Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 94

• 33 126
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
ЛЮкс та дрънка.

https://stolica.bg/raion-triadica/zhitelite-na-manastirski-livad … abirat-na-protest

Исканията на гражданите включват удобен обществен транспорт, проходими тротоари и нормални, осветени и озеленени улици, ефективен контрол на строителството, паркирането и скоростта в района, внимание към хигиената - миене на улиците и контейнери с капаци. Гражданите искат още обновен градоустройствен план, която предвижда линеен парк и повече зелени площи, както и пътна карта с конкретни срокове.

# 631
  • София
Влиза, влиза.
Нищо, че е освободена доставка.

# 632
Винаги е било така това да ти кажа.
Ние имаме също бизнес услуги, които са освободени от начисляване на ДДС, но създават оборот.
Вече проверих. Не попадам Simple Smile
Пък и отдаването за жилищни нужди се води освободена доставка, пък хем се води, хем влиза в оборота... Всички счетоводители са пред инфаркт Simple Smile

# 633
И да продаваме ли имоти, за да купуваме злато?
Хубава работа, че до мен ли опряхте аз да ви давам акъл? Че вие сте по-умни от мен, и по-богати с по 5-6 апартамента, значи и сами знаете.
Акъл на никого не давам, само пиша какво бих направил аз, и то за тази година е същото - не бих купил апартамент в София за инвестиция. Дори да се качат още, смятам златото би се качило повече.
За инвестиция и спекулация има много по-привлекателни и ликвидни активи, а златото е добро за запазване на стойността на парите във времето.
Правителството обаче казва, че златото не било пари, а инвестиция с цел печалба, та ако купиш 100 жълтици с евро и след години ги обърнеш пак в евро за да ги похарчиш, правителството казва "стой, ти имаш капиталова печалба, дай 10% от нея първо на мен," - а в някои държави е и 30% или повече.
То и с имотите е така, но има изключение ако го държиш над 3 години. В някои държави е 2 или 5 или друг брой, и искат да си живял в него през това време, не просто да си го притежавал. Но все пак имат подобно изключение повечето. За сметка на това пък имаш големи разходи за придобиване и продаване, също и за притежаването му през годините.
Друго предимство е, че ако се озърташ можеш да попаднеш на "подценен имот", каквито вие ги обичате. Златото ако е 4500, никой няма да ти продаде и грам за 4400, а имот може и да намериш заради някакви недостатъци, които после да оправиш и да спечелиш.
Това обаче изисква много озъртане и време да намериш сделката, и после също много време и труд за подобрения, така че не го слагам в категорията "пасивно инвестиране", а по-скоро активен бизнес - каквито някои от вас имат. Иска и знания и умения, затова ми е смешно някой като каже "имам тука Х пари и понеже не разбирам от борси и инвестиции, ще ги сложа в имот". Ми то имотите искат много повече разбиране и знания за пазара, и ако ги нямаш можеш и там да се прецакаш.
Както и да е - успех на всички през новата 2026, всеки си има глава, с която да мисли и да взема решения, а аз си изпих кафето и трябва да се оправям за работа.

# 634
Само на мен ли ми прави впечатление, че от както ИИ задобря в обработката на текст всички брокери , които са инфлуенсъри написаха книги?

# 635
  • Бургас
Ко викате - нямало фондове? Или пак ще кажем, че той брокерът само тъй си говори...
https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/705958-fondove-shte-plashtat-pe … imoti-v-balgariya

# 636
Не успях да намеря новини за швейцарски фондове. Намерих за един скандинавски фонд, купувал 2024 на 1500 е/кв в южни райони с 20% под пазарна цена. Имаш ли информация за този швейцарски фонд и дали плаща пенсии на швейцарци. Също така как се сметна че 6 дена, 4 от които неработни, цените на наемите скочиха? Това ми звучи като подготвена спекулативна статия с цел хайп след еврото. То вероятно ще има повишение на наемите заради новогодишна индексация, но чак пък толкова бързо да се разбере.

# 637
  • София
Този чете темата и после дава интервюта.
За пореден път го засичам това, не само с конкретния.
При мен брокер търси 3-стаен след акт15 до 200к. Това е сигнал за мен, защото досега 2-стайките бяха по толкова Grinning

# 638
Ако желаеш, басът си стои - аз залагам, че през 2026 няма да има голям европейски фонд (не офшорка с неясна собственост), която да купи и пусне под наем поне 5 цели сгради с 500 апартамента, или хайде да ги направим 300, че все пак пазарът сега прохожда. Хващаш ли се?
Да уточня - реално продадени и готови. Не "брокерът каза", не "прочетох в новините", и не "подписахме меморандум за намерения" - когато излезе т.нар. tombstone - надгробния камък, нали знаеш, обявата за сключената сделка. Фондовете винаги пускат такъв, за да се похвалят като направят сделка. Ето един, първия който ми попадна в Гугъл, от Април 2025 - $68м за 282 апартамента, пада се по $240к на един, тук дали ще намерят готови за толкова?

Преди Дани да е казал - ама то талашит, ама то в Ноксвил, Тенеси, ето и малко числа, проверих ги специално току-що. Население на Ноксвил с предградията 900 хиляди, среден доход на семейство $72к, среден месечен наем на жилища $1,740.
Ти ако си мениджър на фонд, къде ще инвестираш - апартаменти по $240к с наем $1,740 и клиенти с доход $72к годишно, или апартаменти по 250к евро с месечен наем 600е и клиенти с годишен доход 18к?
За инвестициите на големите фондове се конкурираме с цял свят.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 17:09 от chris78

# 639
Този чете темата и после дава интервюта.
За пореден път го засичам това, не само с конкретния.
При мен брокер търси 3-стаен след акт15 до 200к. Това е сигнал за мен, защото досега 2-стайките бяха по толкова Grinning

В една фейсбук група , един пък търсеше два двустайни, тухлени,минимум по 65 кв.м. чиста квадратура , в южните райони ,вкл. Лозенец- до 100000 евро най-много всеки...И искаше да не му слагали емотикони с усмивка....
Може би иде сривът?

# 640
  • София
Твоя не е бил брокер, а краен купувач. Моя е брокер от най-скъпарската агенция Close

# 641
Не се представи какъв е, но най-честият съвет към него беше - първо да си купи машина на времето...

# 642
Едва ли идва срив, застой по-може.В Лозенец минимум 65кв. за макс.100хил. евро, няма как да стане.Някакъв провокатор, дразнител е този брокер.

# 643
  • Бургас
Класическа набирателна обява.

# 644
Последните 3-4 месеца преди еврото и обещания голям срив имаше десетки обяви "търся гарсониера в София до 30 000 евро, двустаен до 40 000 и т.н.". Не виждам да са се отразили на цените, но нищо не пречи хората да продължават да опитват.

Общи условия

Активация на акаунт