Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 132
  • 271
  •   2
Отговори
# 75
  • София
Аз разбрах, че иска да се научи.

... Днес има безплатен уебинар. Като се записах, пишеше безплатно обучение по инвестиране. Но се оказа, че за истинското обучение иска парички...
Това е Урок № 1! Безплатен обяд няма!

# 76
Добре де, това го разбрах. Каква ти е целта тогава с тези пари?

Сериозно ли питаш това?
Каква е целта на спестяванията? Егати и въпроса.
Да има човек при спешни случаи, ако му потрябват. Нарича се финансова сигурност. Буфер за непредвидени разходи.
Винаги може да се наложи да ти трябват повече отколкото ти трябват. И не визирам екскурзийки и скачане с бънджи.
Оставане без работа, разболяване, операции, спешен ремонт.

Аз разбрах, че иска да се научи.

... Днес има безплатен уебинар. Като се записах, пишеше безплатно обучение по инвестиране. Но се оказа, че за истинското обучение иска парички...
Това е Урок № 1! Безплатен обяд няма!

Ама разбира се. Иначе примамливо да. За боси като мен да ти е събрано всичко в едно място, ама това което иска, няма как да го получи. Не и от мен.
Иначе ще трябва да прекарам сигурно месеци да се науча, а инфото е разпокъсано. И не винаги човек има това време.

# 77
Питах за твоята цел в инвестирането. Спестяванията нямат цел.
Урок номер едно.
- Всеки актив който губи стойност с времето без да носи някакви ползи е загуба
- За спешни случаи има кредитни институции. Кредит може да гарантираш с всякакъв финансов актив.
- Буфер предполагам имаш предвид, какво можеш да извадиш като бързоликвидно не трябва да превишава 5-8% или разликата до това което си склонен да загубиш.
Ще инвестираш ли последно или да спирам да си губя времето? Innocent

# 78
  • София
Човек, който няма време и не познава инвестирането може да разгледа сайтовете на банките. Така ще види къде лихвата е висока и няма месечна такса. Ще вложи там спестеното и ще е спокоен.

# 79
Не бих казала. Депозит с лихва Нула, не носи нищо на потребителя, само му затваря средствата.

# 80
  • София
Има и с по-висока лихва.

# 81
Питах за твоята цел в инвестирането. Спестяванията нямат цел.
Урок номер едно.
- Всеки актив който губи стойност с времето без да носи някакви ползи е загуба
- За спешни случаи има кредитни институции. Кредит може да гарантираш с всякакъв финансов актив.
- Буфер предполагам имаш предвид, какво можеш да извадиш като бързоликвидно не трябва да превишава 5-8% или разликата до това което си склонен да загубиш.
Ще инвестираш ли последно или да спирам да си губя времето? Innocent

Спестяванията нямали цел Joy
Нали ти я обясних вече. Това ако не го знаеш, то явно ти си по-зле и от мен.
Съвета за кредита е също изключително глупав.
Аз какво ще инвестирам си е моя работа. А защо си губиш времето с мен, не знам. Аз не те считам за гуру, предвид ужасните съвети, които ми даваш. Аз дори не съм те и питала, ама идваш да ми казваш какво да правя с парите си. Малко се осъзнай.

Човек, който няма време и не познава инвестирането може да разгледа сайтовете на банките. Така ще види къде лихвата е висока и няма месечна такса. Ще вложи там спестеното и ще е спокоен.

Да, най-вероятно така ще направя.

# 82
  • Сф
Доста си агресивна за човек, който хем не знае какво иска, хем не разбира, хем не приема съвет.

# 83
Доста си агресивна за човек, който хем не знае какво иска, хем не разбира, хем не приема съвет.

Няма агресивност. Директна съм.
Съвет - изхарчи си парите не е съвет за инвестиции. Тегли после кредити също не е съвет. Да съм питала как да живея. Не мисля, че тегленето на кредити  и пълненото на гушата на банките е адекватен съвет.
Това не е съвет, а граничи с наглост и нареждане. Харчи си спестяванията, тегли кредити.
Нищо общо с това което питам.

