Коледа 2025

• 89 390
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 450
# 451
  • София
Миналата седмица се разрових из сайтовете тип OLX и си намерих шприц за маслени бисквити като на майка ми. Жената го продаваше за 6евро + доставка и изобщо не се пазарих (имаше такава възможност). Днес го получих, заедно с поздравителна картичка. Шприцът е като нов.

Шприцът е топ! Мама има същия, от над 40 години, все още е като нов. Доста садки е направил.
Със здраве да ги го ползваш!

Да се включа по темата. Тази година ще правя:
- Лешникови линцери - https://kulinarnirazmisli.blogspot.com/2015/01/blog-post_4.html
- Меденки https://kulinarnirazmisli.blogspot.com/2013/12/blog-post_19.html
- Ванилени кравайчета https://kulinarnirazmisli.blogspot.com/2013/07/blog-post_16.html
- Трюфел сладки - https://pep-4o.blogspot.com/2014/01/blog-post_12.html
- Сладки снежинки https://kulinarnirazmisli.blogspot.com/2015/12/blog-post_22.html

Спорен и вдъхновяващ ден.

# 452
Погледнах сладките снежинки и се сетих за едно мамино руло от бисквити (навремето имаше Руен, не знам дали още ги има), което много обичах и не знам защо правих само веднъж. Подобно е, но не се овалва в кокосови стърготини, а във фино смлени орехи. Правеше го с шипков мармалад, но става и друг (аз имам ябълков и асорти от ябълки, круши и сини сливи).
Благодаря, че ме подсети за него, тя формата му е руло, но в действителност може да се импровизира както със снежинките, така и с други форми и малки добавки за коледен вид. Канех се по едно време да го пробвам и с шоколадова глазура под или вместо орехите, но си останах с каненето Simple Smile
Ето го:

Руло с чаени бисквити и мармалад (на мама)
Продукти:
1 пакет чаени бисквити
125 гр краве масло
4 с.л. пудра захар
1 бурканче (от пюре) мармалад по избор (шипков, ябълков, сливи)
смлени орехи (за овалване на рулото) или шоколадова глазура 
Приготвяне: Бисквитите се слепват с мармалад във формата на руло. Рулото се завива с фолио  и се оставя да престои в хладилника една нощ. На следващия ден се приготвя крем от разбитото с пудра захар масло, рулото се намазва с него и се овалва в смлени орехи. Изстудява се отново и е готово за консумация. Реже се косо, под наклон, така се получават красиви хоризонтални линии от мармалада и бисквитите.

# 453
Големи сте скици. Много се забавлявах с чувството ви за хумор Simple Smile
Аз също съм почитател на тъмния ром. Вече съм се заредила с една бутилка Капитан Морган и даже тази година мисля по-тържествено да присъства на коледната маса, с кола и много лед Simple Smile
Скрит текст:

купих си стъклена бутилка във форма на елхичка, а ChatGPT ми генерира етикет

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 13:05 от vox

# 454
Ох, аз нали два месеца вече се каня да отидем в селската къща и все нещо ни възпрепятства, та тази сутрин отворих да си допълня с нещо конкретно списъка за пазаруване в телефона. Е, да, ама докато го преглеждах, забравих за какво го отворих и какво беше конкретното нещо и си добавих да взема следните неща (вече налични у дома): Бейлис, черешов ликьор и бадемов аперитив  Simple Smile 
И после да река,че пия с капкомер, че и да ми се вярва?!
Направо сама себе си усетих като лицемерка или тръгвам към поправяне?  Simple Smile
Като се видях какви съм ги писала само (рано, рано сутринта!) и за нищо друго не се сещам, въпреки положените усилия, се успокоих, че нали такова...за сладкишите.

# 455
  • In transit
Удобно ли е да споделиш какъв точно е индукционният плот, че аз се каня да взема чугунени форми и съдове, а те доста се нагряват, при това трябва да се нагреят празни? Да не взема да прецакам и моя баш по празниците...
Ползвам много чугунени съдове на индукция. Важно е да се загреят бавно, не да го вкл. на максимална степен. След това, като загрее и си запържиш или каквото там правиш на висока степен, го намаляваш и си готвиш нормално. При дълго ползване индукцията си се нагрява, но никога не съм имала проблем. В смисъл, че е нещо нормално, ако готвиш по-дълго време. Но пък голям + на чугунените и стоманените съдове, че може да готвиш или пържиш на по-ниска степен, отколкото на алуминиев с тефлоново покритие. Много по-добро топлоотдаване имат.

# 456
Благодаря, Мики! Аз нямам тънки алуминиеви съдове, но за чугуна, включително формичките, които изискват предварително нагряване, много се чудех. 

# 457
А нормално ли е пържолите в чугунения тиган много да димят? Цялата стая беше задимена.
Показания шприц ми е обещан от едната ми леля. Нямам търпение да го пробвам.

# 458
Нормално е, не се притеснявай. Те, ако не димят, значи си забравила да включиш котлона Simple Smile

# 459
О, значи ще си седи в шкафа, за съжаление.
Относно шприца да питам. Рецептата за сладки е една и просто се правят различни формички, или рецептите са повечко, според вида сладки?

# 460
# 461
Скрит текст:
Относно шприца да питам. Рецептата за сладки е една и просто се правят различни формички, или рецептите са повечко, според вида сладки?

Посмяли сте се на пияните ми орехчета, но аз като млада и не опитна ливнах една чаша коняк в крема. Sunglasses
Спомням си едни черешки от бисквити, които правеше мама и шоколадови бонбони от байкалчета. Трябва да разровя старите тефтери....
Покрай вас ми стана Коледно и на мен. Благодаря ви.

# 462
  • In transit
Ако печеш месото на сухо, не трябва да пуши много. По-скоро може да пуши ако преди това си намаслявава тигана. Защото някои чугунени имат емейлирано покритие отвътре, но други нямат и трябва леко да се омасляват, за да не ръждясат.

За шприца, последно правих по тази рецепта: https://www.mycookingcreations.com/2025/11/biscotti-panna-e-cacao.html Ако искаш да са не са какаови, замени количеството какао с обикновено брашно. В моята книжка с рецепти към шприца има различни рецепти.
Ако искаш мога да ти напиша някоя?

# 463
Благодаря ви за напътствията за тигана. Рецепти за шприца ще са ми необходими след като се сдобия с него.

# 464
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:

Посмяли сте се на пияните ми орехчета, но аз като млада и не опитна ливнах една чаша коняк в крема. Sunglasses
Спомням си едни черешки от бисквити, които правеше мама и шоколадови бонбони от байкалчета. Трябва да разровя старите тефтери....
Покрай вас ми стана Коледно и на мен. Благодаря ви.

Просто творчески подходихме към рецептата ти за орехчетата. Не открихме никаква грешка.
Ето една лесна рецепта от едно време за сладки бисквитени топчета. Снимката не е в най добро качество, като се има предвид възрастта й- повече от 20 години.

Моята древна преса за сладки, останала ми от мама /лека й пръст/.

Кубратова, това руло с чаени бисквити и мармалад за което пишеш го слепвахме с шипков мармалад /истински, не като сегашните ментете/ и заливахме с шоко /прахообразна смес наподобяваща какао, но много по светла и различен вкус/ премесено с краве масло, после само със шоколад. Ммммммм............. какви спомени. Върнах се много назад във времето.
Имах някъде снимка от едно време на разрез на рулото, но със смяната на толкова компютри съм я забутал някъде.

Общи условия

Активация на акаунт