Лошо ли е да си стиснат?

• 11 899
  • 317
  •   1
Отговори
# 240
А мен са ме учили да не си искам бонбон.
Ако ме почерпят е едно, да си искам - друго.

# 241
За един да не искаш да дадеш 300 кинта за обувки е стиснатост, за друг да имаш два чифта обувки е богатство.
Не живеем живота на другите за да можем да кажем какво е стиснатост за тях.

Taка е, не можеш да съдиш за другите без да си в техните обувки. Освен това въпросът със склонността към харчене може да се разглежда и по вертикала, и по хоризонтала, образно казано.  По вертикала е възможността за харчене - може ли човекът да си позволи това. По хоризонтала е важността на различните покупки и тук нещата са много субективни. Един дава двойно пари за месо от бутикови месарници, но няма да даде 300 лева за маратонки. Трети дава 100 бона за кола, понеже му е много важно за егото, но живее под наем или в панелка и т.н.
И докато разликите по вертикала са като цяло разбираеми за всеки, то разликите по хоризонтала често са непонятни за другите и предизвикват или отрицание и критика, или поне вдигане на вежди Simple Smile

# 242
А мен са ме учили да не си искам бонбон.
Ако ме почерпят е едно, да си искам - друго.
Да, и мен. Учили са ме да не ходя да си “прося”. А ако ми предложат да не се увличам, а да си взема само едно.

# 243
Все пак не е чудесна идея да се подарява на човек храна с изтекъл срок на годност. Без да влизам в полемики за дядовия суджук на съфорумците, самият жест изглежда груб и лишен от мисъл за другия, като да се опитваш да се отървеш от боклук, а не да зарадваш и да направиш жест от сърце. Съгласни сме всички, че хората сме различни, но все пак някакви базови норми на уважение трябва да са налични.

# 244
Всяка милостиня наранява жестоко гордостта на приемащия я...

# 245
  • София
Отвратително е да си стиснат! Живея с такъв човек дълги години, просто е такъв, от по-бедно семейство е. Още си пази обувките, дето си купил като се уволнил от казармата...
Че кви са пък тези обувки ? Кубинките ли?

# 246
Все пак не е чудесна идея да се подарява на човек храна с изтекъл срок на годност. Без да влизам в полемики за дядовия суджук на съфорумците, самият жест изглежда груб и лишен от мисъл за другия, като да се опитваш да се отървеш от боклук, а не да зарадваш и да направиш жест от сърце. Съгласни сме всички, че хората сме различни, но все пак някакви базови норми на уважение трябва да са налични.
+1
Разбира се! Едно е някой да каже: Донесох ти любимата луканка, знам я обичаш, съвсем прясна е. и съвсееем друго: Абе, тя е с изтекъл срок, ама още става.

Иначе, някои си пазят неща от сантименталност, не точно от стиснатост. Например, ние си пазим сватбените дрехи и моите обувки от преди 20+ години. Майка ми си пази нейни си работи от преди 60 години.

# 247
А защо се пазят сватбените дрехи и обувки?

# 248
Красиви са и е  имало хубав повод . Аз имам моята , но не съм много прилежна и е посмачкана. Обаче като гледам  снимките и всичките ми щастливи и страхотни гости и не мога да изхвърля нищо.

# 249
  • BG
Абуто, пазим си ги от сантиментални съображения.Аз например си пазя булчинския воал отпреди 35 години, първата бебешка жилетка на сина ми, плетена от мен и обувки на Саламандър на 44 години.Класическо стилето, почти не са мръднали.
И да не е спам - да, лошо е да си неразумно стиснат, да не се усещаш и близките ти да берат срам, изнасяйки разни неща до контейнерите след твоята кончина.

# 250
уф щом стигнахме до след кончината аз ще се отписвам от дискусията

# 251
  • BG
Ха - ха, Белла, няма нужда да се отписваш.Това са нещата от живота.Различни поколения сме.При мен ставаше въпрос за някой, роден през 1945-та , израсъл в недоимък и носещ си травмите цял  живот. С тях няма как да се разбереш.

# 252
  • София
Няма да казвам колко пари изровихме от апартамента на свекъра. А иначе да даде за хляб, докато ние го гледахме - тц.

# 253
Ще дам малко ъпдейт. Поуспокоила се вече, проведох разговор със съпруга ми, ограничих за момента контакта, че да ми е спокойно.
Да ни обръщам внимание беше възможно най-доброто решение. 🙂

# 254
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Няма да казвам колко пари изровихме от апартамента на свекъра. А иначе да даде за хляб, докато ние го гледахме - тц.
На дядо ми "изгоряха" в банката, инфлацията не им прости.

Общи условия

Активация на акаунт