Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 17 118
  • 294
  •   2
Отговори
# 195
  • В офиса
Може би основно ЧУ си струва, поне аз от това на моите деца съм дългосрочно доволна. Ако сравняваме с ДУ, трябва да си калкулираме разходи за детегледачки, нерви за обясняване на уроци, развозване по курсове и запълване на семейните уикенди, курсове за НВО, по език, математика, какво ли не. Нормална среда и психолог в училище срещу събрани от кол и въже, или връзкари... И сметката пак ще излезе в полза на ЧУ.
Ама за гимназия повече никога, ама никога няма да дам пари. Личен опит от двете най-добри частни гимназии. Не струват изкараните ми с буквално кървава пот пари, супер ме е яд, че съм им ги давала. Имам и една тайна надежда, понеже вече разликите в заплащането на учителите в ЧУ и ДУ не е фрапираща, читавите учители от частните гимназии да вземат да се преориентират към читавите държавни гимназии. От частните гимназии ще ми липсват само учителите. Иначе песента "Най-щастливия ден" е писана все едно за мен Simple Smile Чакам го, малко остана.

# 196
  • в страната на чудесата
Ми не зная. Аз нямам смущения, не се притеснявам д споделя мнението си и не плащам за нещо, което не намирам за смислено.
Но Вие сте напълно права. Благодарение на това съществуват лежерно и с проблемен сървис куп частни училища, а и ДГ
Тинки, учителите няма да се върнат в държавните гимназии.
А същото училище на мен много ама много ще ми липсва. И не съжалявам за нито стотинка там.
Нещата никога не са еднозначни.

# 197
В частна гимназия ходиш, ако не те приемат в държавна ли?
Иначе защо е цялото това напъване за НВО.

# 198
  • В офиса
То може ли да има неприет в държавна?
В частна ходиш, ако си мислиш, че ги разбираш много работите и си големия майстор на cost-benefit анализа. А накрая си викаш wtf, къде сбъркахме.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 21:59 от Тинкърбел

# 199
  • в страната на чудесата
В частна гимназия ходиш, ако не те приемат в държавна ли?
Иначе защо е цялото това напъване за НВО.

Ако е към мен, остана в училището защото му/ни харесват учители и среда
Иначе не знам, приеха го и в топ ДГ…
Ако някой е с друга схема да каже какво го накара да избере чг вместо дг

Е ако кажеш хоп, скачай.

# 200
В частна незнам, но в държавна гимназия ходиш, когато детето ти иска това, когато вярва, че това е най-доброто за него, затова се напъва на НВО. Огромно е натоварването и стреса, за съжаление. Никога не сме имали финансови затруднения, нямало е проблем да платим за АК или друга частна гимназия. Дъщеря ми обаче имаше една мечта, да учи в 164 ГПИЕ и разбра какво е да се потрудиш, за да сбъднеш мечтата си, а не просто мама и тати да платят.

# 201
  • в страната на чудесата
Е недейте така. Не всички деца в АК/ПМГ/ИА са там защото мама плаща за мечти
Да не говорим че Пчмг има стипендии, има деца, които здраво са/се трудят за да са там.

# 202
Да, съгласна съм, просто в нашия случай стана така. Ние самите предложихме АК и ПЧМГ, но тя не пожела. Пуста мечта, обаче много зор видяхме всички, огромна е конкуренцията за държавните топ гимназии.

# 203
Едно време испанската не беше чак толкова напред в класиранията ? Това променило ли се е ? Кои са добрите държавни гимназии сега ?

# 204
Знам, че има много деца в ЧУ, които са имали бал за топ ДГ.
Даже познавам задочно едно😀
Но има и доста, на които не им е стигнала някоя стотна за заветната езикова гимназия.

Вече мисля, че няма значение, важен е крайният резултат.

# 205
  • Сф
То може ли да има неприет в държавна?
В частна ходиш, ако си мислиш, че ги разбираш много работите и си големия майстор на cost-benefit анализа. А накрая си викаш wtf, къде сбъркахме.
Е, те местата в елитните ДГ и дори втори ешелон  не са безкрай. Лично си спомням случай на съфорумка, на която детето не бе прието в 1 ва  Немска, а във втора и тя предпочете то да продължи в частна гимназия. Въпрос на предпочитания, стига да имаш възможности и за частно и за държавно прилично или желано да стигнат силите. Никога не сме имали възможност за частна,но съдбата се намеси и ни поканиха и ние специално сме много по - доволни от всичко.
* Не е напред много втора испанска(164). Също и че е на неудобна локация според мнозина. Следях последните години нво тата.
Важно е детето да се чувства на място в крайна сметка и да следва мечтите!

# 206
  • Пловдив/София
За мен оставането в същата гимназия освен, че натоварва финансово, вече съвсем капсулира децата.
Да не си виждал цял живот друго училище, учители, съученици не е ли твърде голям балон според вас?
Питам с ясната алтернатива, че моето дете в най-добрия случай ще стигне до 125то или нещо тип 7мо, 133то, ако не скочат и там баловете.

# 207
Едно време испанската не беше чак толкова напред в класиранията ? Това променило ли се е ? Кои са добрите държавни гимназии сега ?
[/quote

Най топ откъм бал са СМГ, НПМГ, 91 НЕГ и 164 ГПИЕ, особени за момичета приемът е труден в последните две, заради квотите. В 164-то минималните балове за момичета за най-желаните паралелки с английски и италиански са 483 и 481, това означава над 95т средно на двете матури. За сравнение в 91 НЕГ  минималният бал беше 470. Моята девойка имаше 100т по МАТ и 97.5т по БЕЛ и пак не влези от първите в испанската. И да, в наши дни е много елитна, най-желаната гимназия сред момичетата. И има защо, една добре смазана машина, организация, учители, обучение, среда, всичко е топ.

# 208
  • София

* Не е напред много втора испанска(164). Също и че е на неудобна локация според мнозина. Следях последните години нво тата.
Само че бъркаш 164 с 157.

# 209
  • Сф
Ауу, каква груба грешка! Мерси, Санака! Изобщо не знам номера на 1 ва испанска.Никога в моя кръг не сме я наричали под номер, но и аз нямам интерес за там. Сериозно ли някой пита дали е напред? Веднага след СМГ и 1ва немска.

Общи условия

Активация на акаунт