Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 457
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
В кой град?
Какво се очаква от имота - да носи доход от наем или да запази и повиши стойността си във времето?
Асансьор има ли сградата в центъра?
На въпроса двустаен или тристаен - двустайните са по-ликвидни, по-лесно се отдават под наем и по-лесно се продават.

# 406
Аха.
1) Значи - да рискуваш да стройш - не искаш.
2) Да плащаш на някого, който ще поеме вместо теб риска да строй - също не искаш. (Въпреки че разбираш, че тоя някой поема риска с цел да спечели от тази рискова дейност)

Ами - как да стане тогава тая работа: да има евтини имоти? Кой будала иска да поеме риска да построи нешо, че да можеш ти да си купиш готовото нещо, евтино, при това завършено, готово, и без да си поел никкъв риск Simple Smile

Аз нз да има такива будали.

# 407
Колегата гого може да спи още, пък аз съм ранобуден, затуй ще отговоря вместо него:
1. Нормално да не иска да се хваща да строи като не е учил и практикувал това, а има достатъчно хора, които са и трудно ще е конкурентен с тях
2. Тия въпросните са се поизхвърлили с броя на строежите последните години (всички го виждаме това около себе си), пък броя на населението спада. Така че може и да им спадне търсенето на продукта, което да доведе до спад на цените. Те и с цените са поизхвърлиха - нараснаха много над нивото на общата инфлация, която никой не отрича, че има, ама чак пък толкова?

# 408
Има някои неща, дето растат над нивата на инфлация.
Биткойна, нвидия, броудком. За златото не съм сигурен как се движи.

Принципът е същия. (както при европейска столица, държава влизаща в Шенген, в Езоната).
Ценна стока, ограничено предлагане, засилено търсене. Има поле и за изкарване на пари отделно от капитализацията.

Не споря за точни числа. Споря, защо не всичко се вдига абсолютно еднакво и няма как някой да има такива претенции и презумпции.

Е, с биткойните куцо и сакато тръгна да прави халета, стелажи, ригове, бригове, да купува видеокарти, захранвания. Специалисти ли са. Не. Повече ли би печелил един специалист. Може би. Ще оптимизира някой процент.

# 409
Да, обаче основната причина не е това, че нямаш образование. А е, че не искаш да рискувашнда вложиш толкова много, много пари, с неизвестен краен резултат.
Защото ако се позагледаш по табелите, там пише, че Инвеститор е еди-кой си. Значи, взел е той решение да си рискува Парите, като е наел подизпълнител за всичко от-до.
И другият начин за участие с почти идентични резултати (да получиш на кажи - речи на себестойност), е като дадеш някакви милиони и си купиш земя на хубаво място.
Така че, според мен, това е основното, до което се свежда рискът.
Има и други подводни камъни с тия места, ама те са неизвестни и за най-опитния строител, все пак. Тъй че и този риск не следва да калкулираме като риск, който дава предимство на по-опитните.
А пък - щом живееш в този град, можеш лесно да разбереш дали едно място в хубаво. Ако би живял там на третия етаж на бъдещия блок, значи е хубаво.

# 410
  • Бургас
Относно "намаляващото" население.
Макар че дълги текстове не обичаме да четем, "чукча не читател, чукча писател".

https://www.dw.com/bg/napusnah-germania-v-blgaria-mi-ostavat-pov … e-pari/a-75082466

"...Но данните на Германската статистическа служба Destatis за 2024 година отчитат за първи път от 2014 насам намаляващ брой регистрирани в страната българи – като част от обща тенденция в миграцията на граждани от страни членки на ЕС от и към Германия (през 2014 в Германия са регистрирани 183 263 българи, оттогава насам броят им нараства - до 2023, когато е достигнат пикът - 436 860; през 2024 са 432 080).

А последните три статистики на българския Национален статистически институт (НСИ) сочат, че от 2022 насам завърналите се в България български граждани са повече, отколкото заминалите в чужбина (2022 година: 19 032 завърнали се, 11 972 напуснали; 2023 година: 17 017 завърнали се, 11 913 напуснали; 2024: 18 205 завърнали се, 9119 напуснали)..."

