Осмокласници 2025/2026 - тема 4

• 23 567
  • 481
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Моят май няма гадже, движи се в смесена компания, като момичетата определено не са от кифленския тип.
За обезкосмяването - бръсне мустак и подмишници през седмица-десет дни, брада няма все още. Започват да се появяват пъпчици по носа, но е мъка ежедневното почистване. По е започна да се къпе редовно, че имаше едни един период, когато влизаше в банята под заплаха само. За съжаление брат му влиза в смрадливата предпубертетна фаза и по цял ден опявам да се изкъпе и след 10 минути пак е същото.
Училището върви прилично, доволен е от класа.

# 61
Това е наистина възраст, в която водещо е себеутвърждаването. Поне психолозите така казват Simple Smile Относно гаджетата - нормално е да се замислят в тази възраст, но 13-14 г. е твърде рано да си имат гаджета. Четох и някакви изследвания по въпроса, които ми затвърждават мнението. По-скоро се сгаджосват именно като средство за себеутвърждаване. Но лично за мен това е грешна мотивация. Затова за мен и мъжа ми е важно себеутвърждаването да минава през уменията и изграждане на качества (да може разни неща, да се справя, да успява в някакви области, в които не е успявало преди и така да доказва себе си), а не през външността напр. нокти, гримове, дрехи и гаджета. Аз лично вярвам, че така помагам на детето си да постави центърът на тежестта си вътре в себе си, така да се каже, за да стане уверен човек заради себе си, а не заради външността си. Затова и не насърчавам гел лакове, гримове и други подобни. Слава богу в училището няма много кифли. Много говорим вкъщи за това какво правят другите и защо е важно да не прави нещо, само защото и другите го правят.

# 62
  • София
Здравейте,
за ноктите - бях обещала в 8 клас да има маникьор. След последния изпит на НВО, тотално беше се изнервила и беше пред срив, тъй като се притесняваше за резулатат по математика. Обадих се и я заведох да й направят ноктите - няма такова щастие.
Три пъти е била с гел, не изгражда, и няма да позволя още дълго време. Носи къси нокти, в неутрални цветове. Сега ще почива малко - на Коледа пак. После почивка до края на годината - лятото може. Така ще редуваме.
Аз също предпочитам да си избирам битките. В класа половината момичета имали - поне така казва.
Грим - ползва, но много слаб. Заради борба с атопичен дерматит на лицето, успешно преборен засега,  полага изключителни грижи за кожата си, затова винаги ползва крем, консултиран с дерматолог, много лека цвят база, гел за устни и спирала. Това е.
За гадже - няма, уж никой не харесва...но рано или късно и това ще стане.

# 63
  • Бургас
Излизаме току-що с девойката от прожекция на "Един грам живот". Имахме известие в Школо на всяка цена като родители да гледаме филма, но БЕЗ децата. Не съжалявам и за миг, че отидохме двете. Дразнеща беше на моменти играта на "актьорите", знам, че не са професионалисти, но посланието се надявам да стигна до всички. Салон, пълен с подсмърчащи родители, прегръщащи децата си.

# 64
  • София
И ние го гледахме днес. Хареса ми филма, посланието се разбра, начини, причини за употреба, последствия... мисля, че добре са ги развили.

# 65
Сигурно не е по темата, но да питам-вашите момичета ходят ли с направени нокти? Аз съм против и не позволявам (не ми.е давала и зор до сега), но се оказва, че почти всички момичета от класа ходят с изградени нокти. Също и приятелки от други училища. На мен изграждане на 14 г. с кой знае какви материали не ми звучи безобидно, но аз и не разбирам.
Аз съм твърдо против и много пъти говорим по тази тема.Разрешавала съм и два пъти-за РД и за морето,само гел лак без изграждане.Мрънка,че всичките и съученички са с изградени нокти,но съм и казала,че това не е безобидно и дори е вредно.

# 66
  • София
Извинявайте за невежеството, но можете ли да ми кажете защо се изграждат нокти? На мен са ми изграждали един единствен път, когато се счупи, а трябваше да имам приличан маникюр. Та какво точно си изграждат 14-годишните?

# 67
Ох, добре че попита, че аз не знаех, досега, какво е изграждане, даже потърсих в Гугъл. Никога не съм ходила на маникюр, нито на педикюр, хипарка съм си, от старите

# 68
И аз не знаех, че и на деца се изграждат нокти. Предполагам е някакъв метод на изкуствен нокът, но по- хай...нали...Правя си маникюр вкъщи, но съм ходила някога на обикновен, а и гел лак съм слагала 2 пъти. Пък и съм с момчета, та не ги разбирам много- много. Обаче като ги видя с ония орловите, дето не могат да пипнат топката по ФВС и после реват, че госпожите ги нарочвали и някак ми идва в повече. Значи изградени са тия орлови, то няма как дете да има такъв здрав нокът- твърд и пр. Е, има изключения разбира се...
Моят нещо се отчая с тая математика. Имаше няколко пропуска от училище и не ги разбира задачите, тормози се и ще трябва да уча и аз комбинаторики, вектори и т.н., нищо че май вече започват друг материал.  Оплаках се...
Гадже нямаме, още не говори езика им...хихи...други работи го влекат него- колко набирания ще направи, колко км. ще изтича, да поцъка на тел., момичетата още са "висша математика" за него LaughingLaughingLaughing

