Почти цяла София става зелена зона

• 18 826
  • 663
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Съвсем нормално е хората, живеещи и плащащи данъци в даден град, да имат предимство, а не гостите.

# 46
@ thedentist - Има частни платени пакинги, буферни паркинги.
А ти ако не живееш в квартала в който работиш, няма да платиш 100 или 500 евро годишно за фирмен стикер. Досега ако не се лъжа беше по 150 лв на месец за фирма, или нещо подобно.

# 47
  • Тра-ла-ла
Къде има платени паркинги?! Наизуст говорите. Например в кв.Дървеница няма. В кв. Мусагеница по спомен имаше 1. В района на УНСС, ТУ , МГУ и ЛТУ също няма. Това като пример. Предполагам и по други квартали,
 е същото положение. И да има паркинги са малко и недостатъчно. Всеки парцел е по-изгодно да се застрои със сграда, отколкото да прибира по 150лв от 20 коли.....

Хората, които не водят особено динамичен личен или семеен живот, основно си живуркат в квартала и работят на удобно разстояние с.ГТ, не им идват гости, майстори - трудно ще разберат усложненията, до които водят платените зони. И не си представят какво ще се случи, ако 20-30% от спестения трафик на коли се трансформира в човекопоток, който ще се качи на ГТ .... дали градската мрежа може да ги поеме?! Дали има удобни линии за всички, които трябва да спрат на буферните паркинги и тепърва да стигат до работа?! Дали знаете, че понякога се налага да се сменят 3 броя ГТ, за да стигне човек от дома си до работата си. Или да хване ГТ, който минава на 30-40 минути....и тогава използването на кола е по-добрия избор.

# 48
  • София
Скрит текст:
Вече 2 дни се чудя правилно ли е или не е. Реално за мен 100 евро или 500 евро на година не ме бъркат . Но мисълта ми е дали решението е правилно по принцип , а не за мен какво значение има . Не мисля , че е правилно . Защо ? Само си представете семейство пловдивчани идват днес по работа в София . Какво да направят ? Да дойдат с автобуса или да пускат денонощно смс-и? Има ли достатъчно паркинги и възможност за комфортен транспорт за тези пловдивчани ? Не мисля че има , това го казвам за тези , които сравняват как било в Амстердам или Токио . Ние не сме добре уредени , за да правим целия град зона . Ако някой не е съгласен , нека се аргументира . Или как зоната ще спре паркирането в зелените площи ?

Идва семейство пловдивчани по работа в София и паркира на буферен паркинг - на "Цариградско шосе" и до стадион "Васил Левски" имат по 190 места. Идват, паркират там и се движат с градския транспорт, каквато е и целта. Транспорт има, да.
Буферните паркинги са обособени точно до станции на метрото, а оттам нататък придвижването е лесно до всяка точка на София.
И, да, София е добре уредена. Съжалявам, че се наложи мнението, че градският транспорт е само за бедняци и загубеняци, не бил такъв и онакъв и прочее. Като човек, походил из Европа, видях, че в никой градски транспорт няма лаундж зона, не пее на живо Галена, не сервират уелкъм дринк, суши и пури, не веят с палмови листа и, общо взето, са си трамваи, тролеи и метро баш като в София. Само че хората там се качват, цъкат си на телефона и слизат. Докато тук по незнайна причина им е под достойнството.

# 49
  • София
Буферни паркинги ползвали ли сте и кога?

# 50
Аз - да, на Джеймс Баучер, и на Цариградско, отдавна. Защо - какво за буферните паркинги?

# 51
  • София
Буферни паркинги ползвали ли сте и кога?

Да, последно този на "Цариградско шосе" през септември.

# 52
Предприятия , учреждения , магазини големи - трябва да помислят за паркинги на своите.
 Зелени площи може да има над паркинг и без това вековни дървета няма, а и са опасни при бури. Няма да е на  километри, такива  модерни  са измислили, няма лошо да се внедри новото  и  у нас. И нещо прочетох ,че нови сгради без паркинг няма да се правят. То магазини на партер, може да станат паркинги.  Задължително за живущите. Ще го измислят. Някога, някой ден.
 То и  укрития ще трябват в този скапан исторически момент на войни. Кое  по-напред да  е.

# 53
Скрит текст:
И ако някой от чужбина се прибира при родителите си за лятото къде да спре ? Или да взимат да наддават за гаражите и да видим кой от къде какво ще закупи. Защо 4 часа макс? Има хора нагости. Къде и как да спират ?

Буферни и охраняеми паркинги - за тези, които са на гости.
ъхъ ...

# 54
  • Тра-ла-ла
Градският транспорт е за всички, на които им е удобен. С метрото е топ. Като е пълно - изчакваш няколко минути до следващия влак. Но в автобусите може да е страшна тъпканица и борба да се нацедиш. Например в 280. Фраш е до вратите, още идвайки от Студентски град и се разтоварва чак на СУ.

# 55
  • София
То и по улиците е фраш от коли. Което замърсява въздуха повече. И повече шум...

# 56
Абсолютно ЗА!
По отношение на паркингите, струва ми се, че паркинги не се строят не просто поради липса на пари, а защото реално колите са МНОГО и паркингите никога няма да стигнат, докато колите не се редуцират. Няма как да построиш паркинги за хора, които имат кола дори за малолетните членове на семейството.
Понеже някой пита защо Хаджи Димитър.
Скрит текст:
Например защото онзи ден челно почти срещнахме две майки с колички, докато се опитваме да вземем завоя към квартирата около кофти паркирали идиоти, а майките се мъчат да пресекат между кофти паркиралите идиоти. Например защото преди два дни се прибирах и вместо по сухия тротоар, трябваше да вървя в калта, защото сухия тротоар има през 20 метра излази покрай блоковете, които излази са заети от коли. Например защото не мога да пресека спокойно заради липса на видимост от паркирани в две линии коли. Например защото днес стандартният Мерцедес паркира върху новия тротоар, центрирано. Например защото толкова няма място вече, че паркират плътно около контейнера и не можем да си хвърлим боклука, защото единствените свободни 30 санта са много дълбока локва.
Имам и още примери, но мисля, че тези стигат.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 09:32 от Нарцùса

# 57

Според мен задължително трябва да изчезнат паяците и да спре това разхищение на ресурси. Вместо да харчат пари за паяци, гориво и заплати и да повреждат колите на хората, да лепят по една глоба на предното стъкло с отбелязан час и готово. Както е по цял свят. Като веднъж плати нарушител глоба по 30 или повече евро на всеки започнат час, следващия път ще се замисли къде и дали да паркира.
Всъщност, паяците вдигат само неправилно спрели коли, основно такива запушващи улици и гаражи. И не обикалят безцелно, трябва да се извикат, дали от служби, дали от ползвател на гараж, примерно. (който мисля и такса им плаща за целта, при повикване)

Не е вярно това! Повече от 35г. наблюдавам точно обратното! Вдигат и отнасят коли, които изобщо не пречат на никого! Някои са спрели така, че пречат дори на трамваи и тролеи, но тях не ги вдигат! Даже се е случвало да отнесат колата на някого в негово присъствие! Това, ако не е престъпление, какво е? Може и да е узаконено престъпление, не зная.....Наричам ги "държавните крадци на коли". Моя съседка предишните години беше на море, а колата и беше леко настъпила малко тротоарче, по което не минават пешеходци. Отнесли я с паяка, а друг съсед и се обадил по телефона веднага да си идва, защото са и отмъкнали колата! Напоследък май са и без катаджия, което също е престъпление! Веднъж се карах на катаджия, заради такова крадене на кола пред оперетата, която изобщо не пречеше на движението. Обаче аз бях в тролея и той трябваше поне 5минути да ги чака да я вдигнат и отнесат! А аз много бързах.....Много пъти спират пред РКИЦ така, че пречат на автобус 280 да мине, но никой не ги вдига!
Колите са прекалено много, а паркингите прекалено малко. На всичко отгоре някои не са асфалтирани и никой не ги задължава!  Парите от таксите и глобите потъват незнайно къде, вместо да строят нови паркинги!
Повече от 10г. нашата кола е прибрана в подземен гараж, но там влагата е ужасяваща. Обаче никой не я напада, както преди.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 01:37 от vl

# 58
Абсолютно ПРОТИВ!
Не осъзнавате ли, че това единствено ще донесе пари в Общината? Нито един проблем няма да бъде решен!
Разширението на зелената зона с жилищните квартали /Банишора, Лагера, Студентски, Дианабад, Изток, Слатина, Гео Милев, Редута, Сухата Река, Хаджи Димитър и др./ е безумие. В тези квартали има предимно високи блокове, около които няма паркинги, достатъчни за живущите. И да си купят право живущите, те пак ще спират както и до сега, само глобите, скандалите и нервите ще станат повече.
За разлика от това, в центъра има предимно ниски сгради, с малко жилища, административни и бизнес сгради, поради което уикенда спокойно се намират места за спиране. И с каква цел, освен пълнене на касичката,  се въвежда синята зона да важи от 9 до 21ч. и събота-неделя? Пише, в пресата, че е за да си водят/взимат хората децата от училище и детска градина?! Каква детска градина в 21ч. в събота? Но ако тръгнете на театър - е, тогава 2€ и в антракта тичате да местите колата. А ако някой в Студентски град ходи на дискотека и пие, ще си тръгне с колата,  за да не я оставя след 9 сутринта /когато става платена зона/.
За да си купите право на паркиране трябва да сте с постоянен адрес по лична карта и мпс да има годишен преглед. Срещу 100€ ще може да спирате в определена част от квартала ви, т.нар. подзона от няколко преки. Така ако живеете в единия край на квартала ще плащате 1€/час ако отидете до другия  край и спрете за малко. Ако живеете в Х.Димитър, а работите в Студентски град- ще плащате също 1€/час, и ще местите през 2-3 часа.
Проблема с паркирането се решава като се оформят безплатни паркинги за живущите и махнат изцяло привилегиите за електромобилите и ограничат служебните места! Защо депутатите паркират на жълтите павета ако не са в залата? Като имат шофьор, да ги оставя  и да ходи на буферен паркинг.

# 59
Осъзнавам, че колите ми пречат. Който има кола, да се оправя! Пред предишната ми квартира имаше паркинг, сегашната ММ я в наел с паркомястото и е точно в ХД, бъдещото ни жилище е с гараж и до два паркинга. Като излезем с колата , ползваме платени паркинги - има места винаги! Как пък за някои все няма!
Защо не напишете тези, дето сте против и искате без пари, по колко коли имате на член от семейството?

Общи условия

Активация на акаунт