Коледа 2025

• 88 412
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 285
Умишлено досега избягвах да влизам тук,но започва да ми става коледно и скачам в най-коледната тема Heart
Тази година  съм на режим и сладките са табу за мен,но роднини и приятели на които съм подарявала предните години ,си ги чакат и се присъединявам  да черпя вдъхновение.
Всяка година задължителни са ми мини щолените, рохличките,напуканите и шоко нус кугелите,та към тях само добявам по някой вид,който ме е впечатлил от темата

# 286
  • на Мелмак
Тестото за соленките на Кубратова е в хладилника вече. Довечера ще ги пробваме.

# 287
Благодаря за чудесната тема и подкрепата на майсторите в нея. Ще запрятам ръкави и аз, някъде след 12-ти, от това кога приключа със сладкоправенето зависи кога ще пътуваме при децата. Без сладки не тръгвам!
Позачетох се назад и ми стана много носталгично със споменаването на фунийките. Дали бихте пуснали рецепта? Аз нямам фунийки, едно време с капачки ги правех, сега мисля че  се продават из сайтовете и ще подсигуря, но  рецепта не съм запазила.  Ако реша това да ми е ноата сладка за тази Коледа. Иначе традиционно си правя моите десетина вида, като тази година мисля да намаля асортимента за сметка на количествата. 
Сестра ми пътува към Турция другата седмица, поръчах й масло. Май тоа ми е подготовката за сега.
И да попитам - на Капуто има брашно специално за торти и сосове, много меко и фино. Добро ли е и за коледните сладки?

# 288
A има ли секция със здравословни и нискокалорични рецепти.. За зла беда тази година сме поне 4ма във фамилията, които трябва да се ограничаваме здраво и да не пускаме фронта и по празниците.

# 289
Присъединявам се към запитването за оригиналната рецепта за фунийки с Крем. Бяхме на едно събиране и бяха донесли ама пълнени с някакъв крем с извара. Блякс не е моето.

# 290
  • Русе
Скрит текст:
Присъединявам се към запитването за оригиналната рецепта за фунийки с Крем. Бяхме на едно събиране и бяха донесли ама пълнени с някакъв крем с извара. Блякс не е моето.

Имам една древна рецепта. Не знам, дали ще ти свърши работа. Претендира за оригинална.

Крем за пълнене на фунийки.
Продукти: 2 белтъка, ½ бурканче гликоза, 1 кафена чашка захар, 1 супена лъжица оцет, 2 капки бергамотова есенция.
При постоянно бъркане гликозата и захарта се загряват до разтапяне на последната. Белтъците се разбиват на гъст сняг и когато захарната смес започне да ври, тя се излива на тънка струя в снега, като бъркането продължава. Прибавя се и есенцията. След като е добре изстинал, с този крем могат да се пълнят сладкиши от маслено тесто с форми на фунийки.

# 291
Ето изпитана рецепта за моите Фунийки:
Скрит текст:
3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
Ванилия
Брашно за средно меко тесто / около 700 гр./

Замесвам тестото и оставям 15 минути на хладно.
Разточвам кора с дебелина около 3 мм. Режа лентички широки около 1,5 см. и увивам  около формичките, като застъпвам по милиметър два. Поставям в тава, покрита с хартия за печене на разстояние. Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Около 12 – 15 минути.

За крема:
900 мл. прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л. захар
6 с.л. брашно
Парченце масло
2 пак. ванилия
Разбърквам яйцата и брашното с 200 мл. мляко в по-голяма купа.  В малка тенджера слагам на котлона млякото със захарта до кипване и на тънка струйка го изсипвам в купата с яйцата при непрекъснато бъркане. Връщам обратно цялата смес в тенджерата на тих огън и бъркам до желаната гъстота.  Накрая добавям ванилията и маслото

Охладените фунийки пълня с топъл крем. Отворите потапям в смлени орехи или ситно нарязани филирани бадеми и леко поръсвам с пудра захар.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 19:08 от Sysly

# 292
Кремът на Пейч мисля, че е за онези фунийки, които се продават по панаирите.

Домашните фунийки се пълнят с обикновен сладкарски крем - мляко, яйца, захар и брашно/нишесте. Евентуално може да се обогати с малко масло. Поне така ги правеха баба и мама.

Sysly ме е изпреварила Blush.

# 293
И на мама фунийките бяха (а моите - сега) с домашен сладкарски крем, в който у нас задължително се добавя и настъргана кора от 1 лимон.
По-късно мога да сложа и рецептата, както ги е правила мама, не съм променяла и аз нищо.

# 294
Кубратова, ще се радвам да пробвам фунийките и на твоята мама. Hug Тези са на моята, с изключение на содата, рецептата е с амонячна сода, но аз не я понасям. Тя пък всячески избягва сода. Grinning

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 19:22 от Sysly

# 295
Аз май ще започна с провал Simple Smile Замесих тесто за Дрезденския щолен и вече 1 ч. почти не мърда Simple Smile Сега го форсирах във фурната, дано да втаса Simple Smile Чудя се много ли се надига? Като го гледам по снимките не е от най-бухналите печива.

# 296
  • In transit
G..D.., с рецепта за фунийки вече са ти помогнали, от мен линк за форма за фунийките. Имам същите и са много хубави, защото стават и за по-малки и по-големи фунийки.

Брашното на Капуто пастичерия е хубаво за сладки, но това е по-хубаво, ако го намериш някъде.
Скрит текст:

# 297
2в1 оооо, фунийките от панаиритее😍🫶🫶🫶 зачудих се какъв е този крем, който предлага peych, но така асоциирано искрено се зарадвах и се върнах в детството с шум на блъскащи колички 🧡 благодаря за рецептата!

Sysly Много ти благодаря, обезателно ще ги пробваме 😍🙏🩷

# 298
  • Русе
Скрит текст:

# 299
И аз се присъединявам към вас с въпрос:
Всяка година си правя рохличките, линцерите, меденките мини щолените  и другите сладки, които повечето от вас правят. Тази година имам желание да направя всичко това с брашно от спелта. Как мислите, ще станат ли така сполучливи?

Общи условия

Активация на акаунт