# 69
Не приемам аз такива прищевки за 14 годишно момиче. Изграждане на нокти, маникюр и всякакви неприсъщи за възрастта визии. За мен това е антивъзпитателен подход. Изяви желание да се лакира с черен лак, предоставила съм, лакира се собственоръчно. Когато започне сама да си изкарва пари, ако ще маникюр и на миглите да си сложи. Сега задължението ѝ е да учи и да се игражда като личност и професионалист. За всяко нещо си има време в тоя живот. Grinning

# 70
  • here and now
За гел лак съм твърдо против. Аз нямам, виждала съм състоянието на ноктите на приятелки, които имат. По-сериозно желание изяви за "бала" миналата година, но отказах. Малко са нещата, които забранявам и това е едно от тях.
За гадже.. С едно момче се запозна тази година, много е свястно. Не са точно гаджета, но не си пише и не излиза с други момчета.
В предишното училище си имаше голям наплив от кандидати, но виждаше какво им е на приятелките, които имат гаджета, как им пречи на ученето и т.н. Пък и нямаше достоен за височеството...
Разбрали сме се, че ученето е топ приоритет и сама се въздържа от всякакви неща, които я бутат емоционално.
Засега споделя всичко, надявам се да си продължим така.

# 71
Оф пък и вие с тоя маникюр в 8 клас ...то децата вече  от 6-ти са а маникюр с гел лак и кичури  , в 8-ми някой деца вече са на марихуана и водка и други работи ... И ако ги питаш майките им , всичките си гризат ноктите и за това са с 1см маникюр , ама сега са го намалили,че е учебно време Wink
Аз да не говоря много ,че младежът си е задръстен, и наистина си гризе ноктите до дъно ....там нокти не съм рязала от години.
И на краката не бях бая време , и един ден  викам дай сега ..и той врасна и забра , та цяло лято го лекувахме , докато баща му не го закара на хирург.
А малката кифла, не ми се мисли - от сега , в 3-ти клас има съученички , дето се обличат като кабаретни танцьорки по поводи , и леко предизвикателно и неуместно в свободното време. Със съзнанието и дори личната намеса на майките си Sad Недоумявам искрено , как ще купиш такива дрехи на детето, ама тя майката явно по -горда и от детето и трябва да се показва,че има възможност ...после меркантилни били ..ами какви да са BlushJoy То като има такъв пример вкъщи , кво да е...
Племенницата и тя с орлови нокти ,нейни си , от лятото ..само ги скъси малко за училище-7кл..който пита ,тренира футбол( викам тоя треньор с къв акъл те пуска , ти ще изкараш на някой очите без да искаш Cry )Отделно ,че едвам държи химикала , а трябва и бързо да пише...и миналата година на Коледа се разрева ,че не успяла да си събере пари за нов Айфон ( дето така и така и го купиха де ) . Приоритети и нагласи...надавам се моите по-добре да ги възпитавам - големият в малко скрънзав - само за игри дава пари за сега и за техника от време на време ...

# 72
  • София
По математика закъсват на геометрията в осми клас. Миналогодишните ми седмокласници взеха да се обаждат за помощ. Часовете са малко, а математика се учи с повече упражнения.

Обаче съвсем скоро започват алгебра и там на всички е по-лесно.

# 73
  • София
Тук още преди геометрията не е цветущо положението. Нещо много малко задачи за домашни имат, направо абсолютния минимум, а допълнително не мога да го убедя да решава, само задължителното. Домашните по немски отнемат много време, по останалите предмети не виждам нищо да се прави вкъщи. Подозирам, че ще закъса на геометрията, да.

# 74
  • София
paulieM, и аз наблюдавам тия тенденции. Досега не бяха близо около нас, но с порастването вероятността да се хлъзне става все по-голяма. Опитвам се да я сгъвам, ама ще спре да ми се получава. Надявам се да има акъл в главата си. Ето сега говорите за тоя новия филм. Сондирах мнения и например една девойка в 12 клас не е харесала филма. Казала е, че ако не знаеш кое как се прави от филма перфектно ще научиш. Това ме накара да се замисля до каква степен е полезно да го гледат децата. И тук не става дума да ги държим под похлупак, а че според момичето е можело да бъдат ограничени някои сцени за сметка на другите. Аз гледах когато излезе "Диада". Ами... честно казано не бих предпочела да го гледа детето ми преди да навърши възраст, в която вече са изградени и се контролират някои пориви. Т.е. както всяко нещо напоследък се предобря в стремежа да се правим на интересни. Не е неоходимо всички да е на показ и буквално илюстрирано. То, вярно, че 1-2 поколения изобщо не разбират от символи и чакат сдъвкана информацията, ама...

Общи условия

Активация на акаунт