Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай! Ноемврийска вещерска и спортна

• 55 270
  • 1 567
  •   1
Отговори
# 1 530
  • тук и там
Не знам как точно стои въпросът с рециклирането,защото аз лично съм купувала дрехи,като в описанието пише,че са от рециклирани материали(тениски най-вече).Друг е въпросът,че започват да миришат след известно време..
Малката лисица

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 11:20 от Кайсия

# 1 531
  • София
Кайс, 90% от нещата, които купуваш са произведени по начина, койт си видяла.
Ти самата си писала как поръчваш няколко неща, за да ги пробваш у вас. Това е супер натоварващо за природата.
Просто казвам. Не съм светица. И аз поръчвам, но  никога с цел да пробвам само и да върна.

# 1 532
  • тук и там
А,не съм писала такова нещо,в грешка си!Поръчвам,пробвам и връщам,ако не ми харесва,или не ми става,или не ми стои добре.Само за проба-не! И не поради дискутираните причини,а поради финансови-връщат парите след минимум две седмици,та само ей така да поръчвам,без намерение да го задържа ако ми харесва, не бих поръчала никога, няма никаква логика в това.

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 11:56 от Кайсия

# 1 533
Greenwashing му се казва на това, Кайсия.
Виж как хубаво са успели да те накарат да повярваш, че купуваш рециклирани дрехи.

Като започнем от това, че тениската, която купуваме за 10лв няма как да струва толкова и някой някъде плаща цената, за да е това цената за нас и това са най-бедните на планетата, минем през свръхпроизводството и стигнем до (за мен корена на проблема) безразборното купуване от наша страна в по-богатите страни (да, на фона на света България е от тях) и абсолютно мизерното заплащане за хората, които изработват дрехата (свързано с първата точка), тази индустрия наистина ние я движим

# 1 534
Отдавна се знае за лошите условия на труд, експоатацията, детския труд и т. н. За боклукът знаех, то е логично, няма къде да отиде всичко това, но снимката е страховита.
И аз стимулирам индустрията - не само с дрехи, но и с други дребни и не толкова потребни неща. Много ме е завладяло консуматорството Sad
И пластмаса много генерираме.

# 1 535
  • sf
Помотвам се, Мисти , имам цял куп работа, а цяла сутрин зяпам сериали. Ма много скъпи тия чорапи, бр. Аз купих на децата и гаджетата им от Пирин Хил, пак с капибари 🤣
Скрит текст:

# 1 536
  • София
А,не съм писала такова нещо,в грешка си!Поръчвам,пробвам и връщам,ако не ми харесва,или не ми става,или не ми стои добре.Само за проба-не! И не поради дискутираните причини,а поради финансови-връщат парите след минимум две седмици,та само ей така да поръчвам,без намерение да го задържа ако ми харесва, не бих поръчала никога, няма никаква логика в това.
Кайс, точно това е. Не ти се ходи до магазин, поръчваш, после връщаш. Някой е произвел нещото, то отива на боклука, защото не си го харесала, не ти е станало, не си била ба кеф като е дошло.
Резултатът е един и същ. Тонове отпадъци, газове и хора, работещи за по лев на ден.
Не го приемай лично. Всички го правим. Просто се учудих, че не си го знаела.

# 1 537
Истината е, че консуматорството избуява, а и свикнахме с удобството и не сме склонни да се откажем от него.
Дрехи, обувки и чанти са достъпни с един клик. Аз например тук няма откъде да си купя обувки, които да ми стават и да са ми удобни. Дрехи предимно китайски изкуственяци на по-високи цени. В интернет мога да избирам материи, но често връщам. Не ми трябват нито толкова дрехи, нито толкова чанти, особено предвид моя начин на живот, и прекрасно осъзнавам, че проблемът е психологически, доставям си някаква бърза радост по този начин.
Пластмасата не знам как да намалим - опаковки, бутилки и т.н. Не съм измислила например как да процедираме с водата. Купуваме стекове по 0.5 литра, мъх не пие от чешмата. Първо, че не знам колко време е съхранявана в тези пластмаси, изобщо не е здравословно, второ има много отпадъци. При нас няма контейнери за разделно събиране, а и честно казано, не вярвам, че се изхвърлят разделно след това. МУ имат на работа такива контейнери, събираме и носи там, някаква фирма ги изкупува после. С хартията по същия начин процедираме, аз генерирам много хартия.
Няма откъде да купя примерно наливен препарат в моя опаковка, за да намаля пластмасата по тази линия.
Може би просто не съм достатъчно мотивирана, мързелива съм, не ми се занимава, а в такива случаи човек винаги си намира оправдания Simple Smile

# 1 538
Е като върнеш дреха нова, тя не се изхвърля, а се продава отново. Някой друг ще я купи, няма много логика да изхвърлят нова стока.

# 1 539
Не винаги,  Весела, понякога им е по-евтино да изхвърлят.

Не бива да забравяме, че консуматорството е ключово и затова е така насърчавано и подхранвано, и развивано. То е в основата на системата, в която живеем, в която трябва все повече и повече.
Проблемът е, че няма как да имаме безкраен растеж в крайна система и сметката се пише в момента и ще я плащаме къде ние къде децата ни.

Лошото е, че много сметки ни се струпаха на главите.

# 1 540
Бърд,с тези малки шишенца ме утрепа 😳.Защо поне не взимате по-големи?На мен би ми било по-скоро досадно,да го изпия на два пъти,да мачкам шишето,че да заема по-малко място,да хвърлям,да взимам ново...Не помня вече конкретната причина,но често съм казвала,че събота или неделя се ходи главно на разходка,за пълнене на вода.Отделно я филтрираме през кана.Периодично сменяме тубите,които ползваме.
Аз прекалявам с найлонченцата,във всякакви размери.Няма отучване това 🙄
Умуваме летните почивки.За 5 нощувки на нашето черноморие,ОИ,ми искат почти толкова,колкото за Турция за седем с включен транспорт 😬.Другия вариант е бунгала,но или са мизерни соц,или така модерни в последно време "бутиковки",в еко селище,натъпкани едно в друго,на които нощувките варират в широки граници (съседи имат,в активния сезон беше 360,само нощувка,нали 😁).Не ми се мисли за обяд/вечеря в заведения,разнасяне на пари за вода/бира/сокче/боклуче,плюс това малко ме е страх по заведенията по курортите,и ме е яд,че при тях ден година храни.Ако успея да го измисля,ще е голямо чудо!

# 1 541
Ренко, защо обмисляш нашето море?

# 1 542
Уж за по-близо и по-кратка почивка,ама вече се съмнявам за там🙄

# 1 543
За мен единственият начин да се намали бързата мода и последствията от нея е да се купуват само устойчиви материи и модели. С правилната грижа издържат години.

# 1 544
Не винаги,  Весела, понякога им е по-евтино да изхвърлят.

Не бива да забравяме, че консуматорството е ключово и затова е така насърчавано и подхранвано, и развивано. То е в основата на системата, в която живеем, в която трябва все повече и повече.
Проблемът е, че няма как да имаме безкраен растеж в крайна система и сметката се пише в момента и ще я плащаме къде ние къде децата ни.

Лошото е, че много сметки ни се струпаха на главите.

Да от шейн и тему предполагам е така, но от сайтове като абаутю и подобни не е.

Дописвам - Ренко, в тия "бутиковите" бунгала бяхме това лято, изобщо не ми харесаха. Хем тия дето бяхме всичко беше ново, хората се бяха постарали и с леглата - супер удобни бяха. Но, отвън като излезеш е супер мизерия, боклуци, дупки и много народ на едно място. няма да повторим със сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт