Родителски права при бащата, възможно ли е?

• 11 293
  • 328
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Те имат предвид, че няма да знае къде е родено детето и дали изобщо е родено живо, къде е и т.н. У нас припознаването се извършва по местораждане на детето; ако е родено в чужбина, тук може да нямат данни за наличието му, той пък няма да знае в коя чужбина и в кой град там, такива неща, технически.
Не бих дала съвет да се прави такова нещо, макар че човекът по описанието е истински неприятник и ненормалник. Подобни хватки обаче могат да се използват и срещу нормални мъже и някои, не в темата, дори го смятат за оправдано.

Майката оспорва не ако припознаването е под натиск, а ако твърди, че в действителност това не е бащата. Това представлява оспорването. Ако оспори, съответно припозналият има право да заведе иск, за да докаже, че Е бащата.
Онова с натиска, измамата и пр. (порок на волята) е унищожаване и може да се иска от припознаващия.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 15:12 от Магдена

# 106
  • До хладилника, който обичам
Те имат предвид, че няма да знае къде е родено детето и дали изобщо е родено живо, къде е и т.н. У нас припознаването се извършва по местораждане на детето; ако е родено в чужбина, тук може да нямат данни за наличието му, той пък няма да знае в коя чужбина и в кой град там, такива неща, технически.
Но щом може да се подаде след раждането по местоживеене, ще е лесно, детето се води на постоянния адрес на майката до 18г., та няма особено значение дали веднага след раждане или не, така ли е?

Ако бяхме във филм, щях да кажа на авторката - омъжи се по бързата процедура за приятел, детето ще се води негово, ако и докато биологичният баща не докаже различно, но не сме във филм по Халмарк и тая идея е разбира се, изсмукана от пръстите.

# 107
  • Пловдив
По мястото на раждане се извършва припознаването, не по местоживеене.
Предполагам, че общината, в която е получено заявлението, ще го препрати на общината, в която детето е родено.
Но ако детето е родено в чужбина, според мен трябва припознаването да се извърши там по местораждане. Ако майката се върне да живее с детето у нас, ще го регистрира и общината по местоживеене ще знае в коя чужбина е родено, но не знам дали ще даде информация на припознаващия дори след като подаде декларация за припознаване (преди това ясно, че няма). Предполагам, че нещо ще му отговори, де.
Така някак го виждам, практически опит нямам.

# 108
  • София
Ще иска ДНК тест и пак ще го припознае, но е тромаво.

# 109
  • До хладилника, който обичам
По мястото на раждане се извършва припознаването, не по местоживеене.
Прочетох различно: Ако припознаването не е направено в болницата, бащата може да подаде декларация в съответната община по постоянен адрес на майката или детето.
Разбира се, аз нямам никакви допирни точки с областта и само чета информация, публикувана от адвокати, но предполагам, че звучи логично, ако е само по място на раждане, това ще ограничава много бащи, които могат на по-късен етап да искат да припознаят дете.

# 110
  • Далечният изток
Когато детето е родено в чужбина, български акт за раждане се издава от общината по постоянен адрес на майката. Ако майката го заяви разбира се. Там се извършва и припознаването.

# 111
  • Пловдив
Всъщност да, може би може и у нас да се извърши самото припознаване на дете български гражданин, макар и родено в чужбина. Нямам опит и не съм се интересувала от уредбата.

Само да допълня, че припознаване се нарича това с декларацията, установяване на произхода по исков ред не е припознаване. Не е важно и ефектът е същият, само терминологична разлика.

# 112
Момичета ще използвам темата, за да попитам може ли отзив за наистина добър адвокат, който ще ми помогне, успокои, окуражи?
Ползвах множество безплатни и един платен такъв, от когото не останах доволна.
Няма значение от града.

# 113
  • София
Момичета ще използвам темата, за да попитам може ли отзив за наистина добър адвокат, който ще ми помогне, успокои, окуражи?
Няма значение от града.

Може да те успокои психолог или психиатър, не адвокат. Ти си още във филма и се опитваш да се предпазиш он неща, които вероятно никога няма да ти се случат. Да, бащата може да припознае детето, но едва ли ще го направи. И ако го направи едва ли ще се грижи за това дете, пък да вземе родителските права над новородено трябва да си доказано и тежко негодна за родител, а и тогава е по-вероятно попечител да стане майка ти.
Едва ли ще припознае, за да плаща издръжка, а дори и да стане не може да ти направи съществени проблеми. Забрави го, успокой се и си гледай бременността. Няма адвокат, чиято работа да е да те доведе до този извод.

# 114
Бояна е права. Адвокат има роля при казус. Никой адвокат няма да ти разиграва бъдещи несигурни събития, или да ти определя житейските решения. Той няма компетентност да те съветва житейски, а само според закона. Тук, в темата, са обсъждани и четирите варианта. Да го припознае в родилното, да го припознае с нотариално заверена декларация, изобщо да не го припознае, или да родиш в чужбина. Всеки адвокат ще работи според правните действия, които следва да предприеме по юридически факти.
Отивай на психолог, защото проблемът ти изобщо не е правен в момента.
Можеш да ангажираш адвокат към настоящия момент, ако решиш да си заведеш дело за домашно насилие и да се снабдиш със Заповед за незабавна защита заради психическия тормоз

# 115
Няма значение от града.

Мисля, че получи достатъчно помощ тук от съфорумките. Няма адвокат който да те успокоява, не това им е работата.
Окуражихме те да си родиш детето, да си го запишеш с твоите имена и да си гледаш живота.

# 116
  • Пловдив
Подкрепа от близки е важното според мен, аз и писах на авторката и на лични. Както са казали преди мен, на адвоката функцията не е да успокоява. Психологът помага, колкото да се ориентираш къде си и как да си помогнеш. Близки хора ти трябват сега.
Той дали ще успее да установи бащинството, или не, даже не е толкова важно. Не казвам да му съдействаш, изобщо не, но правилно законът приема, че всеки родител има изначално право на контакт с детето си, а с ненормалниците има други средства за борба.
В кръга от близки е успокоението. Адвокатът най-много да ти каже, каквото ти е казал другият адвокат, каквото ти казахме аз и Аида, а и другите от опит. То е това, няма друго, и с десет адвокатА да говориш. И пак накрая може да не си доволна.

_____

Бу, по местораждане се извършва припознаването, не знам защо пише по постоянен адрес. Където е родено детето, там се съставя актът за раждане, а тези неща се отбелязват в него от общината, която го е съставила и която го съхранява. Може би може по адреса на майката или детето да се подаде технически декларацията, но пак трябва да замине по местораждане.
В случая, за който писа Аида, за родени в чужбина дете - по същия начин. Правилото е: където е актът за раждане, там се отразява.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 19:57 от Магдена

# 117
  • Далечният изток
Ами щом търси успокоение от адвоката, ясно че няма да е доволна.
Аз в началото успокоявах, подкрепях, ами те ми се качиха на главата. Вече не правя такива грешки...

# 118
  • София
Авторке, в момента не ти трябва адвокат, а може и изобщо да не ти потрябва. За какво ти е всъщност? Да ти обещае, че някакво евентуално дело в бъдещето ще бъде 100% спечелено от теб? Никой адвокат няма да каже подобно нещо. Всъщност ти и съдебен казус още нямаш. Ако онзи се появи и започне да те тормози и заплашва, или ако се появи след раждането да припознава (съмнявам се) - тогава ще го мислиш и решаваш. Сега е по-важно да се успокоиш, колкото можеш, и да си подредиш плановете и ресурсите за след раждането.

# 119
Рибата в морето. Той може изобщо да не поиска ДНК тест, и изобщо да не предяви претенции за бащинство. За какво и е адвокат в настоящата ситуация, че и нов адвокат.

Общи условия

Активация на акаунт