Коледа 2025

• 89 403
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 1 155
Леона, миже ли рецепта за морковената торта и колко голяма става?
По тази рецепта действам с някои (доста) промени- не слагам стафиди  ,за тяхна сметка увеличавам мортовите и крема ми е друг Joy от толкова години я правя ,че вече действам на око и си я нагласих спрямо нашия вкус. Общо взето слагам 3-4 яйца,брашно ,зяхар,моркови , мазнина и подправки на око,реално с тази торта няма шанс за провал защото няма какво да му се обърка на блата,а лично за мен крема е решаващия за вкусът.
 Като големина я правя в най-голямата ми тортата форма мисля моята е 28-30см. Обичайно правя 3 тънка блата и много крем ,като казвам много количеството само на крема ми е около килограм и 200-300. С тази торта посрещам големи компании ,ако я правя само за нас намалям  малко продуктите
https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1% … D1%80%D1%82%D0%B0
П.п. извинявай забравих да пиша за крема- за него слагам 1-2  пакета безсолно крема сирене+ 1 кофа от сладкарската извара от лидл + кората и сока от един голям портокал. Всичко това го подслаждам на вкус с пудра захар и разбивам колкото да се смесят хубаво съставките и да се стопи  захарта.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 22:15 от Leona_

# 1 156
  • София
Като сме хапвали морковени торти по сладкарници, са ни харесвали, имам опит и вкъщи, нещо суха ми се получи. Ще ви следя сега за добри идеи пак, че скоро ще имам рожден ден, може да й дам пак шанс.

# 1 157
  • София
Правя 2 торти с моркови, хубави са, не са сложни
ТОРТА С МОРКОВИ - CARROT CAKE

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2025/04/carrot-cake.html
ПРОВАНСАЛСКА МОРКОВЕНА ТОРТА С ГЛАЗУРА ОТ СОЛЕН КАРАМЕЛ
за тази рецепта съм ползвала две рецепти и ги обединих и  направи моя рецепта и стана вълшебна

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/03/blog-post_41.html

# 1 158
marchеva14 , морковите настъргани на ситно или едро ренде ( за тортата със солен карамел)?

# 1 159
  • В светлината на слънцето
За НГ няма да правя някакви героизми като основно: салата коледен венец, която мернах нейде из нета (хареса ми оформянето, иначе всичко редено и тип руска може да стане на венец, още се чудя каква точно да бъде) и свинско вретено с гъбки, сирена и нещо зеленичко за цвят (не съм правила такова от 100 години). Баница и баклава (вече е сиропирана, класическа, с орехи и малко портокалов сок в заливката и портокалови корички между орехите за аромат). Питка също. И сухи мезенца. Даже и това ще остане неизядено, подозирам.

# 1 160
  • Враца
Момичета, благодаря ви, ще пробвам идеите и няма да експериментирам с тортата. За празниците ние си имаме традиции. ММ готви капама за Коледа, аз правя всичко останало, а за НГ той е на скарата и аз пак всичко останало. Тази година ще има мешана скара, чудя се освен пържолите дали да не направя и шишчета. Салатата ще е руска, правя я май само покрай празниците, а ММ много я обича. Ще направя памук погача, баница и някаква торта. А на трапезата трябва да имаме и цяло печено пиле ( останала традиция от свекърва ми, Бог да я прости, за да ни е пълна годината). Мезета ще има малко, защото те винаги остават и на другия ден ги правим на сандвичи. Общо взето всяка година правим много храна, която почти не изяждаме и има поне до 2-3 януари. Все пак ще следя за нови идеи.

# 1 161
  • In transit
Като сме хапвали морковени торти по сладкарници, са ни харесвали, имам опит и вкъщи, нещо суха ми се получи. Ще ви следя сега за добри идеи пак, че скоро ще имам рожден ден, може да й дам пак шанс.
Марчева ти е дала рецепта за торта, ето и от мен два варианта на морковени блатове, едната рецепта е без ядки, много нежен блат се получава,
Скрит текст:
а другата си е класическата с ядки.
Скрит текст:
И двата са много сочни, изпробвани са  многократно. Кремът от рецептата също е разкошен за измазване на тортата.

Наскоро с една приятелка бяхме в сладкарница Неделя. Тя си поръча морковена торта, от любопитство я опитах, защото не ѝ хареса. Еми, и на мен изобщо не ми хареса. Беше суха, с попрепечени блатове, а кремът беше с растителна сметана. За парите, които струваше парчето, може би очаквах повече. Sad

# 1 162
Какво мислите за т.нар френска селска торта (с медените блатове), да се залее с шоколад?
Дали ще се бият много вкусовете?

# 1 163
Не мога да харесам десерт с моркови аз и това е. Всичко което съм опитвала ми стои тричаво и сухо, а и усещам специфичния аромат на морков. Майка ми прави хубав кекс пълнен с крем, всички припадат по него, но на мен не ми харесва. Smirk

# 1 164
И аз умувах над нея защото имах блатове, но не ми се правеше със заквасена сметана и боровинки. Исках нещо шоколадово, но точно идеята за заквасена сметана в съчетание с шоколад не ми звучеше ок.🤔 Затова смених крема с еклеров и тогава залях с шоколад.
Изобщо заквасената сметана сякаш само с плодове и сладка от тях се съчетава сякаш?🙈
Какво мислите за т.нар френска селска торта (с медените блатове), да се залее с шоколад?

# 1 165
  • под тепетата
Аз слагам маскарпоне към сметаната за френска селска.

# 1 166
  • In transit
За мен няма да се получи добре, освен, ако не я залееш с бял шоколад. С него ще стане супер. Даже, като идея, към шоколада може да добавиш смлени лиофилизирани малини или боровинки, за цвят и вкус. Ще стане идеално.

Ето моята интерпретация на френска селска торта. И аз, като Биляна слагам маскарпоне в крема.

# 1 167
MyGodBless, a с еклеривия крем успяха ли омекнат блатовете?
Мikkey, благодаря за предложението. Къде се предлагат такива лиофилизирани боровинки/малини? Не съм използвала до сега.
До сега съм правила тортата само със заквасена сметана, но сега мисля да смеся с маскарпоне.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 11:42 от rozi4ka222

# 1 168
  • In transit
Розичка, в ДМ има. При хранителните стоки.

# 1 169
Сигурна съм, че щяха да омекнат достатъчно и само с еклеров крем (за 5 блата ползвах доза с 900мл мляко).
Но за да се застраховам, минах с четка от двете страни всеки блат с малко топло прясно мляко и бейлис.

Иначе за френската и аз ползвам маскарпоне освен заквасена сметана. Но все пак киселкия привкус си остава и не ми се връзва с шоколад. Максимум с бял плюс все пак кисели плодове, както каза Мики ❤️

Общи условия

Активация на акаунт