Почти цяла София става зелена зона

• 990
  • 33
  •   2
Отговори
  • София
Все още не знам какво да мисля за тази промяна. Кварталите Студентски, Дианабад, Изток, Изгрев, Гео Милев, Редута, Сухата Река, Хаджи Димитър стават зелена зона. От една страна добре-сещам се за много трошки, паркирани в калта с месеци, за коли, които не се ползват повече от 2-3 пъти на година, но си седят и заемат място.
100 евро годишен наем може да си позволи всеки, който кара кола, това са 2 зареждания.
 Но от друга страна-отивате на приятелско семейство на гости-децата ви си играят, но имате максимум 4 часа, после нямате право да пускате повече смс-и или за да пускате трябва да седнете в колата за 20 минути, когато смс-а ви не се приема. Друго-идват ви родителите или семейни познати и няма как да пускат смс-и по цял ден. Не съм сигурен дали във всички тези квартали има почасово паркиране на достатъчно удобно разстояние.(А може би сега пазарната икономика ще направи така, че ще почнат да се изграждат паркинги)
 За екологичността и намаляването на вредните емисии не съм компетентен да преценя, до колко има значение.
Бих се радвал да чуя различни полезни мнения.
 Другото е, че аз съм работещ в един от тези квартали и живея в друг. Би ми било удобно да си взема бизнес парко място за 500 евро на година и да осигуря място за паркиране на пациентите ми, но в случая паркинга пред кабинета по документи са зелени площи. Тоест кой знае какви спънки ще има тука. А доста бизнеси ще го закъснат сериозно с паркоместата дори за самите себе си. Една кола за тях, една за клиента, това си е като допълнителен данък за тях. И освен това е решено само 10 процента от местата да се дават на бизнеси със служебен абонамент.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 01:58 от thedentist

# 1
Аз съм от единия от тия квартали. Работя в същия, тъй че ми отпада дерта къде ще паркирам. Но със сигурност ще се разбърка комфорта на цялата столица.
От друга страна като ми трябва мястото пред блока ще си го намирам, а няма да обикалям три преки за да с намеря място.

# 2
  • София
Аз съм "за".
Да се ползва повече ГТ или таксита.

П. П. Като цяло съм "за" повече ограничения на движението на автомобили в центъра. В градове с такива ограничения въздухът е доста чист.

# 3
  • София
Аз съм в "Красно село", ок съм.
Смятам, че трябваше да въведат и червената зона в центъра.

# 4
Идеално е според мен. Всички таралясници ще изченат надявам се, аз проблеми нямам. Имам няколко гаража. Вдигам цените на останалите гаражи, а в един от тях си държа моята, перфектно.

# 5
Интересно как са подбрали точно тези квартали. Ние не влизаме, ако това е списъка, но на следващо класиране може и нас да ни включат... Но и без това ползваме платен паркинг, плащаме 60 лв месечно на един съседен блок и така не се чудим къде да си оставим колата.
Авторе, около някои от съседните блокове може да дават да се паркира срещу заплащане, провери дали има и дали ти е удобно.

# 6
  • Тра-ла-ла
Платените зони не рещават проблеми, само се събират пари от шофьори, които нямат друг избор. Ако хората се оплакват, че нямало къде да паркират по местодомуване - значи те излизат с колата си и паркират по чужди квартали през деня, отивайки на работа и т.н. Значи в чуждите квартали е ОК да се паркира безплатно, но в този, в нойто живеете - другите да си плашат и ако може да не идват. Звучи доста..... "На мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле". Някой ден София ще стане цялата платена зона и ще си вадите колите само в неделя до Кауфланд. Жестоко се лъжете, че със зона ще има бол места. Местата не достигат заради застрояването, защото всяко семейство им поне по 2 коли и т.н. Физически не достигат паркоместа. От 2 г и 1/2 вече не съм в София. В родния ми град живея близо до центъра, Синя зона е. Аз преди 18ч не се прибирам, защото няма места. А работя до 17ч

Никой не се замисля как се процедира, ако човек извън зоната се налага цял ден да паркира в зоната. Например майстори. Ще отговорите платени паркинги. Но не навсякъде има.

# 7
  • София
Идеално е според мен. Всички таралясници ще изченат надявам се, аз проблеми нямам. Имам няколко гаража. Вдигам цените на останалите гаражи, а в един от тях си държа моята, перфектно.
Да, при нас стана точно така. В Зелена зона съм, преди да стане такава да не казвам колко неща, които някога са били автомобили, заемаха места за паркиране, след като въведоха зона, изчезнаха.
Другото, за което много силно се надявам, е да въведат ограничение за броя автомобили на жилище.

# 8
  • Обран бостан ;)
Трябват пари за боклука. Wink

# 9
  • София
Не е точно така. За пръв път тази година средства от тези приходи ще се връщат към съответните квартали. Което е още един плюс, според мен. Това трябваше да бъде направено отдавна – парите от кварталите да се връщат поне частично към кварталите.

Ето какви са разчетите:
Цитат
Разчетите показват, че допълнителните приходи от разширените зони ще са около 75 милиона лева годишно. Средствата ще бъдат целево разпределени в четири основни направления:
● 20 милиона лева за районите – за ремонти на тротоари, премахване на кални точки и обновяване на квартални улици;
● 20 милиона лева за строителство на паркинги и закупуване на нови автобуси, тролейбуси и трамваи;
● 20 милиона лева допълнително финансиране за градския транспорт;
● 15 милиона лева за големи инфраструктурни проекти, включително ремонти на ключови булеварди и трасета на градския транспорт.
https://offnews.bg/obshtestvo/spasi-sofia-drugite-partii-niamat- … na-za-855512.html

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 12:01 от milenaka

# 10
  • Обран бостан ;)
Някои хора много обичат да разпределят пари, които още не са получили.

Нероден Петко в Софийски вариант. Wink

# 11
  • София
Нормално. Не знам в света да съществува държава (община), която не си планира бъдещия бюджет.

# 12
Да, при нас стана точно така. В Зелена зона съм, преди да стане такава да не казвам колко неща, които някога са били автомобили, заемаха места за паркиране, след като въведоха зона, изчезнаха.
Другото, за което много силно се надявам, е да въведат ограничение за броя автомобили на жилище.

Съгласна съм с болднатото! Само в нашият вход има семейство, които имат 6 коли. Те са 4 членно семейство - 1 мъж и 1 жена, с 2 дъщери - всички имат по 1 кола + това че двете дъщери живеят с тяхните гаджета, което прави още 2 коли. Най-смешното е, че всички държат много силно да са паркирани точно до входа. Просто е страшно.

# 13
  • София
И аз съм съгласна. Мои роднини са тричленно семейство с непълнолетно дете на 12. Имат три коли...

# 14
  • София
Кмета ни пусна абсурдна анкета по въпроса с паркирането и от всички дискусии разбра, че трябва да вдига цените на зоните, като разшири същите.
Не знам толкова комисии и комисийки защо наистина не се опитат да решат въпроса, а го маскират под зелена идея.
Това е просто отвратително.
София стана отвратителна за шофиране и паркиране. Никаква мисъл няма, никаква!

Общи условия

Активация на акаунт