Родителски права при бащата, възможно ли е?

• 11 236
  • 328
  •   1
Отговори
# 90
  • Далечният изток
Не знам за каква жалба сте говорили с адвоката.
Молба за домашно насилие се подава в 3-месечен срок, който тече от последния акт на насилие.

# 91
Прегледа беше фетален- той се запазва от по-рано, защото добрите специалисти са заети. Моят час беше запазен в период, в който все още контактувах с него. Той знае за следващия такъв, защото доктора ми го даде пред него, но този час е отменен, смених деня, датата, часа и дори града Simple Smile
От същинските заплахи “ще ти взема детето, минаха повече от 3м, това е от периода, в който все още можех да направя аборт.
После смени тактиката, намекваше, че мога да родя и да ми се случи нещо, че детето може да бъде отгледано от бавачка и т.н., просто стана по-предпазлив. “Някой бащи получават правата”, “Чрез мръсен кеш се отваря кутията на Пандора” и прочее, по това бяха по-скоро закани, отколкото заплахи.

# 92
Веднага трябвало да отговориш, че на още повече бащи "им се случва нещо", защото неразумно са настъпили мотиката, пък кеш, предполага се, имат работотещите хора.
Измекяр. Стой далеч от него. Много си уязвима в момента, период е.

# 93
До колкото разбрах от негов приятел разполага с пари, което на мен не ми е известно как се получава, при положение, че не извършва никаква трудова дейност официално. Няма нито майка, нито баща, наследил е имот, друг е въпроса, с колко би се разделил, за да плаща на съда, след като не се е бръкнал да подмени санитарията след стария собственик, която е потресаваща. Нито живее в лукс, нито претендира, но се прави на голям. След като попитах приятеля ме с какво той се занимава, отговора беше “купува и препродава някакви боклуци от Амазон” Съжалявам за детайлите, размишлявам на глас….

# 94
До колкото разбрах от негов приятел разполага с пари, което на мен не ми е известно как се получава, при положение, че не извършва никаква трудова дейност официално. Няма нито майка, нито баща, наследил е имот, друг е въпроса, с колко би се разделил, за да плаща на съда, след като не се е бръкнал да подмени санитарията след стария собственик, която е потресаваща. Съжалявам за детайлите, размишлявам на глас….
Е, все пак сме в България, мисля че на всички ни е ясно как хора, който имат нисък/никакъв официален доход, на практика са финансово обезпечени...
Това не трябва да те плаши. Действай си спокойно, смело и законово - ще се справиш!

# 95
  • Пловдив
Офтопик. Едно решение на ВКС и вътре се цитира още едно, в насока, че звукозаписът напълно може да се ползва като доказателство в гражданския процес - слагам го и тук, защото е много упорито схващането, че "в България записи в съда не важат".
Същото се отнася както за снимки, които се виждат с просто око, така и за записи, които се възприемат чрез възпроизвеждане с електронна техника. Не се изисква експертиза като предварително условие за приемането му, но може да се наложи, ако другата страна оспорва автентичност, начин на създаване и пр.

Не се връщай при този в никакъв случай! Решението е само за сведение.

Скрит текст:
Решение № 621 от 24.10.2024 г. на ВКС по гр. д. № 3111/2023 г., IV г. о., ГК, докладчик съдията Яна Вълдобрева
Отговор на поставения въпрос е даден в цитираното от касатора решение № 136/11.04.2011 г. по гр. д. № 602/2010 г. на IV ГО на ВКС. В него е посочено, че установяването на спорните обстоятелства в процеса се извършва с помощта на описаните в закона доказателствени средства-писмени и гласни доказателства, обяснения на страните, оглед и освидетелстване, експертизи. Доказателствата следва да бъдат представени по начин, по който или да се възприемат непосредствено от съда и страните, или във вид, в който да могат да бъдат разтълкувани чрез средствата на специалните знания. Вещественото доказателство е предмет, който възпроизвежда факт от значение за делото или от който могат да се направят доказателствени изводи за този факт. Всеки предмет може съобразно връзката, в която се намира със значимия за спора факт, да носи спрямо него ролята на веществено доказателство. Законът не урежда нарочно и отделно веществените доказателства, но по аргумент на чл. 204, ал. 1 ГПК следва да се приеме, че те са необходими и допустими в определени случаи. Независимо от липсата на изрично посочване на електронния носител със звукозапис, като веществено доказателство, след като съдържащите се в него данни могат да бъдат интерпретирани по съответния ред, дори с използването на специални знания, то може да се приеме, че звукозаписът може да бъде използван за целите на доказването в гражданския процес. Настоящият състав на ВКС напълно споделя цитираната съдебна практика.
...
В случая с молба от 5.06.2018 г., депозирана в първоинстанционното производство ищецът е навел твърдения, че в телефонен разговор между страните, ответникът е признал, че е получил капаро. В тази връзка, в първото по делото заседание ищецът е поискал флашката със звукозаписа на телефонния разговор, съдържащ изявления на страните относно релевантни за делото факти, да бъде приобщен като веществено доказателство и звукозаписът да бъде изслушан от съда с участието на страните. Ответникът по иска, чрез процесуалния си представител се е противопоставил на доказателственото искане с доводи за неговата недопустимост. Съдът е оставил искането на ищеца без уважение. В хода цялото първоинстанционно производство ищецът е поддържал искането си. Във въззивната жалба е твърдял допуснати от първоинстанционния съд процесуални нарушения, поради отказа да се приеме флашката като веществено доказателство и да се изслуша от съда съдържащия се в нея звукозапис. С определение от 16.02.2022 г. въззивният съд е оставил без уважение, като недопустимо, направеното във въззивната жалба на ищеца искане за допускане изслушването на звукозаписа. Безпротиворечива е съдебната практика на ВКС, че звукозаписът подлежи на непосредствено възприемане от съда след приемането на звуконосителя по делото като веществено доказателство и чрез специфичния способ за възприемането му-оглед. Физическото възпроизвеждане на доказателствени факти, каквото е по естеството си звукозаписът следва да отговаря на общото изискване - да е достоверно. Огледът се извършва по реда на чл. 204 ГПК с участието на двете страни и това действие може да бъде предприето и служебно от съда. Трайно е наложено и разбирането в съдебната практика на ВКС, че възлагането на задача на специализирана техническа експертиза, която да установи и провери релевантните за спора обстоятелства във връзка със създаването и съдържанието на звукозаписа, когато са необходими специални знания, представлява допустимо процесуално действие на съда в доказателствения процес по аргумент от чл. 204 ГПК. Резултатите от възпроизведения звукозапис съдът следва да прецени в съвкупност с останалите доказателства, събрани по делото.
Като не е спазил посочените разпоредби, въззивният съд е допуснал съществено процесуално нарушение, което налага отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд, доколкото не е налице хипотезата на чл. 295, ал. 1 ГПК с оглед това, че предходното решение на ВКС, постановено по реда на чл. 290 ГПК е по съществото на спора и същото е отменено по реда на чл. 303, ал. 1, т. 1 ГПК. При новото разглеждане на делото, с оглед установяването на релевантни факти и обстоятелства, въззивният съд следва да изслуша по реда на чл. 204 ГПК звукозаписа, съдържащ се във флашката. Въззивният съд следва да възложи и задача на специализирана техническа експертиза, която да установи и провери релевантните за спора обстоятелства във връзка със създаването и съдържанието на звукозаписа. Резултатите от възпроизведения звукозапис съдът следва да прецени в съвкупност с останалите доказателства, събрани по делото. Въззивният съд при условията на чл. 294, ал. 2 ГПК, следва да се произнесе и по исканията за присъждане на разноски в касационното производство.

# 96
Смени адвоката.

# 97
Nephrite, сега видях, че си дописала. Да, безработен е от години, има доход от наем и друго няма. Беше казал, че аз на него ще изплащам издръжка. Всичко умеел той и с всичко ще се справи по-добре от мен Simple Smile а е и по-имотен, как така детето ще живее с мен в мизерия, аз съм била гола и боса😃
Като пиша всичко това се чудя на себе си, как съм му се вързала на акъла…

# 98
Nephrite, сега видях, че си дописала. Да, безработен е от години, има доход от наем и друго няма. Беше казал, че аз на него ще изплащам издръжка. Всичко умеел той и с всичко ще се справи по-добре от мен Simple Smile а е и по-имотен, как така детето ще живее с мен в мизерия, аз съм била гола и боса😃
Като пиша всичко това се чудя на себе си, как съм му се вързала на акъла…
Като те чета си мисля, че и детето ще пишеш на негово име. Много лесно податлива и манипулатовна звучиш.

# 99
Ужас къде го намери този, че за капак и дете...

# 100
Нали сте наясно, че ако той отиде в болницата в деня на раждането тя няма как да го спре от припознаването. Идеята е да не разбере изобщо къде и кога ражда.

# 101
  • София
Момиче, нали говорихме в другата тема малко да се изолираш от случая и да спреш да се филмираш?
Нито ще припознае детето, нито ще го види, нито ще го гледа, да не говорим да го вземе.
Само те плаши, за да се върнеш при него. И как измисли, че ти ще му плащаш издръжка? Кой ще даде бебе на трайно безработен баща, че и за постоянно?
И кой мъж, който не работи и настоява да направиш аборт ще вземе да гледа бебе?
Успокой се, не контактувай с него и излез от филма.

# 102
Той не я иска в живота си. Нито нея, неито детето.
Направил е хиляди неща да и го покаже.
Не я преследва, не спи пред вратата и, не прави планове да са заедно.
Живее си живота.
По-скоро, този така наречен баща се притеснява тя да не го гони за пари, издръжка и да му тръсне дете.

# 103
  • София
И аз съм на това мнение. В началото я е натискал за аборт и когато не е успял започва да я манипулира, а тя му се връзва. Само да не му каже къде и кога ще ражда, авторке, блокирай го и умишлено стой далече - и ти и детето.

# 104
  • До хладилника, който обичам
Нали сте наясно, че ако той отиде в болницата в деня на раждането тя няма как да го спре от припознаването. Идеята е да не разбере изобщо къде и кога ражда.

Всъщност никога не може да спре припознаването. Ето кратка статия как се припознава дете - по същество, може да се направи по всяко време. Може да се оспори, но не може да се оттегли. Тоест, майката може да оспори припознаването в тримесечен срок, веднъж заявено, например ако каже, че е направено под натиск, и после да го остави да я съди за бащинство, което ще отнеме потенциално до няколко години.

Общи условия

Активация на акаунт