Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 19 167
  • 342
  •   8
Отговори
# 315
  • София
Дзен, Що за глупости, баш за Иззи там се допуска много критики и може лесно да се види. Всъщност май хейт се допуска предимно срещу Иззи.
От отворените врати нямаше никакъв пост за Иззи, та не е от училищата, с които работят Simple Smile Иначе за много училища прочетох отзиви тип "платен репортаж".

Сбъркала професията, започвам и аз платено да консултирам- 45 минути 200 еврака, яката работа. Много пропуснати ползи имам- край с безплатното Grinning
И аз не се сещам коя е била потребителката тук, във фейсбуук групата са ясни.
Докато има балами да плащат, ще има и предлагане на подобен тип услуга, как им се доверяват нямам никаква идея.

# 316
  • София
Не следя таксите, но си мисля, че при размера, който коментирате, по-добре е да се наеме читава жена, която ще взима детето от училище наобяд, ще го води на школи по езици, евентуално математика, рисуване, спорт и пр., ще му проверява домашните, ще следи да е добре нахранено. От пети клас вече са самостоятелни, все ще се намери начин да изкласи още три години в обикновено държавно училище или евентуално частно, ако не е в МГ, а след 7-ми има нелоши гимназии.

Това е доста добра идея за начален етап, в случай че няма свободен родител или баба/дядо да го правят. Само че в 5-7 клас в общинските училища е много зле положението, та парите ще отидат в този период за школи или частни уроци по БЕЛ и МАТ, а и за чужд език. В прогимназията на частното училище поне правят всичко в училище и при един основен учител по предмета, струва ми се по-лесно за децата.

# 317
mauvette, защо? Нали беше супер доволна от Мечето?

Във въпросната група още от ден 1 на нейното съществуване има цензура под прикритието "липса на скандали и конфликти".
Освен това е много дразнещо, че не контролират разни директори, зам. директори, учители и т.н. на конкретни училища, които пишат мнения все едно са обикновени потребители. Аз имам доста изтрити постове, в които им казвам да се идентифицират, за да могат потребителите да знаят с кого реално говорят.

Ancy, аз пак съм доволна. По отношение на голямото дете и тогавашната ситуация, това беше най-доброто решение. Но не мисля, че конкретно в България има училище, което да оправдае високите такси. ЧУ страдат от проблемите на българското образование. Недомислици на МОН, липса на качествени учители. Не успяват да се справят с дисциплината. Средата осезаемо се променя. Изобщо, не знам дали си заслужава вече. И това го казвам като върл фен на частното образование.

# 318
Точно 5-7 клас е проблема и на повечето ЧУ според мен. Има текучество и недостиг на учители. Много училища, особено с прогресивен подход, не залагат на матурите по МОН, та ако искаш елитна държавна гимназия, пак си трябват школи, уроци и перото става наистина дебело.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 17:11 от slaveia84

# 319
Аз до колкото разбирам 5-7 клас е проблемът на всички училища. В ЧУ проблемът изпитът ли е или социалната среда?

Имам и въпрос, наистина ли е такава драма изпитът? Ясно е, че СМГ, НПМГ и езиковите гимназии нямат капацитета да поемат всички в София, но като чета темите за гимназиите оставам с впечатление, че нивото на някои гимназии се вдига в сравнение с моите детски години и си представях, че просто добрите деца, които не са влезли в първите десет да кажем, вдигат нивото на следващите. Това са си мои хипотези на база четене на коментари. Има ли такова нещо според вас  или не?

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 12:29 от BlossomStar

# 320
  • София
Точно 5-7 клас е проблема и на повечето ЧУ според мен. Има текучество и недостиг на учители. Много училища, особено с прогресивен подход, не залагат на матурите по МОН, та ако искаш елитна държавна гимназия пак си трябват школи, уроци и перото става наистина дебело.

Според мен зависи и от детето и от училището. Има смяна на учители, но това е нормално, важното е да са читави. Ние сме много доволни и без допълнителни уроци, а и детето няма нужда. Но ако искаме, в седми клас има включени допълнителни часове за подготовка за НВО, които не се заплащат допълнително.

BlossomStar, изпитът по БЕЛ е глупав, но не е страшен, но мога да говоря само на база на нашия опит. Ще видим де - предстои ни скоро. По математика също не е нещо сложно, иска се повече решаване на задачи, особено в седми клас.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 12:09 от Magenta2022

# 321
Твърде много деца има в София и стават все повече, конкуренцията е огромна, баловете за елитните гимназии са трудно постижими, напрежението върху децата е убийствено, а нивото надали се е променило. За 164-то мога да кажа, че се учи, но не е нещо уау нивото. За съжаление, място в ЧУ и една торба с пари, съвсем не гарантират място в елитна гимназия. В общия случай, дали от ДУ или ЧУ, си трябва много допълнителна работа.

# 322
  • София
За ДУ с 5 часа БЕЛ и 5 часа Мат в прогимназия (и то често пропиляни поради лоша дисциплина или кофти учител) сигурно трябва допълнителна работа - вкъщи или на уроци.
Ама  в ЧУ с 8-9 часа на седмица по предмет, защо? Напълно е достатъчно за мен.
За Испанската просто напливът е огромен и момичетата, които много я искат, са подложени на голям стрес и в подготовката и на изпита.

