70г.
Онзи ден викахме бърза помощ за една съседка и лекарите бяха много зле настроени, казаха "масово е това, синове и дъщери ги зарязали, един пазар не искат да им направят, а съседите да ги гледат, ония не си вдигат телефоните дори, само чакат да се споменат и при погребението и нотариуса са първи". Почти дословен цитат.

Не е под 70, а за жените е близо 80.

# 112
  • София
За мъжете е 69, за жените - 77.
На 70- годишните е общия случай не им остава много живот, малко е нагло да искаш от тях.

# 113
  • Melmak
Много грубо изказване на кого колко живот му остава. Миналата година погребахме колежка на 33! Последно сме мислели, че за 6 м ще се стопи от рак.

# 114
Дали е лошо да си стиснат?
Дядо ми, Бог да му прощава греховете, остави това, че примерно за Курбан Байрям ни даваше по някоя жълта стотинка, остави това, че вземаше ябълки, които продавачите на пазара хвърлят, защото не могат да продадат и ни ги носеше, уж че ни ги е купил, буквално умря, заради това, че беше стиснат. Ама такава зловеща и брутална смърт не пожелавам на никого. Та да, лошо е човек да е стиснат.

# 115
  • София
В общия случай - затова е средностатистическо. Значението - 70- годишните не са младенци и повечето биват подкрепяни от децата си. От свестните си неегоистични, неалчни и ненарцистични деца.

# 116
  • Melmak
Не знам защо толкова целиш да обидиш. Едно е да напазаруваш, да изчистиш, да оправиш на възрастен човек. Ми баба ми на 83 ще стане, много ясно, че не носи торби и не се катери да мие прозорци. Но да отглеждаш родител като дете е голяма грешка и товар. Да си майка на майка си и баща си е ужасно. Има разлика в помощ и покровителстване. Важно е родителите да са помислили и за своите старини, не само за бъдещето на децата си.
Но това далеч не е темата. Свекър ми е почти на 70 и ако отида да го обгрижвам ще ми се посмее. Има хора, които си се справят, да, с някоя друга болежка, но то тялото не става по-младо с годините. Това да не родителстваш на родителя си не те прави нарцистичен.

# 117
Ами аз съм на мнението, че е уважително да гледаш болните си родители, когато се наложи. Няма нищо лошо в това, да не говорим, че самотата ги изяжда повечето..но отново ще кажа никое дете не длъжно на родителите си, тук е въпрос на мироглед, съвест дори и прочие… аз и нея бих я гледала има ли нужда от мен или съпруга ми ще откликнем винаги.

# 118
Би ми било любопитно, по - запознатите да кажат, какви са тези травми които водят до стиснатост. До истинска стиснатост, не просто пестеливост.
Защото аз винаги съм считала това в голяма степен за следствие на възпитанието, но може и да греша.

# 119
Травма от сериозен недоимък, например. После цял живот не могат да се отпуснат, дори да имат пари.

Общи условия

Активация на акаунт