Обсъждане на имотни обяви - 39

• 26 152
  • 418
  •   1
Отговори
# 240

Всъщност моите съученички също живееха с брат или сестра в една стая, не мога да се сетя за някой който да е имал собствена стая, освен ако не е едно дете. Повечето жилища бяха двустайни преустроени, кухни преправени на спалня, или нещо такова. Станахме хора някак си. Да видим сега поколението със собствени стаи и самостоятелност и презадоволеност, до къде ще я докарат...
До КК.

(кривата круша).
Много наивно, гневно и с огромни очаквания поколение расте. Ще докарат някой нов социализъм.
Изключения, разбира се, има.

# 241
Аз преди няколко години се преместих в Стара тухла в Кв. Хиподрума, и е много добре разпределен, по НА, 89 кв: две спални, сега детски, бивша кухня+трапезария, сега родителска спалня, бивш хол, сега дневна с кухня, бивша баня, сега, баня с тоалетна, още една тоалетна, мокро и две тераси. Правил съм му замерване, толкова си е, с двете тераси 95 кв.м.

# 242
Аз преди няколко години се преместих в Стара тухла в Кв. Хиподрума, и е много добре разпределен, по НА, 89 кв: две спални, сега детски, бивша кухня+трапезария, сега родителска спалня, бивш хол, сега дневна с кухня, бивша баня, сега, баня с тоалетна, още една тоалетна, мокро и две тераси. Правил съм му замерване, толкова си е, с двете тераси 95 кв.м.
Да, това е чудесна конфигурация.
Малко са новите софиянци, които могат да си позволят добра локация, и нужната квадратура, а ако искат и ново строителство, задачата става нерешима.

Весела Коледа хора! Бъдете благословени.

# 243
  • София
Абе може някои да са расли в обща стая , може да не е имало проблем, може много да се обичат и всичко. Деца над 13'-14 годишни смятам че трябва да имат самостоятелни тийн  стаи, е да, ако нямат все ще карат някак и ще оцелеят. Преди нямахме избор ..  така сме били много от нас...че и по 4ма в гарсониера също. То гарсониера идва от гарсон. 1 човек ... но при нас и по 3ма и 4ма живеят...това беше тъжната действителност.. и сега някои са така...

# 244
Абе може някои да са расли в обща стая , може да не е имало проблем, може много да се обичат и всичко. Деца над 13'-14 годишни смятам че трябва да имат самостоятелни тийн  стаи, е да, ако нямат все ще карат някак и ще оцелеят. Преди нямахме избор ..  така сме били много от нас...че и по 4ма в гарсониера също. То гарсониера идва от гарсон. 1 човек ... но при нас и по 3ма и 4ма живеят...това беше тъжната действителност.. и сега някои са така...
Приятно ми беше да науча произхода на думата гарсониера. Мерси. Гарсон буквално означава момче,ерген или сервитьор. Едно от трите.

# 245
 Garçon от френски - момче.

# 246
Да,момче,младеж,ерген. Гарсониера би трябвало да се разбира като жилище предназначено за ерген и млад мъж,който живее сам. То носи идеята за малко,самостоятелно и често непретенциозно жилище. Така е било в прекрасната Франция.
В България внасяме малко по-различен смисъл в това понятие...

# 247
  • София
Ето ме - едно дете и родители с голям, номенклатурен апарт. в Лозе-нец. Ами през целия ми съзнателен живот майка ми спеше при мене в детската стая. Бащата още като види възглавницата захъркваше като дъскорезница и тя бягаше от него. Отделно парното минава по улицата, но в блока не влиза, а стените външни, прозорците големи.  Бюрото ми беше окупирано от майка ми с дрехи, гримове и парфюми. Изучих се на кухненската маса, пък май станах човек. Докато бяхме по посолствата в чужбина си имах стая само за мене. Но в София - не ми се полагаше.
Ще видим как ще се случат нещата с внуците. 2 .5 г. разлика имат, за сега се търсят и искат да са заедно.

# 248
  • София
Да , и на нас ни обясниха нашите френски роднини, нещо повече,  това е жилище за 1 човек , тип ергенска квартирка за срещи на 1 гарсон да кани гаджета , Joy и със смях ми обясниха....  жилище колкото за 1 ерген.. явно от там идва гарсониера

# 249
Честита Коледа и от мен! Сколасах с готвенето и сега чак влизам да почета.

Точно Франция и особено Париж  (предполагам и големите градове) не са добър пример да се дават за просторно жилище. 10 кв. м. помещение, в което в един ред е тоалетна чиния, шкаф с кухненска мивка, следва ъгъл с още 1 кухненски шкаф, а зад тоалетната чиния е "банята". Над тази конструкция е "лофт" с легло. 4-5 кв.м. пред кухненската част е "холът". Пускала съм снимки на такава конфигурация от реална обява в Париж.

Да, ергенско жилище. Като големина (1 стая/помещение) и най-вече "дизайн".  Не е моминско жилище.

Скрит текст:
Аз пък имам познати, които не можеха да бият дузпата на сульото, защото нямаше къде да отидат да живеят. При свекървата в центъра - свекърва, 1 син, 2 син (сульото) със снахата, 2 породени деца (момче и момиче), в голям 3-стаен в центъра (хол с голям вестибюл), 3 спални. Снахата излизаше сутрин към 7,30-8 ч., приготвила децата (обличане, закуска) и се връщаше към 19 ч.,  напазарувала. След прибиране пускаше пералня за всичките живущи, правеше вечеря. Свекървата седеше в хола и си пийваше със синчето (сульото).
Питала съм - защо не му биеш дузпата? Няма къде да отиде да живее с децата - майка й със сестра й (с дете) бяха в маломерен преходен 3-стаен на площад "Ручей". А с 1 заплата (нейната) не можеше да наеме жилище за нея и децата и да не мизерстват.
За протокола - и снахата, и сульото бяха хора с висше образование, макар и специфично. Но и двамата можеха да се реализират без проблеми с това образование в чужбина, примерно САЩ или Канада. Дори тя имаше приятелка и колега от следването в Канада, щеше да я уреди с работа по специалността на момента. Но сульото, който също е с образование, което му даваше възможност бързо да си намери работа по специалността (не в Макдоналдс), не искаше да се отдели от мама в хола и чашката.  Мама щяла да умре без него. Когато снахата беше командировки в провинцията (за по 3-4 дни), той "получавал" бъбречна криза, сърдечна криза и т.н.

Извън моите примери (това не е единственият), много често тези случаи, за които четем по вестниците в криминалната хроника за домашно насилие, са точно на такива момичета/жени, които са решили бързо да се изнесат от мама и тате (защото, виждаш ли, да си при мама и тате е голям грях, абсолютен лузър си, ако живееш при родителите след завършване на училище). И са се натресли на идиот. А какво можеш да работиш само с гимназиално образование? И за колко пари? И дали можеш да си позволиш да плащаш за самостоятелно жилище и да се "развиваш"?

Така си мисля аз. Подкрепа/възможност да си при мама и тате/или да се върнеш при тях за известно време, докато учиш и си стъпиш на краката и си позволиш свое жилище, за мен са важни.
Мантрите на англосаксонските и други държави от Западна Европа за изнасяне от къщи още на 18 г. за мен не са адекватни. Първо, смятам, че там възможностите за намиране на работа за неквалифициран  персонал са по-добри, и второ, мисля, че манталитетът в тези държави е по-студен и въздържан. Не случайно в южните части на Европа и (бившата) Източна Европа хората са по-топли и дружелюбни, повече държат на семейните връзки и взаимоотношения. Съответно децата по-късно напускат мама и тате.

Дописвам  за Париж, току-що видяно по ТВ-то

Скрит текст:

2023 г. Млада двойка с куче-овчарка си търси жилище под наем в Париж. Изисквания - до 1900 щ.д., 2 просторни спални и 2 бани, модерна кухня със съдомиялна, балкон/тераса, в центъра. Брокерката - 1) за този наем 2 спални е невъзможно, само с 1 спалня може да се намери, и 2) няма да казваме на хазяина за кучето, иначе може (ще) откаже. Аксиома - в Париж не наемателите си избират жилище, а хазяите избират наемател.
Жилище 1 - Монмартър, 32 кв.м. Наем 1700 щ.д. Холокухня, спалня и баня, без балкон. Кухненски ред 2,4 м. (4х60 см.), модерна, съдомиялна, но минихладилник (под плот. Според брокерката, това е нормално за жилище с тези размери в Париж). В хола - разтегателен диван 2-ка, масичка и малка кухненска маса за двама. От кухнята се влиза в малка баня. Пералнята е в гардероб в спалнята. Съвременно обзавеждане тип Виденов/Икея/Юск.
Жилище 2 - Ньои-сюр-Сен, между Париж и Дефанс (не е в центъра, но е до метро). 52 кв.м. 3 етаж без асансьор,парадно вито стълбище (много стъпала). 1900 щ.д. Холокухня,  1  спалня и 1 баня, без балкон. Съвременно обзавеждане.
Жилище 3 - Льо Маре (център). 39 кв.м., на оживена уличка (павирана, пешеходна, със заведения).
2 700 щ.д. наем. Холокухня, малка спалня без прозорец, баня, без балкон. Оригинални греди на тавана, както и оригинален теракот в кухненската част.

Та те така. Имам колега, работеща в Париж, с много добра заплата, в международна организация (по-висока заплата от френските). Сама жена. Живее, по финансови причини, на другия край на Париж по диагонал. Отнема й 1 час в посока с метрото до/от работа, т.е. 2 часа дневно в пътуване. А в час пик метрото е фраш, много мулти-култи, 1 час прав в бутаница и сред тази тълпа хич не е приятно. 10-15 мин. по моите, занижени критерии за комфорт, се издържа, особено след работа, когато си вече уморен. Но 1 час дори не мога да си представя.
У нас имаше подигравателни мнения за смяната на първите руски/съветски метровагони с нови. Това могат да го кажат само хора, които не са пътували в Парижкото метро. И там тече подмяна на вагоните, но част от тях са от 60-те гг. на миналия век и са направо гнусни, нищо че не са руски/съветски.

Та така, самостоятелно жилище в Париж, дори да работиш, особено, ако си нископлатен персонал, е трудно постижимо. И дори не е стандартна панелна соц.гарсониера.

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 11:29 от man_darin_ka

# 250
В театъра, както и в живота, най-много претенции имат тези, които не са си платили билета.
Френска поговорка.

# 251
А относно гарсониерите, у нас масово ги преустройват на двустайни жилища. Кухнята става спалня, а хола дневна с кухненка част.  Най смелите и на 3 стаен ги преправят.

# 252
  • гр.Пловдив
А относно гарсониерите, у нас масово ги преустройват на двустайни жилища. Кухнята става спалня, а хола дневна с кухненка част.  Най смелите и на 3 стаен ги преправят.

Много успешно при това от 30+ години насам ,как успяват евала,българина си е техническа нация ,няма грешка,братче !

# 253
Бутат се стени, усвояват се тераси, местят се ВИК тръби. Уникален народ сме.

# 254
  • София
Сиромах човек, жив дявол, е казал народът.

Общи условия

Активация на акаунт