Лошо ли е да си стиснат?

• 11 907
  • 317
  •   1
Отговори
# 225
  • Melmak
Бела, и да има такива богати лордове, какво? Не означава, че това поведение е нормално. И богати хора има, които са стиснати. Често обаче не пестят от важни неща като здраве, качествена храна. А други и от това пестят, ама не от бедност.

# 226
А как се нарича човек, който помага волно или неволно на близките си хора да харчат парите си така,както той смята за добре?

# 227
А как се нарича човек, който помага волно или неволно на близките си хора да харчат парите си така,както той смята за добре?
Това може някой психиатър да определи какво е. Щото е ненормално щение да казвате на хората за какво да харчат парите СИ...

# 228
  • Melmak
Ако тоя човек е в едно домакинство с теб, да направо си е правилно, защото в един етап това те засяга. Ако мм ми обяснява как да не харча топла вода или нещо друго важно, ще имаме много сериозен проблем.

# 229
  • София
Дете.

# 230
Съпруга.

# 231
  • Paris, France
Горният пример, който дадох, за екскурзията и лагера бяха, да се покаже, че тая стиснатост може да засгене и другите. Да лиши близки от необходими неща, само защото не му се свиди. Ако няма средства е едно, но да се стискаш, за не се охарчиш, си е жив егоизъм.
И няма значение дали са екскурзия и лагер, ами по принципя нещо, което може да си позволи, но не иска, без да се съобразява с другите.
Нито лагерите, нито екскурзиите са необходимост, съжалявам и отказ да се платят даже не ми прилича на стиснатост. Родителите ми никога не са ми платили лагер, а единият и екскурзия. Майка ми много фучеше, че баща ми не ще да ми плаща уроците по пиано, солфеж, английски и испански. За пиано и солфеж наистина нямах никакъв талант, а като отидох в испанско и английско училище се оказа, че бъкел не разбирам, но в крачка ги научих много бързо. Реално не е имало смисъл от такива уроци, но за майка ми бяха важни и престижни, а баща ми ги имал на тепсия, но не ги плащал баща му. Не бих нарекла баща си стиснат, защото ме хранеше сутрин, обед и вечер навън, при това в хубави ресторанти, не закусвални.

Всеки си има ценностна система и това, което за някой е вопиюща нужда, за друг е разхищение и излишество.

# 232
Невена, ако целият клас отиде на екскурзия (така беше по наше време, става дума за тридневни екскурзии из България и нямаше дете да не отиде), а само мен не ме пуснат, за да не се охарчат, е много гадно. Отделен въпрос, че мен  в 5ти клас ме пуснаха и на екскурзия в Унгария, а само аз и една моя приятелка от класа бяхме. Тя беше сборна от различни класове. Нашите не са били някакви богаташи, обикновени хора, по време на соца. Но, благодаря им, не бяха скръндзи.

# 233
Егоист.

# 234
  • Paris, France
NellyN, (почти) задължителните три, пет или седемдневни организирани от училището екскурзии са друга бира, а и не струват много пари. Моите деца ходеха, понякога по задължение, като на зелените училища, но без желание. За такива пътувания семействата с ниски доходи са подпомагани и често плащат нещо символично. Нашето кметство организира и финансира безплатни лагери лятото, за деца, чиито родители не могат или не желаят да платят лагер. Понеже кварталът е богат, от 2010г отвориха тези възможности за всички деца ако няма кандидати. Но бедните са обикновено чужденци и лятото предпочитат да си пратят децата в техните си държави, та места бол. Имаше лагери в Испания, в Тунис, в южна Франция. Дават се само джобни от родителите, но не е задължително. И пак през август съм виждала обяви за свободни места.

Leonie писа за нещо необходимо за другите в семейството. Добре, но всеки човек си има бюджет и си преценя колко може да отдели за развлечения. За моите деца необходимост е Дубай, че и лятото. Друга необходимост е да ходят в Дисниленд и Астерикс в събота и неделя, че и да спят там понякога, въпреки че тези паркове са ни на 2ч път с кола максимум. Ами за мене е разхищение, освен тъпня. ММ ги водеше доскоро, майка ми също. Аз не. Така съм преценила. Ако искаха в Испания за да си подобрят езика, в САЩ на стаж за опит, в Япония за японски език - няма проблем и ако трябва и заем бих взела.

Исках да кажа, че преценката е индивидуална и ценностната система също.

# 235
Невена, така вече съм съгласна. Нямах наум разхищения, нито скъпарски удоволствия и луксове за децата, на всяка цена. Истински стиснати хора биха вгорчили живота на близките си.

# 236
  • Paris, France
Да, де, но за някои родители езиков лагер в Испания е разхищение. Нещо, което за един е евтино, за друг е скъпарско.

# 237
Ами, едно е да пътуваш от БГ до Испания, друго е от Франция

# 238
За един да не искаш да дадеш 300 кинта за обувки е стиснатост, за друг да имаш два чифта обувки е богатство.
Не живеем живота на другите за да можем да кажем какво е стиснатост за тях.

# 239
Да, Невенче. Хората имат и различни възможности. И различни приоритети. Стиснатият може изобщо да не е беден. Бедният може да не е стиснат. В момента не мога да се сетя къде съм го чела, разказ ли беше, роман ли, но се разказваше за момиченце в училище, което само си яде от кесийката с бонбони и никога не дава на други деца. Ако някое дете си поиска бонбон, момиченцето отговаря "току що излапах последния". И  семейството й били такива. И затова хората в общността си ги знаели и си говорели така - " не искайте нищо от тези. Те току що са го излапали".

Общи условия

Активация на акаунт