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 08:20 от Tintina

# 411
Има някои неща, дето растат над нивата на инфлация.
Биткойна, нвидия, броудком. За златото не съм сигурен как се движи.
Златото, биткойните, акциите и другите подобни активи ги купуваш не за да ги ползваш за нещо, а за да инвестираш, да спечелиш.
Докато жилищата са потребителска стока - тяхната функция е да живее някой в тях. Строят се когато има хора с жилищна нужда. Нищо общо със златото и акциите. Аз имам нужда от едно жилище. Ако си купя друго, ще продам това - не мога да живея в две. А към жълтиците в гърнето или акциите в портфолиото спокойно бих добавил още.
Но явно в БГ много хора ползват жилищата за "затваряне на едни пари", за спекулации, флипване, влизане на зелено и излизане на А16, и т.н. Та затова сме го докарали дотам хората с жилищна нужда да не могат да си позволят дом.

# 412
Разбира се, ще могат! Нарича се - "под наем". Както на мен не ми е гарантирано, че ще имам лично аз 3 кюлчета, така на никого не е гарантирано, че ще има лично той, 3 стаи.
Същото е.
За един кюлчетата са инвестиция.
За този, който ги продава, са вид бизнес.

И в този ред на мисли, добре е, че някой друг е купил. За да може който не може да купи, да наеме от първия.
Дали аз ще имам пари, не е свързано пряко с това дали ти ще имаш достатъчно за да си купиш.

# 413
Да бе, знам - нали и в Давос така казаха - в бъдеще няма да притежавате нищо.
Да имаш кола го правят все по-сложно от Брюксел, ама нали има Юбер, ще се возим на тях. От Майкрософт преди си купуваше човек Ексел и ППТ, сега трябва да плащаш годишен абонамент за Офис 365 за да ползваш актуалната версия. За музиката си плащаме на Спотифай или Ютюб месечен абонамент, а за филмите - на Нетфликс. Телефоните и те са на месечни вноски, и без това повече от периода на лизинга не траят, като свърши вземаш следващия пак на лизинг. Дрехите на гърба все още си ги купуваме ама сигурно и за тях има план как да ги вземаме под наем в бъдеще 😀

# 414
А добро утро. Поспах си днес. Предпразнично!
Имотите са най-криворазбраната потребителска стока, защото всички ги ползват като инвестиционен инструмент. Дори и хората, които купуват, за да живеят в тях или ги строят го правят с цел инвестиция. До там се докарахме. Дори и когато обзавеждат, пак мислят с цел инвестиция. Няма лошо, но комфорт и стандарт на живот не се постигат с цел инвестиция. Тогава само повече кинти може да се изкарат.
Румка, има и трети вариант - вадиш пачка, наемаш си строителна фирма и експерти, плащаш и строиш. Енвидия карти едва ли ходиш ти да ги проектираш и сглобяваш, нали? Е същото. Само че в БГ риска да строиш без да им висиш на главата е голям, защото това не са експерти от фабриката на Енвидия в Тайван, а сигани от маалата и хич не им дреме за твоя риск.
Тинтита и какво? В БГ вече е по-хубаво от Германия ли? Хайде да си представим, че твоята теза е вярна. Ако основния ни клиент Германия запада, какво ще стане с поръчките към БГ бизнеса? Ако се върнат повече хора в БГ какво ще стане с пазара на труда при по-голямо търсене на работа и свиване на бизнеса поради намаляващи поръчки. Дали ще е добре? Или принципа за търсене и предлагане работи само когато е за имоти и то само когато търсенето е голямо, а предлагането малко. Ще ти го кажа направо - в БГ ще стане, това което е станало в Германия и тогава къде ще ходим? Може би узбекистанците ще избягат в Узбекистан, а ние?

