Колко ви е прага на поносимост за пиенето на партньора?

• 13 293
  • 438
  •   1
Отговори
# 390
Този вид плашене, е като наливането на акъл с фуния- не действа!
Говорене, съпричастност, участване в живота на детето трябва... доверие да се гради...

# 391
  • София
Говорене, съпричастност, участване в живота на детето трябва... доверие да се гради...
Това не е плашене, това е контрол. Никой не казва ако пушиш трева ще умреш или ще те изгоня. Казва се, ако пушиш трева ще знам. Силно надценяваш способността на тийновете да са близки с родител. Те може да са близки, може да си споделят много неща, но основна характеристика на възрастта им е да се бунтуват, да се правят на големи, да искат те да решават, съответно и вероятността да ти съобщят, че са взели нещо е много малка. Възможно е, но не може да се разчита на това в общия случай.

# 392
  • София
Няма какво да се спори по този въпрос.

Доста младежи и девойки от елита ги завърнаха тук по тази причина.

Това е най-прекия път да си изтървеш детето.
По-горе обясних механизма. Особено хормонясал тинейджър, ако е нормално дете, ще има бунт. И колкото е по-умно и нормално развито дете, толкова по-изявен ще е този бунт и желание за самостоятелност.
А този наш гост-бивш зависим го обясни още по-точно.
Четето го внимателно, както и Бояна и просто бъдете ужасно предпазливи.

# 393
Че кой казва, да не сме предпазливи!?
Просто отговарях на Бояна- скъпите училища го правят, защото не искат проблеми, изхвърлят ги преди това.

# 394
  • София
Не са само скъпите училища.

Адекватния социум също ги изхвърля.
Прави необходимото да ги завърне към собствените си ценности и ако не стане- уви опциите са две, които са прости- или влиза цялото семейство в съзависимост, или изрязва гангрената със скалпел и го оставя на собствената му съдба, която не е никак лека.

# 395
Azzy,  де го тоз адекватен социум?
Сериозно питам- кое общество, на тази планета, наричаш адекватен социум, и кога е имало такъв- от началото на цивилизациите до сега?
Не мисля, че тези проблеми са релевантни за социума, а само и единствено за семейството.

# 396
  • София
Е, хубава работа.
Въпросът не е сериозен, надявам се.
Ако твоето дете доведе вкъщи наркоман за най-добър приятел, ти как ще погледнеш на това?
Ще плесне с ръце, ще го прегърнеш, ще му направиш едно кексче и ще кажеш- браво, бе моето дете, точно такъв приятел ти трябва.

Адекватен социум е този със сходни на моите ценности и начин на живот, най-брутално просто казано.

# 397
  • София
Че кой казва, да не сме предпазливи!?
Просто отговарях на Бояна- скъпите училища го правят, защото не искат проблеми, изхвърлят ги преди това.
Ясно ми е защо скъпите училища ги изхвърлят. Дадох пример за ясна схема на контрол.
Вкъщи може да се организира без заплахи от изхвърляне, без истерии, без особени драми. Как проверява родител домашни? Или друго при детето си? Родителят носи отговорност и ако има акъл може да обясни тази схема без да става цирк. Това работи. Живота с догадки, заглеждане детето сега взело ли е нещо и какво, или пък игнор, моето дете няма да направи това, не работят. Всичко е и с мярка, не говорим за превръщане на еждневието в тестови карцер или унижаване на детето. Естествено, ако на някого това му е твърде хардкор, може да се снабди с тестове за чело и да ги прави тайно, когато тийнът спи. Въпросът е, че трябва да се знае.
Преди имаше няколко вида известни наркотици и като нечии зеници не реагират на светлина е ясно положението, като се види дали са като карфици или или като палачинки, също е точно ясно какво е взел човекът. Сега, дори на мен ми е трудно да позная кой на какво точно е, макар, че поне аз винаги мога да знам, че човекът е взимал нещо без да правя тест.
Не е лоша идея и през някакъв период при съмнения да се проверяват чатове в Дискорд, особено в Телеграм, често и в някои игри, Инстаграм. Това и заради сектите, защото все повече случаи виждам на внезапно религиозни деца, заради многото известни изпълнители, които са част от няколко евангелски църкви.

# 398
  • Сф
Azzy как точно ще разбереш, че сред приятелите на детето ти има наркоман и го води вкъщи ? Или че твоето дете взима ?

# 399
Никак няма да разбере!
Аз не съм специалист като повечето в темата, макар да имам и специфичен опит в производството на медицински канабис, и специфични обучения в повечето наркотични вещества.
 Говоря само от собствен опит, с вече пълнолетни деца.
Познавам огромна част от приятелите им. Вкъщи сме Гара
Разпределителна, защото ние винаги имаме време и възможности за транспорт и извозване на хора по дейности, събития, спорт и т.н., купоните са 24- 36 -....часови...
Имаха един момък в групата, който беше активен пушач- никога не го усетихме, нито заподозряхме, докато не се отказа от училището...

# 400
  • София
Никак няма да разбере!
Аз не съм специалист като повечето в темата,....

Недей да отговаряш вместо мен, моля.
Може да се разбере, след относително добър контрол върху детето.
При поведенчески реакции тинейджърски- демек агресия вкъщи, както и появата на съмнителни приятели, които не са от обичайната среда, моменталнотрябва да светнат всички червени лампи и да се задълбае.

Да се осведоми човек за всички признаци, да прави регулярни тестове и прочее.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 11:49 от Azzy

# 401
Azzy, добре е , че сте се справили, но има огромно противоречие в думите ти- имаш относително добър контрол, а а се стига до употреба...

# 402
  • София
Azzy, добре е , че сте се справили, но има огромно противоречие в думите ти- имаш относително добър контрол, а а се стига до употреба...
Относително добрия контрол е да разбереш веднага, че нещо се случва, при поведенческа промяна и да не го объркаш с тинейджърски бунт.
То, така или иначе ще стане ясно за какво става въпрос рано или късно, въпросът е да е рано, а не късно.

Заяждането е излишно по една такава тема.

Имам близки приятелки семейства с такъв проблем и не го пожелавам на никого.

# 403
  • София
И с редовното тестване може да се стигне до употреба, но ще знаеш. Въпросът е, че ако знаеш взимаш мерки, ето, идеалните мерки ги е написала Аззи – карантина и изолация от компанията, добър психолог, мобилизиране на всички човешки и други ресурси, и строг контрол след това.
Детето може дори да не излиза особено, повечето наркотици се купуват в училище, във всяко училище при това. Съучениците продават, дали защото са дилъри (по-рядко) или защото те самите взимат и така си намаляват цената на своето. Вече от там по тоалетни, междучасия и прочее стават нещата.

# 404
Твърде много изместихме темата, но...не се заяждам, а посочвам, къде е грешката, според мен.
Сравнително добрият контрол, не върши никаква работа, ако не сме изградили разбиране за опастността, и приемане на приоритетите,наложени от родителите.

Разбира се, че приоритетно са в училище. И дилъри, и гаменски групи, знаят много добре, инстинктивно кого могат да "закачат".
Не отричам,имам ,засега, късмет, че имам мислещи деца. Но, вие много институционално го взимате въпроса, а аз мисля, че е личен.
Личен пример.
Лично присъствие.
Коментиране, участване в живота на детето.
Включване на детето в семейния план- да знят от малки колко струва живота.
...

Общи условия

Активация на акаунт