Майчинството счетоводно - 102

• 12 829
  • 346
  •   2
Отговори
# 90
Майчинство се превежда първият вторник или четвъртък от месеца. Болничният също вторник или четвъртък, но през целия месец, зависи за какъв период е, кога е подаден от работодателя и кога е обработен от НОИ.

Не може ли просто да гледате няколко дни преди падежа на кредита да захранвате сметката си, ако няма наличност в нея?

# 91
А 45 дневния болничен преди термин как се превежда- като майчинството ли?

# 92
  • В полите на Пирин планина
Loffche21
Имайте предвид, че БЛ се подават в НОИ до 10-то число на месеца, следващ този, през който са подадени при работодателя и чак след това се изплащат.
По-разумно би било да оставите наличност за поне една вноска напред, за да не се получи просрочие.

# 93
Същото щях да кажа и аз като мнение. По-добре си заделете няколко вноски дори, защото например при мен се получава голямо забавяне ето сега е 19ти аз още чакам за октомври не съм получила нищо.
Предни месеци пък се получи така, че работодателят ми беше забравил да отрази болничния (разбира се грешки се случват, но банките няма да ги интересува)

# 94
Честно казано не знам просто как не съм се сетила😅🤣Много благодаря, момичета! Топ сте.

# 95
Ами няма как от НОИ да се съобразят с твоя кредит просто. От банковата институция можеш да попиташ за смяна на дата евентуално, но трябва всеки болничен да ти го подават на една и съща дата към НОИ от работодател и след това да си сигурна кога точно ще ги преведат от НОИ.

Моите болнични ми ги превеждат до 10-то число на следващия месец, но болничните ми са от 01-во число до 30-то число.

# 96
Здравейте, на 17 декември трябва да излезна в 45 дневния болничен преди термин. Като цяло се чувствам добре и възможно ли е да е по-къс примерно да си го пусна от 5-10 януари? Или е задължителен?

# 97
Здравейте, на 19.12. ми изтича последният болничен от педиатъра на детето - за остатъка до 135 дни. Доколкото съм запозната, след това трябва да подам декларация за майчинството към работодателя. Тъй като периодът е точно преди коледно-новогодишните празници и няма да има никой в офиса вероятно, мога ли да подам тази декларация по-рано? Колко време след това има работодателят да я входира? И може ли да ми кажете коя е декларацията? Тази ли: Приложение № 2 - Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и ал. 5 от КСО до 410 дни
Благодаря предварително.

# 98
Здравейте, на 17 декември трябва да излезна в 45 дневния болничен преди термин. Като цяло се чувствам добре и възможно ли е да е по-къс примерно да си го пусна от 5-10 януари? Или е задължителен?
Може да е по-къс от 45 дни - казвате на следящия АГ откога искате и ще ви издаде за по-малко дни.

Здравейте, на 19.12. ми изтича последният болничен от педиатъра на детето - за остатъка до 135 дни. Доколкото съм запозната, след това трябва да подам декларация за майчинството към работодателя. Тъй като периодът е точно преди коледно-новогодишните празници и няма да има никой в офиса вероятно, мога ли да подам тази декларация по-рано? Колко време след това има работодателят да я входира? И може ли да ми кажете коя е декларацията? Тази ли: Приложение № 2 - Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и ал. 5 от КСО до 410 дни
Благодаря предварително.
Не само може, а даже е хубаво да си я подадете поне няколко дни по-рано. Това е приложението, да.

# 99
Здравейте, третия болничен (който се издава от педиатъра на детето) ми е от 6.10 до 8.12.25. Подаден е в НОИ на 10.11 и все още в сайта стои на положение "в момента се обработва". Не е ли днес крайния срок в който трябва да получа част от обезщетението или аз грешно съм разбрала?
Ако има някаква грешка в болничния и за това не се изплаща да очаквам ли, че ще се отрази в сайта или ще си пише пак "в момента се обработва" докато не се коригира?

# 100
Може да е по-къс от 45 дни - казвате на следящия АГ откога искате и ще ви издаде за по-малко дни.

Благодаря ви за отговора! Значи пак ще имам право на майчинство след това дори и да е по-къс? Понеже четох някакви безумни неща че е задължителен, не е бил концерт по пожелание и че ако не го взема няма да имам право на майчинство

# 101
Благодаря ви за отговора! Значи пак ще имам право на майчинство след това дори и да е по-къс? Понеже четох някакви безумни неща че е задължителен, не е бил концерт по пожелание и че ако не го взема няма да имам право на майчинство
Глупости. Не е задължителен. Полагаем е по закон, вече използването му е ваш избор. Ако не го използвате губите неизползваните дни - обезщетението няма да е за 45 дни, а само за 10, да кажем. Но оттам нататък си продължавате по стандартния начин - болничен от болницата, после от педиатъра, после декларация пред работодател.

# 102
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, третия болничен (който се издава от педиатъра на детето) ми е от 6.10 до 8.12.25. Подаден е в НОИ на 10.11 и все още в сайта стои на положение "в момента се обработва". Не е ли днес крайния срок в който трябва да получа част от обезщетението или аз грешно съм разбрала?
Ако има някаква грешка в болничния и за това не се изплаща да очаквам ли, че ще се отрази в сайта или ще си пише пак "в момента се обработва" докато не се коригира?

Не, не е крайният срок днес. Срокът е 10 работни дни.

# 103

Не, не е крайният срок днес. Срокът е 10 работни дни.

Благодаря. Объркала съм се, че са 10 календарни 🙂

# 104
Здравейте. Пред дилема съм, след инвитро. Работодотел ще ме маха в изп.срок. Праща ми куриер, засега бавя и не получавам документите. Вторник идния  ще правя кръвен тест.
Мисля да се самоосигурявам. Намам 12 мес.назад осигуровки за ОЗМ. 2,5 м.са, плюс отделно болнични ~2 мес.,и разкъсани неплатени (не знам дали ще се счетат за тр. стаж). И мин.07, и 08.24 г.бях самоосолиг.си лице. Ще представя болничния за инвитро лечение,във вторник ще го взема от ЛКК (със задна дата е 02.11-15.11).
Как да стане счетоводно?
Мъж ми е на пост.тр.дог.на 2500 чисти ,след данъци, кога той може излезне, и дали на него се пада честта майчинство (след раждането). Не е ли по-добре той,  да го самоосигурявам до максиума?

Общи условия

Активация на акаунт