Майчинството счетоводно - 102

• 17 752
  • 474
  •   4
Отговори
# 465
Здравейте, на 30.12.2025 предадох декларация за данъчно облекчение за деца, и четох, че плащането се извършва до 31.01.26 г. Попитах работодателя малко преди 31.01. дали всичко е наред с декларацията и обещаха да проверят, но няма отговор. Малко ми е неудобно да напомням… предполагам срокът като е минал вече, няма да има плащане?
Благодаря предварително.

# 466
Данъчното облекчение за деца, ако се изплаща от работодател, то трябва да се изплати с декемврийската заплата. Ако сте получили заплата за декември вижте си във фиша дали фигурира данъчното облекчение. Ако не сте получили заплата за декември... всъщност незаконно е да не сте получили все още, както и да е.
Ако няма описано във фиша данъчно облекчение то най-вероятно или не ви е стигнал данъка, или не ви е приета декларацията, или някаква друга причина. Питайте работодателя.
До 30.04 имате време да си подадете в НАП и да ви го изплатят направо те.

# 467
Данъчното облекчение за деца, ако се изплаща от работодател, то трябва да се изплати с декемврийската заплата. Ако сте получили заплата за декември вижте си във фиша дали фигурира данъчното облекчение. Ако не сте получили заплата за декември... всъщност незаконно е да не сте получили все още, както и да е.
Ако няма описано във фиша данъчно облекчение то най-вероятно или не ви е стигнал данъка, или не ви е приета декларацията, или някаква друга причина. Питайте работодателя.
До 30.04 имате време да си подадете в НАП и да ви го изплатят направо те.
Привет, благодаря за отговора!
Получавах заплата до м. юни включително, а след това ми се наложи да изляза в болничен заради усложнения с бременността, а в момента съм в майчинство. Таткото има фирма и се самоосигурява и от неговата счетоводителка разбрах, че той не може да подаде такава декларация, и трябва да е от мен.
Ще попитам работодателя все пак. Благодаря!

# 468
Здравейте отново. Имам болничен лист за общо заболяване с дати от средата на януари до средата на февруари. Занесох го веднага, когато го взех и понеже превод така и не идва, влязох в портала на НОИ. Въобще не виждам входящ номер на подаден болничен в секцията "Обезщетения при болест,трудоустрояване и майчинство". Това значи ли, че счетоводството не го е представило в НОИ?

# 469
Срока за работодателя да го подаде в НОИ е 10/02
Здравейте отново. Имам болничен лист за общо заболяване с дати от средата на януари до средата на февруари. Занесох го веднага, когато го взех и понеже превод така и не идва, влязох в портала на НОИ. Въобще не виждам входящ номер на подаден болничен в секцията "Обезщетения при болест,трудоустрояване и майчинство". Това значи ли, че счетоводството не го е представило в НОИ?

# 470
Превод може да очаквате след като изтече месеца. Тоест срока на работодателя е 10-то число на следващия месец или иначе казано февруари, 10.02. И след това срока е 10 работни дни да ви изплатят обезщетение за януари, после до 10.03 ще ви платят февруарската част може би.

# 471
В портала -> Електронно осигурително досие -> Електронно социалноосигурително досие за осигурени или самоосигуряващи се лица -> Обезщетения при болест, трудоустрояване и майчинство -> Задавате си месеци от и до и “Търсене” -> плъзвате реда до края и най-в дясно “Данни за изплатени обезщетения” натискате Преглед -> отваря се нов прозорец, където пише всичката информация.
Благодаря за обяснението.
Скрит текст:

Обаче, ако правилно се ориентирам. Не пише нищо за дните до 9.01 а на втората снимка, където е майчинство, като клика пише "няма данни за намерено плащане" и не пише кога да очаквам. Не пише  да има проблем. Прилежно да прикачени болничния и данните.

# 472
Здравейте! Бременна съм в 32 г с. Досега ми издаваха болнични от ЛКК. Последния болничен е до 05.02.2026 включително, т.е. до днес. 45-дневния започва на 14 февруари. Мислех да си пусна платен отпуск, за периода от 6 до 13 февруари, за да не ме изпращат на Телк заради 6 дни. Но така се случи, че в понеделник късно вечерта получих контракции и ме приеха в Шейново за 3 дни. Утре сутринта ще ме изпишат. Доколкото знам болницата ще издаде болничен за 30 дни. Ако взема от тях, това ще покрие голяма част от периода на 45-дневния. Ще имам ли проблем с НОИ? Този болничен прекратява ли се на 14 февруари, за да започне да тече 45-дневния?

# 473
Не знам за практиката на болницата за 30 дни .
А 45 дневния може да бъде много по-късно според вашите нужди и договорка с лекарят ви.
Обаче не знам дали веднага след болничния от боолницата може да започне болничен от лекар.

# 474
Не знам за практиката на болницата за 30 дни .
А 45 дневния може да бъде много по-късно според вашите нужди и договорка с лекарят ви.
Обаче не знам дали веднага след болничния от боолницата може да започне болничен от лекар.

Т.е. направо да си пусна отпуската и да не се занимавам с болнични от болницата.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт