На море в Гърция 2026

• 22 691
  • 328
  •   4
Отговори
# 225
  • Sofia
Здравейте,
Бих искала да помоля за препоръка.
Бихме искали да отседнем на почивка в Гърция с две малки деца на 2 г. По възможност да бъдем в хотел дори да не е голям, поне закуска да има. И при възможност да е по- близо до България. Нямаме други претенции.
Според вас къде би било подходящо.

Благодаря на всички ви.

От опит ви препоръчвам хотел Симатро ризорт. Близо е, има прекрасен частен плаж и посетителите са главно семейства с малки деца.  Единственото неприятно нещо бяха комарите.

# 226
Здравейте! Записвам се и аз в темата и идвам с малко въпроси. Sweat Smile

Започнах вече да се оглеждам да резервирам тазгодишните почивки в Гърция като планирам две и за момента съм се спряла на Родос и Корфу. Въпросите ми са свързани все с придвижването на самите острови. Не ми се иска да наемаме кола при нито едно от пътуванията, защото на едното съм с приятелка, която не шофира, а на другото с майка ми, която едва ли ще иска да кара в Гърция, а аз сама да нося отговорността за шофирането не ми се иска много, особено пък на остров, където обичайно са тесни пътищата.

Та ме интересува дали има хубави и лесно достъпни плажове на тези острови пеша или с градски транспорт (пътуване не повече от 30-40 минути)? И като цяло подходящи ли са за такъв тип почивка без кола? Предпочитам да сме в основните градове, защото вечер обичаме да се разхождаме и да вечеряме на различни места. Най-вероятно ще си букнем и през get your guide някой трип еднодневен на осторивите, но все пак ни е важно да има хубави плажове, достъпни без кола.

И ако мога да съм полезна на някой:

Миналата година бяхме в Скиатос и си наехме кола, което по-късно осъзнахме, че беше напълно излишно. В хотела ни дадоха карта на острова като ни обясниха, че на целия остров има 2 или 3 асфалтирани пътища, всичко друго е чакълести пътища. Съответно ни предупредиха да не ходим по тях с колата, защото застраховката не покрива щетите, ако стане нещо. Та посещавахме само плажовете, до които се стига с кола по асфалтираните пътища, но до същите тези плажове се стига доста лесно и с градския транспорт на острова.
Самия Скиатос на мен лично ми хареса. Не мисля, че беше чак така пренаселено, въпреки че бяхме в пика на сезона (края на юли, началото на август). На мен лично ми беше спокойно, да трябва да се отиде по-рано на плаж, ако искате да си вземете чадър и шезлонги, но за нас не беше проблем.

През 2023 г. бях и на остров Крит в Ханя. Там вече беше приключение без кола, защото по мое мнение в самата Ханя няма хубави плажове. Едва успяхме да намерим един приличен плаж в края на градчето, до който ходихме с градския транспорт (за около 10-15 мин макс) и го посещавахме до края на престоя ни. Не, че не го и очаквах, бяха ме предупредили, че на Крит е най-добре с кола под наем. Joy

# 227
Скиатос е сред най-подходящите за без кола, но споменатите острови не са такива. За Родос съм писала буквално 5-10 поста по-назад какви са градските плажове, макар че има такива и са няколко.
И за двата острова има варианти с обществен транспорт/трансфер да се установите на едно място с хубав плаж, но не и да обикаляте активно в тази конфигурация.

На "Ханя няма хубави плажове" буквално спрях да чета, добре че беше накрая Simple Smile Цялата западна част на града от Неа Хора до Агии Апостоли са малки, но нелоши пясъчни плажове. Има и добре развит градски/обществен транспорт. Отделно с автобус или организирани трансфери може да се отиде до всички знакови плажове в западната част на на острова като Балос, Елафониси и т.н.
Така че на база преживяването ви в Крит не ви препоръчвам Корфу и Родос без кола, не.

# 228
Скиатос е сред най-подходящите за без кола, но споменатите острови не са такива. За Родос съм писала буквално 5-10 поста по-назад какви са градските плажове, макар че има такива и са няколко.
И за двата острова има варианти с обществен транспорт/трансфер да се установите на едно място с хубав плаж, но не и да обикаляте активно в тази конфигурация.

На "Ханя няма хубави плажове" буквално спрях да чета, добре че беше накрая Simple Smile Цялата западна част на града от Неа Хора до Агии Апостоли са малки, но нелоши пясъчни плажове. Има и добре развит градски/обществен транспорт. Отделно с автобус или организирани трансфери може да се отиде до всички знакови плажове в западната част на на острова като Балос, Елафониси и т.н.
Така че на база преживяването ви в Крит не ви препоръчвам Корфу и Родос без кола, не.

Ние точно на Неа Хора плажувахме през цялото време, като стояхме на обособената част, която беше към този ресторант - Achilleas Fish Restaurant (персонала беше много любезен и храната беше много хубава, може би там сме яли най-вкусно от всички места, които посетихме тогава). Това беше единствения плаж, който ни хареса от това, което обиколихме в Ханя. По-нагоре близките плажове до центъра на града бяха много малки и претъпкани с хора, буквално нямаше къде да си сложиш кърпата, когато бяхме ние.

Ходихме и до Елафониси с организирана екскурзия. На мен лично ми хареса много, но не е за всеки. Хората, с които бяхме, останаха разочаровани заради огромната блъсканица, навалици по капанчетата и факта, че е мисията невъзможна да си намериш сянка.

# 229
Неа Хора действително е най-близкият до центъра, но не е най-добрият, нито единственият, достъпен с градския транспорт.