# 415
Много хора отидоха по света само и единствено за пари. Други да учат и да изкарат малко стаж. Логично е всички тези да се върнат, ако намерят как да изкарват пари в БГ, явно са намерили. В момента се емигрира, когато просто искаш да живееш на друго място, защото то те кефи. Примерно харесва ти Франция, харесва ти да им слушаш езика, да го говориш и т.н., добре се чувстваш там с всичките плюсове и минуси. И реално по света ще останат тези, които се чувстват така, или вече са много възрастни за да се местят. Тука говоря за класически емигранти, не за бежанци и т.н., че там други сили движат нещата.

# 416
Което казваш, е различно от което аз имах предвид Simple Smile
Когато се споразумееш със строител - ти му даваш земята си. Той влага милиони пари, за да изгради сградата и да остави за себе си около 70% от нея. Така че - в този конкретен случай, не е нужно да го надзираваш изобщо. Той сам си се надзирава, понеже влага парите си. В този случай - ставате ортаци един вид.

А в другия вариант ти купуваш мястото, наемаш подизпълнител - на когото плащаш след достигане на Акт номер ... В този случай това е също строителна фирма, която управлява своите наети работници и вади документите по строителството. При положение че получават парите при постигнат Акт - те също имат интерес да са изпавни, иначе изгарят със собствените си пари. Така че и в този случай е необходим бизнес опит

А добро утро. Поспах си днес. Предпразнично!
Имотите са най-криворазбраната потребителска стока, защото всички ги ползват като инвестиционен инструмент. Дори и хората, които купуват, за да живеят в тях или ги строят го правят с цел инвестиция. До там се докарахме. Дори и когато обзавеждат, пак мислят с цел инвестиция. Няма лошо, но комфорт и стандарт на живот не се постигат с цел инвестиция. Тогава само повече кинти може да се изкарат.
Румка, има и трети вариант - вадиш пачка, наемаш си строителна фирма и експерти, плащаш и строиш. Енвидия карти едва ли ходиш ти да ги проектираш и сглобяваш, нали? Е същото. Само че в БГ риска да строиш без да им висиш на главата е голям, защото това не са експерти от фабриката на Енвидия в Тайван, а сигани от маалата и хич не им дреме за твоя риск.
Тинтита и какво? В БГ вече е по-хубаво от Германия ли? Хайде да си представим, че твоята теза е вярна. Ако основния ни клиент Германия запада, какво ще стане с поръчките към БГ бизнеса? Ако се върнат повече хора в БГ какво ще стане с пазара на труда при по-голямо търсене на работа и свиване на бизнеса поради намаляващи поръчки. Дали ще е добре? Или принципа за търсене и предлагане работи само когато е за имоти и то само когато търсенето е голямо, а предлагането малко. Ще ти го кажа направо - в БГ ще стане, това което е станало в Германия и тогава къде ще ходим? Може би узбекистанците ще избягат в Узбекистан, а ние?

# 417
Много хора отидоха по света само и единствено за пари. Други да учат и да изкарат малко стаж. Логично е всички тези да се върнат, ако намерят как да изкарват пари в БГ, явно са намерили.
Знаеш ли колко приятели имам, а даже и роднини, които са в чужбина и децата им са родени там - кога ще се върнат тия деца, точно никога. Те български завалено говорят, идват само на море лятото и зимата по празниците да видят бабите си.
Може да се върнат някой ден старите, да си харчат пенсията тук - ама жилища едва ли ще си купят, те си имат. Стоят си заключени и ги чакат.
Пък може и те да не се върнат. Избягали са едно време от такива като Бате Бойко и Делян Пеевски, а те още са си тук и не смятат да си ходят въпреки че ходим да ги освиркваме по протести.

# 418
Те и тези дето напускат БГ, и техните деца не винаги знаят съответния език. Ако човек иска да се махне от дадено място не е толкова трудно, а език се учи.

# 419
В класа на малкото ми дете има две семейства, завърнали се от Германия. Избягали, защото твърде много станали сирийците около тях, и средата станала лоша за деца като цяло. Интелигентни хора. Децата говорят перфектно немски - почват тук училище вместо от втори клас, от първи клас - за да компенсират с езика.

Общи условия

Активация на акаунт