Априлски бебчета 2025- тема 4

• 18 706
  • 731
  •   1
Отговори
# 690
Аз правех упражнения, за да пропълзи.
Слагаш по корем, свиваш ляво краче, местиш напред дясна ръчичка. Така няколко пъти. После правех същото с дясно краче и лява ръка.
Точно за два дни, започна да лази. Още лази, не пълзи на крачета и ръчички. Иначе упражненията са същите, но като е на колена този път. Ама така ми е трудно и се отказах.

Нашата маха за чао, но не винаги. Някой път ми казва да се махна, като ми прави чао. Хаха.
Пляска с ръчички, дава за боц и дава 5.
Изправя се на колене и ако има как да се хване и на крачета. Прави крачки, като се хване за дивана, и върви на страна вече. Майка ми показа как да я стимулирам - като й слагам целите, и тя трябва да се измести, за да си вземе желаната играчка или цел. И стана, разбира се аз я придържам леко, за да се чувства стабилно.

Крис, всяко детенце си е със собствено темпо. Но понякога искат да им се подпомогне.

Мила, аз я пробвам да ми дава разни предмети, но нищо. Прави ли се нещо специално?
Иначе, нашата си държи сама шишето. Особено, като е гладна, го взима и не ги пуска, здраво държи. Не дава да взема шишето, докато не го изпие.

Опитвам и топката да си подаваме, но засега сме без успех.

Ние си подаваме топка, плъзга я по земята, понякога сме тримата с баща му и му казваме на кого да бутне, не знам дали е съвпадение, но го прави.
Иначе, баща му го научи да дава, слага му в ръката, после си подава своята и му казва "Дай на мен.. топката" и така се научи да поставя в ръката. Сега се научи и кое е патето, едно гумено пате. Аз го карам понякога да ми дава храна в устата, като яде бисквитка или нещо и му е много забавно, като ми пъхне нещо в устата 🤣
Като цяло, баща му е много търпелив и постоянен. Научи го да вкарва топката в едно баскетболно кошче, което залепихме ниско до земята. При мен нямаше никакъв успех 🤣

# 691
Ами тя се избутва по някакъв начин… ако това значи да пълзи… стига до някаква цел( за мен като червейче). Шишето за вода го държи, но с млякото иска аз да го държа. Играем с една топка и я пуска, но не съм сигурна, че осъзнава какво прави.
Понякога дава боц( рядко) и също дава 5( по-често).Лекарката ни каза, вече са и казваме как правят животните и да я питаме. Аз го правих вече. Казва бау бау, но не знам дали успява да го свърже с кучето. Пробвах да и казвам да дава играчките, но не става за момента.
Много ви благодаря за съветите, знам, че всички са с различно темпо. Просто се притеснявам. Баткото е на 8 и сякаш не съм била така.

# 692
Като слагаш бебето на килимчето може и ти да се надигаш в планк, нашето момиче така като ме гледаше се надигна на 4 крака.
Здравей и чао късно започна да прави, в края на 9ти месец и все още не ги прави всеки път, иначе даваше 5 от преди това, сама се научи да прави дзак (да си върти главата настрани) и само чака да се закача с някой.  От 1 седмица сочи с пръстче, но не мисля, че осъзнато го прави.

# 693
Крис, всичко ще бъде наред, дишай! Щом има батко нека си изиграят заедно на пода.
И ние това пробваме с нашия батко, но за сега не работи. Малкия проявява инат като го заставиш да прави нещо, например да му показвам как пълзи ,  той иска да се търкаля от гръб по корем и така. И на киндируу като бяхме онзи ден , не искаше нищо да правим, да го оставя на мира и това е. Явно и от зъбите е много кисел. Не го насилвам и така.
Аз пък забелязвам, че нашия не иска да говори, бръмчи, ръмжи, каза няколко пъти маммам и това. Явно не му се говори🤔
Иначе са като копирни машини. Нашия до вчера като докопаше дистанционно и го лапа веднага, днес натиска копчетата и гледа към телевизора, направо паднах

# 694
Явно всяко си е различен характер и с различен темп на развитие. Тя доста често “говори” ма ма ма, ба ба ба, та та та, бау бау и някакви си нейни измислени. Баткото игра е с нея, крият се зад възглавница, тв го търси(бута възглавницата и де оглежда за него). Показвал и е пълзене, но сякаш не иска. Или може би това е, че прекалено рядко е по корем. Тя ми се сърди като и казвам, че не може да слага всичко в устата и за някой неща забранявай. Даже понякога се опитва да ми се ядосва. Ще се опитам да съм по спокойна и да наблегна на тренировки и занимавки на пода.
Много ви благодаря на всички, че ми обърнахте внимание 💋

# 695
Моето момче не маха, сочи малко наслука, казва Му и Бау Бау избирателно. Прави Боц постоянно, има си думичка за "вода", вика баща си, знае какво е "топка". Мисля, че са супер индивидуални и наистина няма място за притеснения. Щом се усмихват, имат зрителен контакт, показват емоции, всичко е наред, според мен.

# 696
Крис, нашата също не искаше да седне самостоятелно, но започнахме гимнастика след баня усилено и за една седмица започна активно да пълзи и да сяда сама от легнало положение. Вече се изправя на колене.
Имаме една книжка  - Концерт в гората и когато стигнем частта с концерта и как всички са викали браво и бис и започна усилено да пляска, когато сме на страницата и натисна бутона за музиката. Всяка вечер в гледаме и сама си я дърпа вече. Книжката е ветеран от каката, но си спомням, че и на нея й беше любима.  
От днес взе и да изпраща въздушни целувки на каката, някакво любовно настроение я е хванало...хахаха
 Не казва здравей и чао, но когато пеем хей ръчички, хей ги две, си върти ръчичките. Общо взето съм забелязала, че музиката много стимулира. Подражанието при нашата е също много важно.

# 697
Добро утро, момичета!
Щях да пиша, след като казах, че няма да отделяме нашата принцеса, някак си стана естествено да спи сама в нейната стая. Разбира се, като се събуди ставаме и отиваме да й дадем водичка.
Понеже не разбира, че е сама, няма драма. Единствено я гледам сутрин или следобед през вратата на терасата, така я проверявам дали е станала. И видях, че се цупи и се оглежда, става на колене на решетката на кошарата и чака да се появя. Но, като ме види на стъклото, се ухилва, показвам се, и се скривам, така няколко пъти. Удрям го на игра, и няма драма.
Споделям, защото казах, че ще я отделя на годината, но пък се получи по-рано. Нека да свиква.
Кошарка имаме, в хола и в детската. Но спи само в детската, другата я ползва за игра. Рядко заспива в нея. Вчера заспа в 10.30, но я събудих, защото няма да спи наобед.
Ние сме вече само на обедно спане. И пак вечер от няколко дни заспива към 22.30-23.00ч.
На обед спи 2.30.
Сестра ми от 6-месечна възраст ми повтаря да я приспивам само наобед, но като че ли не беше още готова.
При вас как е спането през деня, и кога заспива вечер на този етап. След 10 дни ще прави 10 месеца.

# 698
Браво на вас! Моето момче вчера за първи път беше само на две дремки, защото спа 3 часа на обед. Вечер заспива след 22 часа, сутрин става между 7.30 и 8.00 часа, после спи от 10 до 11 часа, от 14.00 до 15.00 часа и от 18.30 - 19.00 за 40-50 минути. Сега се надявам вече да започнем прехода към две спанета. Супер активен е и не се спира на едно място, но не може да седне сам от изправено положение. Иначе пък се сеща как сам да слиза от дивана. Основната игра е да отваря и затваря врати и шкафове.

# 699
И при нас отваря, и гледа какво има в шкафовете. Вече се и прискрипа пръстчетата на няколко пъти, не сериозно, но все пак да знае, да се пази. Поревава малко и после пак там.

При нас заспиваше към 21.00ч. и сега ми идва тежко, толкова късно да заспива. Но поне спи през нощта. Тази нощ само два пъти станахме, и то за минутка, две. Има разлика в спането, дано така да бъде.
Благодаря ви, момичетата за съветите. Според мен това, че увеличихме хапването, много помогна.

# 700
Добро утро, момичета!
Щях да пиша, след като казах, че няма да отделяме нашата принцеса, някак си стана естествено да спи сама в нейната стая. Разбира се, като се събуди ставаме и отиваме да й дадем водичка.
Понеже не разбира, че е сама, няма драма. Единствено я гледам сутрин или следобед през вратата на терасата, така я проверявам дали е станала. И видях, че се цупи и се оглежда, става на колене на решетката на кошарата и чака да се появя. Но, като ме види на стъклото, се ухилва, показвам се, и се скривам, така няколко пъти. Удрям го на игра, и няма драма.
Споделям, защото казах, че ще я отделя на годината, но пък се получи по-рано. Нека да свиква.
Кошарка имаме, в хола и в детската. Но спи само в детската, другата я ползва за игра. Рядко заспива в нея. Вчера заспа в 10.30, но я събудих, защото няма да спи наобед.
Ние сме вече само на обедно спане. И пак вечер от няколко дни заспива към 22.30-23.00ч.
На обед спи 2.30.
Сестра ми от 6-месечна възраст ми повтаря да я приспивам само наобед, но като че ли не беше още готова.
При вас как е спането през деня, и кога заспива вечер на този етап. След 10 дни ще прави 10 месеца.

Нашият е на две дремки през деня:
Ставане: 7:30 (будя го)
1вя дрямка: 10:30 - 11:30/12
2ра дрямка: 15:00 - 15:45 (будя най- късно в 15:55)
Вечерен сън: 19:45

Засега винаги има едно събуждане след около 45 минути вечер и не знам вече как да го премахна. След това бързо заспива и е различно всяка вечер.
Отделих го преди седмица и аз, просто защото в спалнята имам чувството, че се будеше от най- малкия шум. Засега си е същото положението, нито по- лошо, нито особено по- добро, макар че мъжът ми казва, че вижда подобрение.
Иначе, ние нали сме първите рожденици в групата- на 24ти февруари прави годинка. С тази разлика в реалната и калкулираната възраст ми е трудно да преценя по коя да се водя и май сме някъде по средата. Имали сме и дни с една дрямка, по- дълга на обяд, но някак много се имаря до вечерта.

# 701
Да, вечер става малко крива, но тя сама си отхвърли дрямката от 10 до 11. Иска в 11 да спи, а аз в 12 я храня, и си казах, че един час ще издържи. Да хапва и да ляга.
В началото много трудно минаваше този час, но свикна. И изведнъж от 7.00, започна да става в 8.00-8.30, някои дни спи до 9 часа. Идва ми перфектно, защото успявам спокойно закуска, обяд да направя, да измия съдовете, да подредя и тя става. И мога повече да й обърна внимание, иначе я слагам на земята и тя пълзи в краката ми, докато свърша задачите. Дърпа ме и по панталона. Става ми доста съвестно, но си има и задължения. Сега правя закуска, обяд, следобедна и за пред вечерна. Но се чудя пред вечерната дали да не сменя със супичка със сухар, вместо десертчето. Десерта да давам за 16.00 ч. По-логично ми се вижда.

# 702
От 2-3 седмици сме на 2 дремки. Накратко става около 7:30 и си ляга в 19:30-20:00 за нощен сън. Преди ставаше в 8:30 -9:00, но дрямката и съвпадаше с часът на КиндиРу и изместих ставането за по-ранен час. А и физиотерапията ни понякога е от 8:30 и няма как да я оставям да спи до късно. Нямаме точно утвърдени интервали на будуване и на сън, но графика ни е подобен на Mila91. Често спи по 30-40 минути. Има и случаи да поспива по 1-1:40, но не е много често.

Иначе будна ли е нищо не мога да свърша. Нито да се изкъпя, нито и храна да и приготвя. Влиза в банята при мен и започва да пляска с ръка във водата. Ако затворя вратата започва голям рев. Нашата кухня е отделна, което е голяма неудобство в този случай и ако не я взема с мен започва рев. Ако дойде с мен иска да я гуша за да види какво правя. Не иска да седи на земята и само се катери по мен. Обмислям да вземем в даден момент от онези дървени кули, които да има достъп до плота, но ми се виждат подходящи за по-големи деца. До каквото има достъп се бута или яде. Салфетките ги къса на малки парчета, опитва се да ги яде, всички кабели са изядени .. По принцип знам, че е добре да се остави достъп до няколко чекмеджета или шкафове. Разбира се в тях да няма неща, които да са опасни за бебока. Ще трябва да пренареждаме в къщи, че нашите чекмеджета са Икейски и само с леко подпиране и се отварят. 

Между другото препоръчайте някакви лигавници. Икейските започнаха да мухлясват според мен. От вътрешната страна има малки черни точици. Пера ги след всяко ползване на ръка и ги слагам да се отцедят в банята и като пускам пералня ги слагам и тях. Явно не ги третирам правилно.

# 703
Ние ползваме на Хиполенд. Лигавници с лепки. Много са удобни.

https://www.hippoland.net/lorelli-baby-care-k-kt-ligavnitsi-7br-girl-1026024-0003

Ако си направите поне 2 ч и половина на обед да спи. Освен дрямката преди обяд. Мисля, че ще имаш време за себе си повече. Аз си ги чакам тези часове като топъл хляб.
Мога да я приспивам към 11- да спи до 12.00. После обаче, ще иска да спи чак към 15.00 ч. Пак не ми е ок, защото ще изпусне яденето в 16.00 ч. или по-лошо да се събуди за хапване.
Даже наобед някой път, веднага се мушвам в леглото, за да поспя с нея.
Много е сложно. А трябва да е удобно и на мама, и на нея.

# 704
Моят също яде кабели, салфетки, изкърти первазите, не се спира изобщо. Абсурд е да свърша нещо с него, а в кошарата за игра категорична отказва да стои. Добре че сега с онлайн обучението си имам помощ за малко. Ние сме с най-обикновени лигавници, имам и едни подарени, които нямат ръкави, но пак се обличат и са като с презрамки. Те са супер удобни. Понеже имам много пера с дрехите му два пъти седмично горе-долу. Не са мухлясвали досега. Купих и силиконови, но за тях по-рядко се сещам. Сега ще извадя и тях. Най-често го храня без лигавник, защото така или иначе се налага да го преобличам поне след обедното хранене.

Общи условия

Активация на акаунт