Почти цяла София става зелена зона

• 18 863
  • 663
  •   1
Отговори
# 60
Напълно одобрявам разширяването на зоните. И нека приходите от това да се влагат в ремонт на осветени тротоари достъпни за всички, осигуряване на паркоместа за инвалиди, премахване и ограничаване на паркирането в кални точки.

Относно строителството на паркинги от общината - да, но само при условие, че паркоместата се отдават на пазарни цени, а не безплатно.

Разберете го, никой на никого не длъжен да осигурява безплатни паркоместа, най-малкото общината. Наличието на автомобил не е задължение. 

P.S., имам автомобил, който държа в гараж, като в същото време използвам максимално и градския транспорт. А при ползване на автомобила, винаги го оставям на платен паркинг, най-вече за мое удобство. Никога досега не съм имал случай да не намеря свободно място.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 10:15 от Тутанкамон

# 61
  • София
Скрит текст:
Абсолютно ПРОТИВ!
Не осъзнавате ли, че това единствено ще донесе пари в Общината? Нито един проблем няма да бъде решен!
Разширението на зелената зона с жилищните квартали /Банишора, Лагера, Студентски, Дианабад, Изток, Слатина, Гео Милев, Редута, Сухата Река, Хаджи Димитър и др./ е безумие. В тези квартали има предимно високи блокове, около които няма паркинги, достатъчни за живущите. И да си купят право живущите, те пак ще спират както и до сега, само глобите, скандалите и нервите ще станат повече.
За разлика от това, в центъра има предимно ниски сгради, с малко жилища, административни и бизнес сгради, поради което уикенда спокойно се намират места за спиране. И с каква цел, освен пълнене на касичката,  се въвежда синята зона да важи от 9 до 21ч. и събота-неделя? Пише, в пресата, че е за да си водят/взимат хората децата от училище и детска градина?! Каква детска градина в 21ч. в събота? Но ако тръгнете на театър - е, тогава 2€ и в антракта тичате да местите колата. А ако някой в Студентски град ходи на дискотека и пие, ще си тръгне с колата,  за да не я оставя след 9 сутринта /когато става платена зона/.
За да си купите право на паркиране трябва да сте с постоянен адрес по лична карта и мпс да има годишен преглед. Срещу 100€ ще може да спирате в определена част от квартала ви, т.нар. подзона от няколко преки. Така ако живеете в единия край на квартала ще плащате 1€/час ако отидете до другия  край и спрете за малко. Ако живеете в Х.Димитър, а работите в Студентски град- ще плащате също 1€/час, и ще местите през 2-3 часа.
Проблема с паркирането се решава като се оформят безплатни паркинги за живущите и махнат изцяло привилегиите за електромобилите и ограничат служебните места! Защо депутатите паркират на жълтите павета ако не са в залата? Като имат шофьор, да ги оставя  и да ходи на буферен паркинг.

Целта е почти всичко, описано тук, да се случва с градски транспорт, а не с кола.

# 62
Замислих се, заведенията плащат тротоарно право, имат изнесени навън маси, но се плаща. Собствениците на автомобили  искат да ползват безплатно обществени площи/ равно на тротоари пред заведение /, че даже и  пред чуждо заведение,  ако го сравним така.

# 63
Ако е само по работа/ бизнес срещи има вариант - паркира си на Експо и после с метрото. Проблема е за постоянно живущите и то не е в парите, а в това че хора от други населени места или квартали няма да могат да ми дойдат на гости за повече от 4 часа, като се има в предвид, пе платени паркинги наоколо няма. Говорим за зона в жилищни квартали, не в център или на места с голям трафик. Не виждам напр. Квартал Полигона да е в зелена зона, а всички знаем какъв трафик е там от работещите наоколо.
Не мисля, че разширяването на зоната по този начин е оправдано.

# 64
Четири часа са добре да не си омръзвате с гостите. Ако са ви приятни за повече време ,ще измислите начин да сте добре.

# 65
  • София
Ако е само по работа/ бизнес срещи има вариант - паркира си на Експо и после с метрото. Проблема е за постоянно живущите и то не е в парите, а в това че хора от други населени места или квартали няма да могат да ми дойдат на гости за повече от 4 часа, като се има в предвид, пе платени паркинги наоколо няма. Говорим за зона в жилищни квартали, не в център или на места с голям трафик. Не виждам напр. Квартал Полигона да е в зелена зона, а всички знаем какъв трафик е там от работещите наоколо.
Не мисля, че разширяването на зоната по този начин е оправдано.

А като гостите на съседа ми заемат място, как това ще ми реши проблема на мен? Според мен това само ще задълбочи проблема, защото гостите заемат места на живущите.

# 66
Има градски и междуградски транспорт и таксита. Около Герена, където сме ние, от такива ‘гостуващи’ не можеш да се разминеш при мач. Сякаш ни е малко тротоарите да са заети от трошляците на живущите, ами и кралските особи от други квартали и населени места трябва непременно да дойдат с личен автомобил.
Живущите в значителна част са наематели като нас и съгласно традицията масово не са с адресна регистрация, тоест вече няма да могат да паркират в зона. Ние няма да сме тук, когато това стане, но ще дойдем с метрото да видим в каква степен е разчистено.

