Майчинството счетоводно - 102

• 16 278
  • 430
  •   4
Отговори
# 195
Здравейте,
На какви помощи има право бащата когато е самоосигуряващо се лице, в моя случай адвокат?
Каква е процедурата и какви са сроковете?
Бебчето още не е родено, просто искам да съм подготвена по-рано

# 196
Здравейте!
Бременна съм и съм в болничен известно време. Говори се, че учителските заплати щели са се вдигат, та въпросът ми е докато съм в болничен, ако се увеличат, дали това увеличение ще го “усетя”  с майчинството?

# 197
Ако се осигурява за общо заболяване и майчинство има право на 15 календарни дни от датата на изписване на бебето от болницата (като кажете предварително ще Ви дадат служебна бележка). Ако бебето се роди тази година, може той да подаде за приспадане на данъка. Ако е самотен родител има право на майчинство. За други помощи не се сещам
Здравейте,
На какви помощи има право бащата когато е самоосигуряващо се лице, в моя случай адвокат?
Каква е процедурата и какви са сроковете?
Бебчето още не е родено, просто искам да съм подготвена по-рано
Няма да го усетите. За болничните за общо заболяване и майчинство се взима дохода 12 месеца назад (от датата на излизане в болничен). А за този за бременност и раждане и след това за времето за отглеждане на дете до 410тия ден, се взима дохода 24 месеца назад
Здравейте!
Бременна съм и съм в болничен известно време. Говори се, че учителските заплати щели са се вдигат, та въпросът ми е докато съм в болничен, ако се увеличат, дали това увеличение ще го “усетя”  с майчинството?

# 198
И аз с два въпроса.
45 дневният ми болничен е до 10.12.2025, но родих по-рано - на 29.11. Имам издаден болничен от болницата за 29.11-09.01 включително. Въпросът ми е какво се случва с 45 дневния, който е от 27.10 до 10.12. Трябва ли нещо да правя аз, освен да го предоставя на работодател?

За данъчните облекчения е следващия. Детето е родено на 29.11 предполагам, че можем да се възползваме от тази опция? Как мога да изчисля при мин колко ще е възстановяването, понеже от 19.05 съм в болничен?

Благодаря предварително!

# 199
  • В полите на Пирин планина
И аз с два въпроса.
45 дневният ми болничен е до 10.12.2025, но родих по-рано - на 29.11. Имам издаден болничен от болницата за 29.11-09.01 включително. Въпросът ми е какво се случва с 45 дневния, който е от 27.10 до 10.12. Трябва ли нещо да правя аз, освен да го предоставя на работодател?

За данъчните облекчения е следващия. Детето е родено на 29.11 предполагам, че можем да се възползваме от тази опция? Как мога да изчисля при мин колко ще е възстановяването, понеже от 19.05 съм в болничен?

Благодаря предварително!

Педиатърът на детето ще изравни болничните листове до 135 дни. Нищо не се коригира в първия, който е 45 дни преди термин.

Трябва да се провери колко е удържаният данък до излизането в болничен (евентуално, ако държите вие точно да ползвате данъчното облекчение). Може цялото данъчно облекчение да се ползва от бащата.

# 200
Ако от януари до април сте били на работа - погледнете си фишовете за заплатите за този период и сумирайте ДДФЛ. Ако имате едно дете сумата е 600лв. Ако сумата на ДДФР за 4те месеца е над 600лв то спокойно можете да ползвате облекчението при рацотодатер или през НАП, както решите. Ако не ви достига данък по-добре бащата да ползва. Или една част вие, остатъка бащата.

# 201
Здравейте, имам един въпрос, тъй като не мога да схвана как се случват сметките в НОИ. Терминът ми е на 27.03.2026г. като 45 дни преди това се пада дата 11.02.2026г. доколкото го смятам правилно. От тази дата ще ми издадат болничен, който смята дохода ми 24 месеца назад. Наложи ми се от 01.11.2025г. да излезна в болничен до раждането като за него знам, че е 18 месеца назад. Въпроса ми е за ноември, декември, януари и част от февруари как се смятат сумите за самото майчинство- това което изплащат от НОИ като обещетение или е нещо друго?

# 202
  • София-Младост
Здравейте!
Вероятно, но зависи, ако сте в болничен до края-няма да го усетите.

# 203
Ако се върнеш на работа ще ти е по-висок дохода за времето, което работиш. Майчинството се определя от дохода назад 24 месеца, така че 1-2 месеца няма да са кой знае какво. И аз съм учителка и не мисля да се връщам.

# 204
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам един въпрос, тъй като не мога да схвана как се случват сметките в НОИ. Терминът ми е на 27.03.2026г. като 45 дни преди това се пада дата 11.02.2026г. доколкото го смятам правилно. От тази дата ще ми издадат болничен, който смята дохода ми 24 месеца назад. Наложи ми се от 01.11.2025г. да излезна в болничен до раждането като за него знам, че е 18 месеца назад. Въпроса ми е за ноември, декември, януари и част от февруари как се смятат сумите за самото майчинство- това което изплащат от НОИ като обещетение или е нещо друго?

Взема се дохода, от който е изчислено обезщетението за общо заболяване (за месеците, в които сте била в болничен по време на бременността) - това е осредненият Ви осигурителен доход на база предходните 18 месеца.

# 205
Да се включа и аз съм учител от коя седмица сте в болничен, смятате ли да се връщате след вирусния период

# 206
Да се включа и аз съм учител от коя седмица сте в болничен, смятате ли да се връщате след вирусния период

Здравейте! Тъй като правех IVF съм в болничен още от самият трансфер. Нямах намерение да взимам, но се разболях точно преди него и предпочетох да си остана вкъщи да се доизлекувам. След положителният тест ме хвана страх да се върна в тази среда ( както знаете имам в момента много вируси и върлува и шарка) .

# 207
Аз така и не се научих с тези срокове и ето ме пак тук..
Този път е за последно, обещавам!😃
Последният ми болничен, който е изравнение от педиатъра на бебо е от 03.12.2025 до 02.01.2026 и още един, но не запомних датите.
Не е входирано още към НОИ, поне в полето, където са плащанията не излиза никаква информация за този БЛ. До кога е срокът на работодателя за подаването му?
Или май ще се радвам на безпаричие точно покрай празниците..

# 208
Аз така и не се научих с тези срокове и ето ме пак тук..
Този път е за последно, обещавам!😃
Последният ми болничен, който е изравнение от педиатъра на бебо е от 03.12.2025 до 02.01.2026 и още един, но не запомних датите.
Не е входирано още към НОИ, поне в полето, където са плащанията не излиза никаква информация за този БЛ. До кога е срокът на работодателя за подаването му?
Или май ще се радвам на безпаричие точно покрай празниците..
До 10.01.26 е срока за подаване.

# 209

Взема се дохода, от който е изчислено обезщетението за общо заболяване (за месеците, в които сте била в болничен по време на бременността) - това е осредненият Ви осигурителен доход на база предходните 18 месеца.

За да съм сигурна, че съм разбрала правилно- последните 18 месеца съм осигурявана на максималния осигурителен праг и за ноември, декември и януари ще е осредненият доход и от последните 18 месеца и когато се изчислява майчинството този доход ще се събере заедно с този от останалите месеци и общо ще се сметне на 90%?

Общи условия

Активация на акаунт