Осмокласници 2025/2026 - тема 4

• 23 575
  • 481
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ваче, така е, онагледени са нещата, но последствията също са добре онагледени. Но аз отказвам да повярвам, че 10-годишни си разпространяват бонбони.

# 76
  • Бургас
Да, това с бонбонките сред малките и на мен ми се видя прекалено, но пък нали филмът е по действителни събития, не е художествена измислица.

# 77
  • София
Да, това с бонбонките сред малките и на мен ми се видя прекалено, но пък нали филмът е по действителни събития, не е художествена измислица.
По действителни събития не изключва художествената измислица, съпътстваща тези събития. Аз само трейлъра гледах и ми направиха впечатление малките деца, дори под 10-годишни изглеждаха. Абсолютно неправдоподобно.
Ваче, така е, онагледени са нещата, но последствията също са добре онагледени. Но аз отказвам да повярвам, че 10-годишни си разпространяват бонбони.
Това имаше предвид момичето, че последствията са добре онагледени, ама другото не би трябвало да е в такива подробности. Може би първо аз ще гледам..

# 78
Ние и да не ги заведем, те ще си го разпространят сред младежите.

# 79
  • Бургас
Аз мисля, да ги заведа.
 Предпочитам, да го гледат с мен и да говорим по темата, отколкото да го гледат от някъде другаде и да търсят отговорите сами. Показването, как се случват нещата за мен е плюс! Аз и сега постоянно им говоря, да внимават къде какво пият, кой с какво ги черпи /независимо приятели или познати/, но друго си е да видиш, че това което аз говоря го има в  действителността.
Най- добрият вариант е да го гледам първо аз, а после да отида с тях, но не знам откъде да намеря толкова много време Grinning

# 80
Здравейте, дами!
И аз да се включа, въпреки че отдавна не съм писала. При нас така се случи, че със съседчето от, което бягаше моята девойка 2 години се оказа в нейния клас. Харесвала го е, но той я е отхвърлил и детето си страда. Сега го "мрази". Това съответно предизвиква леко снижаване на успеха и подновяване на здавословния проблем. Видяла съм се в чудо, но ще се борим, защото всичко е на психосоматична основа.
Иначе училището не е лошо, учат по 20 часа английски език на седмица, учителите са добри и има дисциплина. Средата е спокойна, въпреки че преобладават момчета в класа. Следим 2-3 училища и бих я преместила, ако се освободи място в желана паралелка, но не е толкова лесно вече.

# 81
Здравейте, не пиша често, но ви следя редовно. Искам да ви разкажа какво се случи на дете, познато на нашето семейство. Случката се разви преди няколко седмици, когато времето беше хубаво. Уговорили се деца от старото училище да се видят. Срещат се в центъра, в една градинка между блоковете. До тях на пейката имало жена на видима възраст не повече от 40 години. В началото си помислили, че е пияна – по държанието ѝ, говорела си сама… По едно време се провикнала и ги попитала дали наблизо има училища, тя търсела училища. Те ѝ отговорили, че не са от този квартал и не знаят. (А всъщност много добре знаят района – само за информация, около тази градинка има три училища.) Продължили да си говорят помежду си. След малко жената пак ги попитала дали наблизо има ученици, тя търсела ученици. Те отново ѝ отговорили, че не са от квартала. След известно време тя отишла при тях, подала им две кутийки и казала: „Изберете си един кристал. Ако изберете правилния, ще ви покажа как да го вземете.“ Децата отказали, но жената била настоятелна. Едното дете избрало някакво камъче, което изглеждало като обикновен камък от земята (нарочно избрало нещо, което според него не може да е кристал). Жената му казала: „Е, нямаше късмет, не е правилният.“ Обърнала се към следващото дете, което обаче твърдо отказало. Тогава жената се върнала към пейката. Децата се стреснали и на висок глас казали, че отиват да си купят вода, защото им е топло, и така се изнизали. Това е положението в центъра на София. Ние гледаме обкръжението им, стараем се да са в добра среда, доколкото можем, а накрая – на улицата, посред бял ден – „заповядайте да си вземете кристали“.
По въпроса за „бонбонките“ при по-малките деца: един познат, който работи с куче, обучено да открива наркотици, ходи и прави презентации в училища. Води и кучето, което много впечатлява децата. Той разказва, че често кучето намира в джобчетата на децата наркотици, без самите деца да знаят, че „бонбоните“ имат такова съдържание. Когато ми го разказа, бях потресена, но…

# 82
Здравейте и от мен, moonligh 78 наистина неприятна ситуация. Момичетата са много уязвими в тази възраст. Със сигурност и е много трудно. Дано го преодолее и да не се стига до местене.
 Моята девойка също иска да се мести, но от НЕГ към нещо с английски, не ми се мисли как би станало. Ние попаднахме на много взискателна и амбициозна учителка, а за дъщеря ми немският е нов език. Смазана е, загуби вяра в себе си и за съжаление се настрои срещу езика Sad

# 83
Кофти, ако но ако английският има основа, не виждам защо да не се преместите..

# 84
Здравейте! Включвам се от седмокласната тема. Бихте ли споделили примерните пробни изпити на Образователни технологии доближават ли се до реалния резултат на децата от НВО? По български или по математика резултатът беше по-близък? Предварително благодаря!

# 85
Здравейте! Включвам се от седмокласната тема. Бихте ли споделили примерните пробни изпити на Образователни технологии доближават ли се до реалния резултат на децата от НВО? По български или по математика резултатът беше по-близък? Предварително благодаря!

Първите пробни изпити не са релевантни според мен в нито една школа.

# 86
  • София
Здравейте и от мен, moonligh 78 наистина неприятна ситуация. Момичетата са много уязвими в тази възраст. Със сигурност и е много трудно. Дано го преодолее и да не се стига до местене.
 Моята девойка също иска да се мести, но от НЕГ към нещо с английски, не ми се мисли как би станало. Ние попаднахме на много взискателна и амбициозна учителка, а за дъщеря ми немският е нов език. Смазана е, загуби вяра в себе си и за съжаление се настрои срещу езика Sad

Не е трудно да се осъществи, но трябва да има свободни места в училище с английски. Обаждате им се по телефона периодично и питате.

# 87
По въпроса за филмите, не понасям безобразните сцени с насилие, сексуално и всякакво, което струи от нашите т.нар. тийнейджърски филми. Насилието в тези филми, е представено като matter of fact, като нещо нормално сред обществото, което и децата започват да възприемат.  Те почват да мислят, че тука е така, вместо обратното.
Така го усещам аз и не бих си завела детето.

# 88
  • Бургас
Моята дъщеря на пробните по БЕЛ стигаше до 74-77 т., на изпита 81.5. По математика май нито веднъж не надхвърли 40, на изпита 61 или 62, вече ми се губи.

# 89
НЕГ
Здравейте,
и ние сме отчаяни, само учене, никакво свободно време, време за приятели - нула, време за спорт- от време на време...... дори и при най-тежкия сценарий не ми е минавало през акъла, че може да бъде такава каторга през първата година ........ Най-интересното е, че колкото и да учи - все 2-ки и 3-ки, за цвят две 4-ки. Изключително демотивиращо е за тези деца. Това са деца, които са изкарали над 92-93 т. и по двата предмета на НВО-то. Деца, коио до момента са имали единствено 5-ци и 6-ци в училище. Убийствена скала за оценяване. Знам за доста деца от 91НЕГ, които предходните години са стигнали до психолог. Не ми се ще и моето дете да стига до там. Скалата за оценяване на госпожите е различна в различните класове, според обясненията на децата. И на нас ни мина през акъла варианта с преместването. Няма равнопоставеност между децата, неучили немски и деца, които 7 години са го изучавали разширено в предходното си училище. Децата, неучили немски са под изключителен стрес от недоспиване и никакво свободно време за абсолютно нищо. И като капак - колкото и да учат - все 2-ки и 3-ки. Те винаги ще са в ролята на догонващи. Старта не е равен за всички. Изключително демотивиращо за тези деца, започват да намразват езика, не виждат смисъла от толкова учене, заради постоянните ниски оценки. Не знам къде ще му излизи края .......

Общи условия

Активация на акаунт