Майчинството счетоводно - 102

• 16 287
  • 430
  •   1
Отговори
# 150
  • София-Младост
45 дни са отпуск за бременност и раждане и се получава обезщетение за тях. Lorena според мен е объркала и термина майчинство в случая не е правилен.
При вас началото е на 17.12. за 45 дневния болничен.
Вие искате да работите и болничния да ви започне от 05.01., нали така? В такъв случай губите 15 дни от 45 дневния, получавате си пълна заплата от работодателя и обезщетение за оставащите 45-15 дни, като се плащат само работните, както знаете.

# 151
Имайте предвид обаче, че неизползваните по ваше желание дни от 45-дневния ги губите и не ви се изплаща майчинство за тях.
Тези 45 нали са болничен, а не майчинство? И как така няма да взема майчинство за тях?
Тези 45 дни, ако не ги използвате всичките, вече не са 45, а примерно 30 или 20 или 5, колкото си пуснете - толкова ще ви платят от НОИ.
Ако започват на 17 декември ще ви платят от 17 декември 45 дни. Ако започнат от 5 януари, то дните от 17.12 до 04.01 (20 дни) просто ги губите и ще си вземете заплата от работодателя за тях, а не плащане от НОИ. НОИ ще ви платят от 05.01 за оставащите 25 дни, вместо за 45, това е. С други думи, вие доброволно си съкращавате периода на този болничен, респективно плащането по него.

# 152
  • В полите на Пирин планина
Honey, всичко съм сметнала. Просто ми стана странно, как е възможно болничния ми да бъде по-висок от майчинството, както и това, че приятелките ми с фиктивните договори и те горе-долу толкова получават. Както и тези на минимална заплата също…

Може да бъркаш в сметките.
Освен това обезщетенията за общо заболяване се изчисляват на база 18 месеца назад, а тези за бременност, раждане и гледане на дете - на база 24 месеца назад.

# 153
LeoSummer е права, че след като се чувства добре, спокойно може да си изкара целия декември и да получи пълна раб заплата, вместо обезщетение за болничен което в повечето случаи ще е по-малко на база работните дни в периода. А след това АГто ще й издаде за оставащите дни до 45тия като спокойно може да го пусне от 01/01
Скрит текст:
Имайте предвид обаче, че неизползваните по ваше желание дни от 45-дневния ги губите и не ви се изплаща майчинство за тях.
Тези 45 нали са болничен, а не майчинство? И как така няма да взема майчинство за тях?
Тези 45 дни, ако не ги използвате всичките, вече не са 45, а примерно 30 или 20 или 5, колкото си пуснете - толкова ще ви платят от НОИ.
Ако започват на 17 декември ще ви платят от 17 декември 45 дни. Ако започнат от 5 януари, то дните от 17.12 до 04.01 (20 дни) просто ги губите и ще си вземете заплата от работодателя за тях, а не плащане от НОИ. НОИ ще ви платят от 05.01 за оставащите 25 дни, вместо за 45, това е. С други думи, вие доброволно си съкращавате периода на този болничен, респективно плащането по него.

# 154
Здравейте, имам въпрос свързан с ползването на данъчно облекчение за дете - работила съм до средата на Април, след което бях в болничен и после в майчинство. Искам да подам декларация при работодател за данъчно облекчение, правилно ли разбирам, че ако съм осигурявана на максималния осигурителен праг за първите 3 месеца от тази година, то мога да си получа максималния размер от 600 лв, които се полагат за 6000 лв. данъчна основа?

# 155
Здравейте, имам въпрос, свързан с данъчните облекчения за деца.

Терминът ми е на 07.01, но има вероятност детето ми да се роди по рано. В момента работодателя иска да подам декларация за данъчни облекчения до 15.12 (имам още едно дете). Възможно ли е аз да подам сега декларацията за 1вото дете, а ако бебето се роди до края на декември мъжа ми да подаде декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за второто дете на по късен етап (това разбира се, ако се роди през декември)

# 156
Здравейте, имам въпрос свързан с ползването на данъчно облекчение за дете - работила съм до средата на Април, след което бях в болничен и после в майчинство. Искам да подам декларация при работодател за данъчно облекчение, правилно ли разбирам, че ако съм осигурявана на максималния осигурителен праг за първите 3 месеца от тази година, то мога да си получа максималния размер от 600 лв, които се полагат за 6000 лв. данъчна основа?
Да, щом месечния ви удържан данък е над 200лв (а той е, щом сте на максимума), можете да ползрате през работодател. Най-добре е да сте сигурна и да питате работодателя колко ви е събраната сума - служебна бележка за удържан данък се вади за минута.

Здравейте, имам въпрос, свързан с данъчните облекчения за деца.