# 323
Здравейте! Живеем в чужбина, в скандинавска държава. През юни се връщаме в България. Детето ще бъде на 5,9г през септември искам да го запиша в ПУК. Виждам, че сме изтървали сроковете за подходящите за него училища. Казвам подходящи( визирам СС, ТЕ, Питагор), защото детето има силен интерес към математиката. Смята до 100 или много повече, просто защото е хванал логиката, че както 21+31=52 така и 21 хил. плюс 31хил. е 51хил. Научи се да умножава( не наизуст, а схвана че така се смята по- бързо) и последното с което ме разби е, че схвана идеята за отрицателните числа и, че примерно -5 плюс -2 е -7. Аз съм гола вода по математика, може би си личи от обясненията ми, баща му е завършил МГ обаче и то едно време като е имало някакви изпреварващи експериментални паралелки. Та при нас е ясно, че търсим място с повече математика. Детето както казах идва от скандинавска градина- там последното, което правят е да учат седнали на столчета и да пишат. Нямат такива занимания. Общо взето са навън в калта и в снега повечето време. В къщи детето също не е занимавано целево, когато пита му обясняваме и отговаряме, но смята наум, не пише задачи или нещо подобно. Иначе може да изписва цифрите разбира се и също чете, но не на български. Говори български без акцент, така че това няма да е проблем. Притеснявам се, че хем ми се иска да е нещо с повече математика, хем може би ще му е много шокова промяната на детето ако е прекалено академична средата( спрямо възрастта). Не е кротко дете, даже лесно се разконцентрира и минава за по- палав поне в държавата, в която сме. Отворена съм за препоръки, мнения, отзиви за училища, школи, занимални.. всичко по въпроса. Или къде да търся информация и отзиви, ако не съм на правилното място. Сега тепърва се запознавам със ситуацията в София.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 15:08 от Lea*

# 324
Здравейте! Живеем в чужбина, в скандинавска държава. През юни се връщаме в България. Детето ще бъде на 5,9г през септември искам да го запиша в ПУК. Виждам, че сме изтървали сроковете за подходящите за него училища. Казвам подходящи( визирам СС, ТЕ, Питагор), защото детето има силен интерес към математиката. Смята до 100 или много повече, просто защото е хванал логиката, че както 21+31=52 така и 21 хил. плюс 31хил. е 51хил. Научи се да умножава( не наизуст, а схвана че така се смята по- бързо) и последното с което ме разби е, че схвана идеята за отрицателните числа и, че примерно -5 плюс -2 е -7. Аз съм гола вода по математика, може би си личи от обясненията ми, баща му е завършил МГ обаче и то едно време като е имало някакви изпреварващи експериментални паралелки. Та при нас е ясно, че търсим място с повече математика. Детето както казах идва от скандинавска градина- там последното, което правят е да учат седнали на столчета и да пишат. Нямат такива занимания. Общо взето са навън в калта и в снега повечето време. В къщи детето също не е занимавано целево, когато пита му обясняваме и отговаряме, но смята наум, не пише задачи или нещо подобно. Иначе може да изписва цифрите разбира се и също чете, но не на български. Говори български без акцент, така че това няма да е проблем. Притеснявам се, че хем ми се иска да е нещо с повече математика, хем може би ще му е много шокова промяната на детето ако е прекалено академична средата( спрямо възрастта). Не е кротко дете, даже лесно се разконцентрира и минава за по- палав поне в държавата, в която сме. Отворена съм за препоръки, мнения, отзиви за училища, школи, занимални.. всичко по въпроса. Или къде да търся информация и отзиви, ако не съм на правилното място. Сега тепърва се запознавам със ситуацията в София.
Вижте Британика Парк Скул. Те също са доста академични и могат да го извикат на изпит, ако имат свободни места. ЕСПА и Питагор също. Ако пък детето е такъв талант по математика, че се е научило да смята и умножава самичко, за  първи клас има прием във всички академични, ТЕ, СС, Архимед.

# 325
ДУ и някой да го учи с неговото темпо също ви е вариант. Или само да решава, ако е склонно.
Защо не прозвъните училищата, които ви интересуват? Не пречи.

# 326
За ДУ с 5 часа БЕЛ и 5 часа Мат в прогимназия (и то често пропиляни поради лоша дисциплина или кофти учител) сигурно трябва допълнителна работа - вкъщи или на уроци.
Ама  в ЧУ с 8-9 часа на седмица по предмет, защо? Напълно е достатъчно за мен.
За Испанската просто напливът е огромен и момичетата, които много я искат, са подложени на голям стрес и в подготовката и на изпита.

Така е, дъщеря ми искаше единствено и само Испанската, за която 10 часа по БЕЛ и МАТ в частното училище не стигнаха, особено по МАТ, където не случиха на учител 7 клас. Ходеше детето на школа и по двата предмета, а в къщи, двете решавахме много допълнителни задачи и пробни изпити, буквално всяка свободна минута учеше. За добро или лошо, това беше цената на една мечта.

# 327
Ами ще се променя средата в ЧУ с това постоянно и агресивно покачване на таксите всяка година, изтикват все повече хора от средната класа извън периметъра си и пак се превръщат в някаква елитарна услуга, което не е в техен интерес изцяло, ама какво да се прави, бизнес.

# 328
  • В офиса
А не е ли на повечето места по света ЧУ елитарна услуга. Аз имах късмет децата ми да започнат да учат в ЧУ когато цените бяха достъпни за средната класа. Ако сега имах дете в ПУК, щях да гледам други варианти.

# 329
А не е ли на повечето места по света ЧУ елитарна услуга. Аз имах късмет децата ми да започнат да учат в ЧУ когато цените бяха достъпни за средната класа. Ако сега имах дете в ПУК, щях да гледам други варианти.
Елитарна услуга е, но и качеството е елитарно. Тук услугата не е на такова ниво и май само цените са елитарни.

Общи условия

Активация на акаунт