Майчинството счетоводно - 102

• 16 140
  • 426
  •   2
Отговори
# 135
  • Sofia
По принцип най-лесно е чрез работодателя до края на декември, като декларацията може да подаде и половинката. Единият от двамата родители подава.

# 136
Един бърз въпрос. Ако хипотетично родя на 10.12 може ли ММ да подаде декларация за данъчно облекчение до края на декември? А мога ли и аз при положение, че от месец май съм болничен?

И двамата сме на трудови договори - над 5 години при един и същ работодател.
Можете да подадете и двамата, но е по-добре мъжа ви да го направи. Зависи от вашия осигурителен доход. Щом от май сте в болнични, то вие имате само 4 месеца удържан данък. Ако дохода ви е (например) 1200 лева, то месечния ви удържан данък ще е от подяръка на ~100-тина лева, съответно за 4 месеца няма да сте успели да натрупате 600 лева, които подлежат на възстановяване. Това вие може да си го сметнете - дали 4 месеца работа ви стигат. Ако не ви стигат или ако се съмнявате, че сте на ръба - нека бащата подаде. Ако пък имате две деца съвсем, защото там гоним сума 1200.
Друг е въпроса, че фирмите си определят вътрешен срок за подаване на декларациите, защото се изисква и техническо време за входиране и обработка. В нашата фирма сме определили срок 08.12.25г., т.е. може да не успеете да ползвате при работодател заради сроковете; освен това се изисква копие от акта за раждане, който не се знае кога ще ви издадат. Иначе "на доверие" и с устна уговорка за изчакване всичко може, зависи в какви отношения сте с фирмата.
Дори да не ползвате през работодател няма пречка след февруари да си подадеде данъчна декларация и чрез нея да си вземете сумата.

# 137
HoneyBee33, благодаря ти много за изчерпателната информация, както винаги. Simple Smile

# 138
Момичета, имам нужда от помощ.
39 424, 47 лв е брутното ми ТВ за 24м назад.
За да получа месечното разделих сумата на 24.
Получих сумата 1642,68лв, 90 процента от сумата са 1478,41.
Как да изчисля дневното възнаграждение? Има месеци с по 19 работни дни, а други с 22. Сумата варира ли, или всеки месец е една и съща?

# 139
Сумата от 39 хил, която сте сметнали за 24 месеца, я делите на броя дни, а не на броя месеци. Приблизително 248-250 работни дни има в една календарна година, което по груби сметки е 79лв на ден брутно. 90% от 79лв. = 71лв.
71лв умножавате по броя дни в месеца и получавате месечната сума. Варира всеки месец именно заради различния брой дни.

П.С. хубаво е да направите същата сметка с нетното възнаграждение за 24 месеца назад. Дневната сума на майчинството не може да надвишава дневното нетно възнаграждение, съответно ако то е по-малко (а то почти винаги е) то ще получавате тази сума.

# 140
здравейте,
Ако не използваме тези 45 дни преди термин, разбрах че има някакви проблеми с издаването на следващите болнични и получаването на майчинството. Знае ли някой каква е процедурата ако не се използват пълните 45 дни а примерно 26 дни преди термин?

# 141
Благодаря за подробното разяснение, Honey.
Изчислих и при мен е около 62лв.
Тотално разочарование Simple Smile .
Блъскаш се на работа n брой месеци, бачкаш на две работни места и накрая болничния ми е по-заплатен от майчинството.
Каквото-такова, ще се изгледам и така детето. Simple Smile

# 142
  • София
здравейте,
Ако не използваме тези 45 дни преди термин, разбрах че има някакви проблеми с издаването на следващите болнични и получаването на майчинството. Знае ли някой каква е процедурата ако не се използват пълните 45 дни а примерно 26 дни преди термин?
Няма законова причина да има проблем, вероятно човешки фактор причинява проблемите. Имайте предвид обаче, че неизползваните по ваше желание дни от 45-дневния ги губите и не ви се изплаща майчинство за тях.

# 143
Няма проблем да не се ползват всимки 45 дни, просто казвате на следящия АГ кога да ви издаде болничен. Може и само 2 дни да ползвате, ако искате.

Ивелина, ако сте работили на две работни места събирате доходите от двете и така извършвате процедурата със смятането. В 24те месеца назад се взема целия осигурителен доход, всички действали през този период договори (върху които са внесени осигеровки за майчинство, разбира се).

# 144
Honey, всичко съм сметнала. Просто ми стана странно, как е възможно болничния ми да бъде по-висок от майчинството, както и това, че приятелките ми с фиктивните договори и те горе-долу толкова получават. Както и тези на минимална заплата също…

# 145
Здравейте, преди изчисления термин имаме право на 45-дневен болничен. След раждането болницата издава болничен, а след това какво следва?

# 146
Болничен от педиатъра за изравняване до 135 дни.

# 147
Болничен от педиатъра за изравняване до 135 дни.
А има ли някакъв вариант да не е педиатъра, а примерно ЛЛ или АГ който ме е следил по време на бременността?

# 148
Не, издава се от личния лекар, при когото е записано детето.

# 149
здравейте,
Няма законова причина да има проблем, вероятно човешки фактор причинява проблемите. Имайте предвид обаче, че неизползваните по ваше желание дни от 45-дневния ги губите и не ви се изплаща майчинство за тях.

здравейте! Благодаря ви за отговора! Тези 45 дни почват от 17 декември за мен. Ако го взема този болничен ще ми платят от 17ти до 31 декември само 6 работни дни (нали болничните се изплащат на база работни дни, а има много празници и неработни дни и се събират само 6 дни). А ако си го пусна от 5ти януари (първия работен ден от 2026г ще си взема пълната заплата за декември от работодателя.
Тези 45 нали са болничен, а не майчинство? И как така няма да взема майчинство за тях?
Съжалявам може въпросите да са ми глупави, но се опитвам да разбера как работи цялата система.
Искам просто да съм оптимална от към получаването на доходи, защото ще е достатъчно тежко по празниците от парична гледна точка

ПС излишно е да казвам че бременността ми позволява да работя по-дълго, защото се чувствам добре и ме заземява работа

Общи условия

Активация на акаунт