Терминът ми е на 07.01, но има вероятност детето ми да се роди по рано. В момента работодателя иска да подам декларация за данъчни облекчения до 15.12 (имам още едно дете). Възможно ли е аз да подам сега декларацията за 1вото дете, а ако бебето се роди до края на декември мъжа ми да подаде декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за второто дете на по късен етап (това разбира се, ако се роди през декември)
Да, може.

# 157
Здравейте, момичета!
Имам един въпрос относно болничните след раждане.
Родих след термин-терминът ми беше за 06.10.2025, родих на 22.10.2025.
45-дневният ми БЛ беше от 22.08.2025 до 05.10.2025, издадоха ми разликата от 06.10.2025 до 21.10.2025 и още един БЛ от 22.10.2025 до 02.12.2025 от болницата. Сега педиатърката на бебо издаде БЛ от 03.12.2025 до 04.01.2026.
Въпросът ми е, не трябваше ли педиатърката да даде БЛ с по-дълга продължителност? С останалата част до края на първата година на бебето как се процедира?
Благодаря!

# 158
Здравейте, момичета!
Имам един въпрос относно болничните след раждане.
Родих след термин-терминът ми беше за 06.10.2025, родих на 22.10.2025.
45-дневният ми БЛ беше от 22.08.2025 до 05.10.2025, издадоха ми разликата от 06.10.2025 до 21.10.2025 и още един БЛ от 22.10.2025 до 02.12.2025 от болницата. Сега педиатърката на бебо издаде БЛ от 03.12.2025 до 04.01.2026.
Въпросът ми е, не трябваше ли педиатърката да даде БЛ с по-дълга продължителност? С останалата част до края на първата година на бебето как се процедира?
Благодаря!

Болничните листове са за общо 135 календарни дни, като педиатърът изравнява до това число.
След това се подава декларация за остатъка до 410 дни.

# 159
Значи ако преносим, губим дните, които сме преносили? Няма да се дадат след раждането на бебето?

# 160
Значи ако преносим, губим дните, които сме преносили? Няма да се дадат след раждането на бебето?

Но как ще ги губите?! 😐
Нали са издали болничен лист и за тях...

# 161
Здравейте.
Имам издадени два болнични листа в момента- първият с продължителност от 11.11 до 01.12 и след това вече 45 дневният от 02.12. Работодателят все още не е представил първия пред НОИ, може да ви се стори глупав въпрос, но може ли да представи и двата наведнъж?
Също така имам промяна в имената, която не е отразена на вторият болничен лист, защото не съм подавала все още документи за преиздаване. Болничният излиза при справка онлайн по ЕГН, но се притеснявам да не го върнат от НОИ заради имената. Има ли такава възможност, за да отида да го оправи АГ докато е време?

# 162
Срока за подаване на болничния е 10/12, така че има още няколко дни. За този от 02/12 срока е 10/01. По принцип може да го подаде и по-рано.
Вече болничните ги засичат по ЕГН с ГРАО и затова излиза промененото име. Не мисля, че ще има проблем това, че сте със старото име (щом още нямате нова л.к., трябва с документа за граждански брак да удостоверите промяната)
Здравейте.
Имам издадени два болнични листа в момента- първият с продължителност от 11.11 до 01.12 и след това вече 45 дневният от 02.12. Работодателят все още не е представил първия пред НОИ, може да ви се стори глупав въпрос, но може ли да представи и двата наведнъж?
Също така имам промяна в имената, която не е отразена на вторият болничен лист, защото не съм подавала все още документи за преиздаване. Болничният излиза при справка онлайн по ЕГН, но се притеснявам да не го върнат от НОИ заради имената. Има ли такава възможност, за да отида да го оправи АГ докато е време?

# 163
Здравейте , имам един въпрос.
след майчинството  излезнах неплатен за отглеждане на дете , заради здравословни причини при децата .  По някое време го прекъснах поради травма на крака ми , заради която имам и много болничен около 6,7 месеца. До момента не съм се връщала на работа сега отново съм неплатен за отглеждане на дете. Нещата отиват натам ,че се очертава да  не мога да се върна на работа след като изтече неплатения , заради здравословни проблеми отново при децата... Ще мога ли да ползвам обещетение за безработица , ако напусна непосредствено след изтичане на неплатения за отглеждане на дете? Или като работодателя не плаща всички осигуровки/фонд безработица  няма да имам право на обезщетение за безработица? Имам трудов стаж преди майчинството 12г без прекъсване, ако има значение. Ясно ми е ,че ако имам право на обезщетение то със сигурност ще е минимално, но въобще имам ли право на него?

Пс благодаря предварително на всеки , който ми даде информация  по моя казус Heart  от няколко часа се боря с някакви закони да чета , за да разбера и нищо не разбирам .

Последна редакция: сб, 06 дек 2025, 02:18 от Lizi:) :)

# 164
  • София
Ако напуснете, ще може да ползвате борса в минимален размер за минималния период - за 4 месеца по 18 лв. на работен ден.

Общи условия

Активация на акаунт