# 84
Добре де, това го разбрах. Каква ти е целта тогава с тези пари?

Сериозно ли питаш това?
Да има човек при спешни случаи, ако му потрябват. Нарича се финансова сигурност. Буфер за непредвидени разходи.
Винаги може да се наложи да ти трябват повече отколкото ти трябват. И не визирам екскурзийки и скачане с бънджи.
Оставане без работа, разболяване, операции, спешен ремонт.

Щом е така намери някоя банка с поне някаква лихва и ги сложи на влог. Нищо друго не е за теб.

# 85
Не бих казала. Депозит с лихва Нула, не носи нищо на потребителя, само му затваря средствата.
TBI

DBANK

BIGBANK (Тук DEVA е специалист, аз само гледам)

По спомени Прокредит, Инвест имаха ... около 1,5%

Аз например имам и в Пощенска, Структуриран Депозит INDEX EURO STOXX SD 30 - 5 годишен, вече изтекоха 3 години, след две е падежа. 4% гарантирана лихва + следи един индекс, който засега не мога да му кажа колко ще е доходността ми но засега е +17 % (лично за мен, т.к. взимам 50% от доходността му, т.е. той реално е + 34% за тия 3 години) дано поне толкова се запази, т.е. в най - добрия случай ще имам около 8% доходност на година само от тоя депозит. Малко но от сърце. Ако си разпределим на много места с различни суми депозити, реално всеки месец ще ни падежират някои от депозитите.

Тук ключово е, че нямаш и разходи на вход изход (на падеж) . Гарантирана главница от държавата  (то па една държава ...) - 196 х. лв . Сега уж ако още ни искат в ЕЗ, след тия изпълнения - 100 х. € от ЕЦБ

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 15:21 от Seiko7075

# 86
Чак аз се подразних на "директността". Факт е, че съветите в темата са дадени с малко снизходителен тон, но нищо от казаното не заслужава чак такова отношение.

Сега ще си кажа моят опит. Преди доста време попитах тук за съвети: съвсем гола и боса с нула финансова култура (заплатата се харчеше на макс, без да мисля за бъдещето). Дадоха ми съвети, препоръки за книги и мен ме попитаха за целите. Въпросът е абсолютно адекватен. Това което описвате са пари за Черни дни. За себе си след четене взех решение, че такива пари ще държа в спестовен влог с някаква лихва, която не може за съжаление да пребори инфлацията, но поне я смекчава. Това са пари, които мога да изтегля по всяко време, ако ми потрябват в случай, че си изгубя работата, апартамента ми се наводни и прочие нещастни събития. Следващата ми цел е да натрупам средства, които да използвам след пенсия. За тази цел влагам малки суми редовно в ЕТФи. Напълно съзнавам, че може би се задава криза, че курсът ще падне, но това е риск, който проучих и приех.
Това са двете неща, които в момента съм направила за финансовото си благополучие. Продължавам да чета, да се развивам и съм убедена, че с времето стратегията ми ще се променя. Убедена съм и че ще губя, но това си е в реда на нещата.

# 87
До преди няколко месеца, години наред бяха с 0 процента лихва.За мен 1 процент лихва е нищо. И не разполагаш и с парите си. Лихвите бяха изгодни преди години.

# 88
Да и аз не смятам, че никое мнение не заслужава такова отношение. Всеки си споделя неговия опит. 
Аз съветвам да се отделят спестяванията за спешни случаи от инвестициите. Едно е да имаш един финансов буфер или оборотни пари. Съвсем друго са инвестиции. Първото е разумно да му се сложи някакъв лимит, второто е без ограничения.

# 89
То си е пак някаква пирамида, като тази на Маслоу.
- На първи етаж харчиш целия си доход за храна, подслон, дрехи...
- Като си надвиеш на масрафа и почнат да артисваш минаваш на горното ниво и събираш буфер за извънредни случаи, който не се пипа.
- Като изпълниш и това се качваш още нагоре и си оправяш комфорта - Кола, ремонти, жилище, дрехи...
- Като пребориш и това вече почваш да инвестираш.

Някои хора разместват двете последни тирета и отлагат комфорта и живота за в бъдеще, но тогава рискуват животът да си замине без да са му се порадвали, а кел файда, че на стари години ще има повече активи.

Общи условия

Активация на акаунт