# 67
Отговарям ви - една кола на член от семейство.
И Ви питам дали,  от кога и в коя част на София е постоянното ви жителство по лична карта?
Като нямате проблем, защо искате промяна?
При 70 апартамента в сграда, магазини и др., 10 гаража и 4 паркоместа пред сградата - няма как да стигат местата за колите на живущи и фирми.

# 68
  • София
Отговарям ви - една кола на член от семейство. Една кола на семейството.
И Ви питам дали,  от кога и в коя част на София е постоянното ви жителство по лична карта? "Яворов", още от времето на жителството. Продължавам да живея и да плащам данъци в същия квартал.
Като нямате проблем, защо искате промяна? В Зелена зона съм и когато я има, има проблем с паркирането (затова и искам ограничение на броя на колите на жилище), когато я няма в неделя, има огромен проблем с паркирането.
Скрит текст:
При 70 апартамента в сграда, магазини и др., 10 гаража и 4 паркоместа пред сградата - няма как да стигат местата за колите на живущи и фирми.

П.П. Ще ставаме Синя зона, та се надявам паркирането в неделя да стане като в събота.

# 69
Като не стигат местата и не намираш друго решение, значи няма да притежаваш автомобил, защото този автомобил пречи на другите. Ние имаме проблем с твоята кола. На мен, пешеходеца, такива като твоята кола ми пречат да вървя. На ММ, шофьора, такива като твоята кола му пречат да минава и маневрира. Кое не стана ясно? Или е ясно, ама не ти се дават пари? Ми като нямаш пари за паркиране, значи не ти се полага кола.

# 70
  • София
Много ще е трудно хората да осъзнаят, че притежанието на автомобил не е вписано в Конституцията като задължително.

# 71
Като не стигат местата ..., значи няма да притежаваш автомобил. Ние имаме проблем с твоята кола. На мен, пешеходеца, такива като твоята кола ми пречат...Кое не стана ясно? Или е ясно, ама не ти се дават пари? Ми като нямаш пари за паркиране, значи не ти се полага кола.
Както Ви писаха по-горе проблема е за постоянно живущите и то не е в парите!
Очевидно не познавате София, градоустройството и планирането!!!
Като не си живял в София последните 20 години - няма да имаш автомобил тук... и ние няма да имаме проблем с твоята кола по улиците.

# 72
Когато махнат колата ти, много хора няма вече да имат проблем. Само ти ще имаш, и то не съществен, а просто леко нарушен комфорт. Дай само да не си говорим глупости кой колко живее в София и колко я познава, защото ти очевидно не я познаваш, виждаш само твоята количка и как лошите хора искат да ти пречат да я караш. София не започва с твоето идване преди 20 години.

# 73
Леле! Софиянци! Аз значи мога да ида и да си платя паркинг с тарифа 24ч. и повече в Палермо, рим, Берлин, Мюнхен, Барселона, Париж ... и пр. обаче в София не трябва да влизам с кола ???  Защото сме в Европа , обаче ни липсва елементарна инфраструктура . И дамата в Яворов - къде имаш паркинг в Яворов. Сега строят един на пазар Ситняково и мисля че може да се ползва един дневен на мястото на Феята. Къде другаде предлагаш като се правиш на такава столичанка. защото и аз съм от този район и много добре знам за какво става дума. И мога да ти кажа, че места при вас въпреки зелената зона има само защото оттатък трамвайната линия е безплатно все още и паркират там.
И да ... София е само за живущите в София. Ама че нахалство. Значи никой да не идва д аси види роснините, приятелите, да не се погрижва за родителите си ? Айде една старичка статия, но не ми се вижда да са се изменили нещата https://www.dw.com/bg/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D1% … %D0%B0/a-51224437
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Nad420-mln-evro-izpratiha … 86?op=pollresults

Тук не отчитаме други техни инвестиции.
Да. По 4 часа паркинг и беж. Аман от нахалство и безочие и от управленски недомислици.

# 74
Впечатляваща неграмотност и липса на логика в мисленето цари.
80% от жилищата и стопанските обекти в сградите, разположени в посочените за разширение квартали нямат и няма как да имат свои паркоместа /защото няма площ/. Всички те ще продължът да ползват колите си, както и всичките им  клиенти, жителите от поколения в София,
както и вие, които сте дошли 'в столицата', гости, случайно преминаващи, отишли на мач на Герена и др. Единствената разлика ще е, че всички нещо ще плащат на СО.
Проблемите ще си останат, плюс нови - ще започнат някои да си пазят места,  ще плащаме всички ако спрем в квартала в който живеем и сме платили, но извън подзоната, която е определена, ще се редим всяка година в СО да подаваме заявление с нотариален акт и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт