Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 16 364
  • 287
  •   4
Отговори
# 270
  • София
Доколкото знам, част от учениците в това училище са само временно там, докато трае престоят по работа на родителите им в България. Мен би ме замислило това, тъй като децата се привързват и честите раздели са тъжно нещо, особено когато ти оставаш, преминаваш в горен курс и не познаваш добре по-малките, които идват след теб, а част от приятелите ти напускат училището и страната. Не вярвам и да са много ученици в клас, не съм запозната с този аспект.

# 271
Хареса ми това за американския образец - да мислят, какъв ще да е този образец, да се научим и ние 😲

Ние понеже вкъщи предпочитаме да си даваме парите за чанти и парцалки, не сме го записали нашето в това или подобно чуждо училище, но пък държим детето да е грамотно на български език, нещо което се учи основно в първите години от образованието. Но за вас това може би не е важно, както за "мега" всички.

Да, виждаме колко са "грамотни"  всички български деца и все по-грамотни стават.
Ако искате да е грамотно- частен учител или вие се занимавате.

# 272
Изобщо не го мисли. Щом е скъпо и по американски модел, очевидно е добро. По-лошо от МОН-училище така или иначе трудно се постига.
Българският ще си го научи — все пак детето живее в България, не в учебна програма. А като ще учи традиции и история, най-вероятно ще знае повече от онези, които „покриват материала“ без да знаят защо.
Зубренето е напълно излишно. Все пак не подготвяме децата за музей на образованието.
И аз бих си спестила някоя и друга чанта в полза на интелектуалното развитие на детето. Но малко хора наистина разбират стойността на подобна инвестиция.

# 273
  • София
Точно в тази тема, мисля че всички го разбират. И точно заради това ААУ би ми бил последният избор, независимо от цената.

# 274
  • София
Да, неграмотни  деца има, факт. Лошото  е, че и системата ги бута  напред. Но не  е редно да се обобщава, че  другите  са грамотни, защото или ходят на уроци, или вкъщи  се занимават с  тях.  Има  толкова други нюанси по  средата.  А и  дано не  прозвуча  грубо, но някак ми се струва  направилно  човек, чиито  постове  също не  са показател за кой знае каква грамотност, да  генерализира какви  са  днешните  деца по  този  критерий -  всякакви  има и  винаги е  било така.

# 275
Ако сте сигурни, че ще е там детето за целия курс на обучение, а после висше в чужбина?
За много деца да учат българския като чужд е успешна стратегия.

# 276
  • София
Хареса ми това за американския образец - да мислят, какъв ще да е този образец, да се научим и ние 😲

Ние понеже вкъщи предпочитаме да си даваме парите за чанти и парцалки, не сме го записали нашето в това или подобно чуждо училище, но пък държим детето да е грамотно на български език, нещо което се учи основно в първите години от образованието. Но за вас това може би не е важно, както за "мега" всички.

Да, виждаме колко са "грамотни"  всички български деца и все по-грамотни стават.

Защо пък аз или частен учител да се занимавам с дете без обучителни затруднения. Учи си нормално, чете книги, общува с интелигентни учители (повечето) и си е супер по почти всички предмети вкл. и английски. И е грамотно не само то, но и съучениците му. Ако изсипване на огромно количество пари е начинът да станеш грамотен и да мислиш, не сме го изпробвали, та нямам опит с този подход.

# 277
Ох, не се връзвайте на тази пързалка.
То освен правопис, изразни средства и ценностна система... какво друго да отбележим?

Теодора, записвай СМЕЛО!!!

# 278

Всички деца не са на високо ниво никъде по света. Какво мислиш е нивото на децата в САЩ в кварталните държавни училища, където имат скенери за оръжие на входа и си разменят наркотици? Така че недей с тези обобщения. За имащите мотивация и качества има достатъчно добри български училища, даващи много високо ниво. Иначе ВСЕКИ родител трябва да следи и да се занимава с детето си, че как иначе? Освен за такива като теб, за които образованието е такава ценност, ама искат да не участват пряко, а някой там да се грижи...

# 279
  • София
Ние имаме 4 приятелски деца (различни семейства) в ААУ до 7ми клас (после е различно). И 4те семейства пътуват много, по около 6 месеца в годината са извън България и казват, че са много доволни, защото училището им предлага подкрепа. Не съм разпитвала дали материали или някъде си партнира с други училища.
Идеята за ААУ е да се записват децата на дипломати, като има подобни училища на много места. Т.е. местят мама и тати и детето продължава по подобна програма в друга държава.

# 280
Ох, не се връзвайте на тази пързалка.
То освен правопис, изразни средства и ценностна система... какво друго да отбележим?

Теодора, записвай СМЕЛО!!!

Идвах да напиша същото.
Авторката да спестява от закуски и да си записва детето. Bowtie
Винаги ще има такива риби да кълват на подобни въдици, няма как. Жената прави най - доброто за детето си, останалите сме под влака.

# 281
Дойдох в темата, че ми предстои избор на училище, то голям купон се оказа тук. Драми през 2 страници.
Направо не знам дали не се отказах от ЧУ

# 282
Значи набързо научихте това, за което някои хора плащат с години:)
Шегувам се. Вярно е само - това, че е частно все още нищо не значи.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 18:06 от Spensa

# 283
Дойдох в темата, че ми предстои избор на училище, то голям купон се оказа тук. Драми през 2 страници.
Направо не знам дали не се отказах от ЧУ

По принцип така е с образованието. Драмите са през два дни, но човек отсява за какво ще драматизира и с какво ще прави компромис.

# 284
Да, неграмотни  деца има, факт. Лошото  е, че и системата ги бута  напред. Но не  е редно да се обобщава, че  другите  са грамотни, защото или ходят на уроци, или вкъщи  се занимават с  тях.  Има  толкова други нюанси по  средата.  А и  дано не  прозвуча  грубо, но някак ми се струва  направилно  човек, чиито  постове  също не  са показател за кой знае каква грамотност, да  генерализира какви  са  днешните  деца по  този  критерий -  всякакви  има и  винаги е  било така.

Много ми е интересно как изчислихте степента ми на грамотност от 2 поста?

Общи условия

Активация на акаунт