Неравнопоставеността на работното място

• 996
  • 24
  •   2
Отговори
# 15
Това е вбесително и го има навсякъде в България. Конкретно обаче ,,вътрешните правила" в различните фирми могат да бъдат в много широки диапазони, и ако един подход ще е добър в едната, в друга може да трябва съвсем друг. /аз лично ако разбера за такива фрапиращи несъотвествия в изработеното и заплащането, което ми се е случвало много пъти, бих напуснал без угризения и без особени драми/.

Да, съгласна съм за България за съжаление, но за чуждестранна фирма ми е много шокиращо. Ако не бях видяла последната информация за разликата, може би нищо нямаше да направя, но след като подадох молбата за напускане, реших да потърся и правен съвет. Абсолютно всички факти са на моя страна и в моя полза, пуснах официално жалби и сигнали както и като whistleblower в самата корпоративна система. Прие се много сериозно и тук говорим за солидна сума обезщетение, както и откъм морална и принципна гледна точка. Естествено си е до човек, но мисля, че всеки един трябва да си търси правата.

Аз го гледам от две страни: първо - търся си правата и второ - от обществен дълг може да се нарече, че отправям гласност за такива проблеми. Може и да се погледне от по-глобална гледна точка за самите морални ценности на дадено общество и какво се приема за общоприето като "нормално". Тоест, дори нещо да не е справедливо, ако се случва често, се приема, но се приема поради ред други причини, особено в работната среда.

Като цяло мисля, че е културно насаден проблем навсякъде и конфронтацията не признак на драма, слабост или труден характер. Затова и все повече мисля, че се прилагат през последните години тези неофициални форми за "тихо уволнение" и "тихо напускане".

Ето, например ти споделяш, че ти се е случвало много пъти и напускаш без угризения и без особени драми, но също така споделяш, че е вбесителна ситуация или поне има съгласие за моят пример. На мен ми е изключително интересно да разбера защо ако ти се е случвало не един път, винаги напускаш без някакви допълнителни действия? Аз пак приемам, че зависи от самия човек, но ако не се дава гласност за такива нередности, те ще продължат безнаказано. Наистина ги гледам нещата от морален кодекс.

# 16
Много ми е интересно, наистина ли става дума за обезщетение и за какво именно ще Ви обезщетят.
За морални или материални вреди или за друго ?
На какво основание ?
Като юрист се срещам за пръв път с такова обезщетение и ми е много интересно.

# 17
Няма законово основание за подобно обезщетение по българското право, единствено е възможно компанията да подхвърли някой лев за да си спести публични разправии и репутационни щети.

# 18
Много ми е интересно, наистина ли става дума за обезщетение и за какво именно ще Ви обезщетят.
За морални или материални вреди или за друго ?
На какво основание ?
Като юрист се срещам за пръв път с такова обезщетение и ми е много интересно.

Да, става дума за голямо обещетение, не няколко хиляди. Неравно плащане и дискриминация. Имам записки, имейли и скрийншоти как ми се казва, че аз съм най-високо заплатена в сравнение с моите колеги, а всъщност не съм. Имам официални жалби подадени лично от мен през последните 3 години как се оплаквам и от неравнопоставеността и в задачите, аз изпълнявах много повече и много по-качествено работата си. Това е потвърдено и съответства с моите performance reviews/атестация, които винаги са били оценени с "надхвърлят очакванията" в продължение на 3 години. Абсолютно всичко съм запазила, записала и документирала. Даже ме помолиха да им вляза в положение и да не пускам сигнал, че са ме повишили без моето съгласие и подпис. Започвам да се убеждавам, че го направиха, за да намалят процентно разликата в заплатата, тъй като ми се води като повишение. Естествено, аз не съм се съгласила и го документирах. От правна гледна точка ми казаха, че и за прехвърлянето може да се разглежда като co-employment и споделена юридическа отговорност между българската и американската компания.

# 19
Еми да, международна компания, с български офиси и сложни корпоративни взаимоотношения. Честно казано е тегава работа юридически как са поставени нещата, и аз лично не бих се занимавал. Незнам финансово какво ще те обезщетят, но евент. ще спечелиш моралната битка, едва ли нещо друго особено. А и може да те гледат с други очи, и не само те.

# 20
Дискриминацията винаги е по критерий. Кой е според Вас ?
Пол, възраст, време на работа в компанията, друг ?
Явно е плащане, за да не се раздухва и да не си занимават.
Доказана дискриминация не виждам.
А по КТ - абсурд.

# 21
Ако само авторката е била жена, става лесно.

# 22
Не знам как авторката ще докаже дискриминация. Никак, според мен, защото не е. Много неправилен подход да си търдиш правата.

# 23
Ако бяхме в Щатите, щеше да им свали 2 кожи. Там са много чувствителни на такива теми в момента. У нас обаче…

# 24
  • Пловдив
Ако бяхме в Щатите, щеше да им свали 2 кожи. Там са много чувствителни на такива теми в момента. У нас обаче…
Тя написа, че компанията е с амрериканско участие - и на чужд терен са чувствителни.

Общи условия

Активация на акаунт