Разстоянията на Родос и Корфу са несравними с това, което сте видели на Скиатос. Родос е сравним с Крит, но по отношение на далечните пътувания (щом сте ходили на Елафониси, значи имате представа), а Корфу е по-малък, но поради релефа и качеството на пътищата се пътува бавно и дълго въпреки това.
Оставям все пак сайтовете с обществения транспорт на двата острова, да се ориентирате - разбира се, сега е зимното разписание, което доста се различава от лятното:
https://www.ktelrodou.gr/schedule/
https://ktelkerkyras.gr/en/itinerary/

Елафониси е непоносимо място за мен през лятото, въпреки това е привлекателно за туристите, а сега има и нов път без тунелите из планината и сигурно е още по-голяма гмеж Simple Smile

# 230
Здравейте, насочили сме се да посетим края на юни Пелопонес с дете на 2 години.  Засега съм се ориентирала към Гитио или Ступа. Може ли да ме посътвате около кое градче има хубави плажове.  Ще сме с кола така че не търсим градски плаж , а да е в близост.

# 231
И двете имат - в Ступа са два пясъчни залива в самия град, а в Гитио са извън него, но в рамките на 5 мин. с кола.
Но за мен Ступа е доста ужасно място, отуристичено до крайност и пълно с англичани и други недотам симпатични народи. Ако навалицата не ви притеснява, има всичко необходимо като инфраструктура и удобства.
Въпреки че краят на юни не е точно висок сезон, не очаквам да е спокойно: била съм на плаж Калогрия (плажът на Зорбас северно от центъра) през май и си имаше бая народ.
Причината вероятно е, че е единственото селище с пясъчни плажове в тази част на Мани.

# 232
И двете имат - в Ступа са два пясъчни залива в самия град, а в Гитио са извън него, но в рамките на 5 мин. с кола.
Но за мен Ступа е доста ужасно място, отуристичено до крайност и пълно с англичани и други недотам симпатични народи. Ако навалицата не ви притеснява, има всичко необходимо като инфраструктура и удобства.
Въпреки че краят на юни не е точно висок сезон, не очаквам да е спокойно: била съм на плаж Калогрия (плажът на Зорбас северно от центъра) през май и си имаше бая народ.
Причината вероятно е, че е единственото селище с пясъчни плажове в тази част на Мани.

Благодаря много🙂

# 233
  • Варна
Здравейте! Предстои ми организация за Скиатос за началото на август (малко ме притеснява периода). Всякаква информация ще ми е от полза 🙂 Препоръки за настаняване (не сме мислили в коя част), хапване,  дестинации (това горе долу набавих като информация 😁), наблюдение върху цените. Пътуването ще е с директния полет и там ще се вземе кола под наем (тук също ще съм благодарна на информация, дали на място или предварително се запазват).

# 234
  • Sofia
Ако обичате да се разхождате вечер, потърсете настаняване в града. Много е приятно за разходка, заведения, кокетни малки магазинчета, разни атракции за децата. Ако търсите спокойствие - някъде встрани. На нас най-много ни хареса храната в Symposio , около Agia Paraskevi.  Olive Thea restaurant - невероятна гледка от върха, много инстаграмабъл обстановка и храна, която беше и много вкусна. Нормални цени, почти същите като в таверните на пристанището, където не останахме много очаровани. Много вкусен грил ядохме в едно ресторантче из уличките с маси разположени много надълго на улицата. Забравих му името, но ако го видите, ще го познаете.
Забравих да добавя, че от Олив предлагат да ви вземат и върнат от ресторанта до спирка 4. Много удобно, но трябва да им пишете и да се разберете. Миналата година нещо не им работеха социалните мрежи и си писахме на мейла, собственичката пише от личния си профил и във ФБ. Имат и още един ресторант в града с АВВА вечер и жива музика, но не остана време за него.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 23:14 от Monadirs

# 235
Здравейте!Тази година обмислям да сме на Крит от1.09 за 10-15 дни.Въпросът ми е кога е добре да резервирам/плащам/ нощувки и самолетни билети.Прекалено рано ли е ?Притеснявам се,че групата ни е от 10 чов.и аз трябва да организирам всичко.

# 236
Веднага. За толкова голяма група даже е малко късно.
За Крит 1.09. е все още топ сезон. Ако наемате кола/коли, хубаво е също да го направите от рано, защото свършват.

# 237
Благодаря!

# 238
За колите потвърждавам. Миналата година направихме грешката да оставим наемането за последен момент - едвам намерихме кола ( а и  накрая ни дадоха друг тип автомобил ) Преди нас на опашката чакаше една двойка без резервация - нямаше какъвто и да е вариант да им предложат ( 2 различни фирми с офиси един до друг )
Билетите купихме юни за края на септември , бяхме наели вила с възможна анулация, бяха останали само в по- скъп вариант. И въпреки че 10 дена преди да тръгнем я отказахме защото се освободи друга която харесвахме повече - това беше по скоро късмет.

За 1ви път пътувах с Райънеър - и се изумих, че ако билетите са купени заедно от един и същи профил - гледат багажа като общи кг.

# 239
  • София
Здравейте, включвам се и аз да попитам накъде ще ме ориентирате, като се имат предвид следните неща - не искам да е северната част на страната, ще пътуваме с кола, но по-късно ще се присъединят хора, които не се знае как ще пътуват, та ми се ще да има и автобус до там. Не ходим на свободна зона, така че някакъв хубав, плитък плаж е за предпочитане, както и да е в близост до някой по-голям град, че да се разхождаме вечер, без да се налага да шофираме. Ако имате предложения, ще съм благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт