Майчинството счетоводно - 102

• 16 194
  • 427
  •   2
Отговори
# 210
Аз обаче не спирам да се чудя и все си мисля, че има някаква грешка.
Как е възможно, при положение, че никога не съм осигурявана/в последните 24месеца, които ни интересуват/ на минималната заплата, майчинството ми ориентировъчно да е 1200лв, толкова, колкото ще е на дамите, които са били на минимална? В периода имам и втори трудов договор и едва с него 1200лв????

# 211
  • В полите на Пирин планина
Ivelina
Колко е средното дневно нетно възнаграждение за 24 месеца назад?

# 212
Аз обаче не спирам да се чудя и все си мисля, че има някаква грешка.
Как е възможно, при положение, че никога не съм осигурявана/в последните 24месеца, които ни интересуват/ на минималната заплата, майчинството ми ориентировъчно да е 1200лв, толкова, колкото ще е на дамите, които са били на минимална? В периода имам и втори трудов договор и едва с него 1200лв????

Вие получавате фактически 1200 или изчислявате, че евентуално ще получавате толкова?

Пробвахте ли с калкулатора на НОИ, вместо с този на КИК инфо?
В НОИ са реалните официални данни от работодателя, а в Кик се въвеждат ръчно. Подозирам, че ако сте въвеждали ръчно е възможно да има грешка при нанасяне нето/бруто/осиг.доход/база болнични.

Жените на минимална получават минималното обезщетение, което е равно на МРЗ. Тези, които сега са родили, имат доход който се взема предвид от 2023 година който тогава беше 780 лева. 2024 - 933 лева. Чисто математимески осреднения им доход за 24 месеца назад е много по-малко от майчинството, което получават, защото има минимален праг и няма как да е по-малко от него.

# 213
60лв осреднено, изчислението е на НОИ. Ще раждам 2026г, когато минималното майчинство ще е = на мин. заплата, но без удръжките, ако правилно съм разбрала, т.е никакво отражение не ми дава нито втория трудов договор, нито осигуряването на по-висока заплата/от минималната/ през този 24м период.

# 214
Ивелина, МРЗ през 2026 евентуално ще е 1200 лева и няма как майките, които са били на 780лева да вземат осреднената им сума. Те вземат просто обявената МРЗ към настоящия момент. Един от малкото случаи, в които осигуряването на минимума носи предимство, всъщност.

Възможно най-простата сметка е следната: сумирате си нетните заплати 24 месеца назад и делите на 500. Полученото число е дневното обезщетение, което ще получавате. Има месеци с 18 дни, има и с 23 - месечната сума варира. Ако се хвана за тази сума 1200 която казвате значи изчислената ви дневна сума е около 60 лева. Закона казва, че няма как обезщетенито да е повече от нетната сума, която сте получавали.

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 09:06 от HoneyBee33

# 215
Скрит текст:
Здравейте, имам един въпрос, тъй като не мога да схвана как се случват сметките в НОИ. Терминът ми е на 27.03.2026г. като 45 дни преди това се пада дата 11.02.2026г. доколкото го смятам правилно. От тази дата ще ми издадат болничен, който смята дохода ми 24 месеца назад. Наложи ми се от 01.11.2025г. да излезна в болничен до раждането като за него знам, че е 18 месеца назад. Въпроса ми е за ноември, декември, януари и част от февруари как се смятат сумите за самото майчинство- това което изплащат от НОИ като обещетение или е нещо друго?

Взема се дохода, от който е изчислено обезщетението за общо заболяване (за месеците, в които сте била в болничен по време на бременността) - това е осредненият Ви осигурителен доход на база предходните 18 месеца.

За да съм сигурна, че съм разбрала правилно- последните 18 месеца съм осигурявана на максималния осигурителен праг и за ноември, декември и януари ще е осредненият доход и от последните 18 месеца и когато се изчислява майчинството този доход ще се събере заедно с този от останалите месеци и общо ще се сметне на 90%?

Да, така е - осредняват се осигурителните доходи за 18 месеца (естествено и максималният осиг. доход варира за периода) и се умножава по работните дни в съответния месец = осиг. доход на лицето, когато е в отпуск по болест.

# 216
  • Melmak
Здравейте, разбрах, че НОИ си сменя софтуера.
Това ще се отрази ли на крайния потребител (гражданите), които ползват ПИК? Ще можем ли да ползваме същия номер?

# 217
Здравейте, имам въпрос. Ако трудовият ми договор е на двучасов работен ден, това променя ли минималната сума за майчинство?

# 218
От колко време е този договор?

# 219
От колко време е този договор?
Аз сега съм и на 8- часов + допълнително 2-часов, но подозирам, че скоро ще остана само на този 2-часовият.

# 220
Ами излез в болнични преди да се случи това. По на сметка ще си отколкото да работиш на 2 часов договор.

# 221
  • София/Дружба
Здравейте, имам следния въпрос: в болничен съм от 17.11 до 20.12. В този период съм забременяла. Имам преглед на 30.12, когато ще ми бъде издаден нов болничен. През това време има 3-4 работни дни, които трябва да ми бъдат платени от работодателя (заплата за декември). Това как ще се отрази на последващите болнични до раждане и първата година? По-добър вариант ли е да взема болничен за времето от 22.12 до 30.12?

# 222
Здравейте, имам следния въпрос: в болничен съм от 17.11 до 20.12. В този период съм забременяла. Имам преглед на 30.12, когато ще ми бъде издаден нов болничен. През това време има 3-4 работни дни, които трябва да ми бъдат платени от работодателя (заплата за декември). Това как ще се отрази на последващите болнични до раждане и първата година? По-добър вариант ли е да взема болничен за времето от 22.12 до 30.12?

Нито е по-добър, нито е по-лош. Нали, все пак, болнични листове се издават, ако човек има медицински показания за това, а не по желание?
Ако не Ви се ходи на работа може да пуснете молба за платен отпуск.

# 223
Здравейте. Оказва се, че болничният ми лист  е със сгрешена диагноза, а няма кой да ми издаде нов до 9 януари. От счетоводството ме уведомиха, че крайният им срок за подаване е 10 януари(на хартиен носител). Въпросът ми е как става корекция на вече издаден болничен от минала година и то след 2 седмици и кому е нужно цялото разхождане с хартиени носители, като болничните се подават електронно в НОИ?
И евентуално колко забавяне да очаквам при изплащане на болничния.

# 224
Здравейте. Оказва се, че болничният ми лист  е със сгрешена диагноза, а няма кой да ми издаде нов до 9 януари. От счетоводството ме уведомиха, че крайният им срок за подаване е 10 януари(на хартиен носител). Въпросът ми е как става корекция на вече издаден болничен от минала година и то след 2 седмици и кому е нужно цялото разхождане с хартиени носители, като болничните се подават електронно в НОИ?
И евентуално колко забавяне да очаквам при изплащане на болничния.

От кого е издаден този БЛ, от ЛКК ли? Кой установи, че диагнозата е грешна?
Реално, ако занесете БЛ през януари 2026 г., счетоводството има право да го подаде до 10.02.2026 г., защото има значение кога е представен при работодателя. След това бройте 10 работни дни за обработване в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт