Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 20 451
  • 386
  •   9
Отговори
# 345
Зависи от целта на събеседването и изпита. Дали се прави подбор за среда или за резултати. Защото тези с подбора привличат с резултати, запознаването със средата идва вече в първо лице.

# 346
Съгласна съм, че резултатите и стабилността в личен план на човек нямат общо. Също съм съгласна, че клас събран след изпити и събеседване навярно е по-качествен.
Същевременно, смятам че районирането е дискриминативно. Аз съм учила в относително добро училище на 15 мин. пеша от вкъщи, но по райониране ми се пада училище, което има трима явили се на НВО в седми клас. Ми, не е ок. Друг е въпросът, че в България се спасяваме всеки по единично - кой със схеми, кой с пари, вместо да се обърнем към държавата.

# 347
Според мен е дискриминация е, че има училища, в които подготовката е никаква, учебниците са набързо издадени, т.н. Започвайки оттам, следва всичко друго..
А иначе, познати споделиха, че при преместване от близкото селско училище в общинско в Лозенец, средата се оказала коренно различна, само от % на високообразовани родители на деца в класа.

# 348
Да си смениш адресната регистрация не е като 'да ползваш всякакви схеми', а се ползва вратичка в закона. Аз не съм го правила, но не осъждам такива родители.
Кой знае какви са децата с родители схемаджии Simple Smile

# 349
Да си смениш адресната регистрация не е като 'да ползваш всякакви схеми', а се ползва вратичка в закона. Аз не съм го правила, но не осъждам такива родители.
Кой знае какви са децата с родители схемаджии Simple Smile
За съжаление, се налага родителите да правят всякакви “схеми”, за да имат децата им шанс за прилично училище. Не всеки има възможност за частно училище.
Очевидно, спасяването поединично ще си продължи.

# 350

Нали ги гледам в 20-то до нас как идат от къде ли не? Тия деца точно как са се появили да учат там и на база какви критерии са избрани? Мама, тати, правилният познат и т.н. най-вероятно...
И те така!

А децата, които не "идат откъде ли не" на база на какви критерии са избрани, освен райониране? Защото подразбирам от коментара Ви, че средата ще бъде по-добра, ако ги няма гореспоменатите.

# 351
Позволявам си да се намеся, понеже следя държавните училища - миналата година точно 20-то още на първо класиране приеха и деца , за които училището дори гранично не се явява, а просто имат адрес някъде в София. Масово районите на централните училища са пълни с нежилищни сгради и нямат проблем да приемат и извън групата си. Без схеми, без нищо.

За нашето дете ( в момента 1. клас) избрахме за начален курс вариант ДУ, заради непрекъснато покачващите се цени без идея след 7-8 години колко ще бъдат. За пети клас бих обмислила ЧУ и съответно следя темата. Надявам се нямате проблем, че се включвам, въпреки че нямам дете в ЧУ (засега).

# 352
  • София
Не бе, не разбрахте, в частните ги избират и преценяват на 5 год.да са само от семейства с възпитани и умни родители, а в общинските  събират деца 'от кол и въже' (извинявам се за израза).

Съгласна съм с Алисса за приема в общинските в центъра. Ама я пробвайте напр. в 52ро в последните години - Манастирски Лив.Изток мина също към него, нямате шанс.

До 4ти клас не е проблем средата в общинските, защото са с един учител и ако е опитен и добър педагог, той се оправя с класа. Вече след четвърти става по-трудно с разнородни деца и големи класове.

# 353
Скрит текст:
Здравейте! Живеем в чужбина, в скандинавска държава. През юни се връщаме в България. Детето ще бъде на 5,9г през септември искам да го запиша в ПУК. Виждам, че сме изтървали сроковете за подходящите за него училища. Казвам подходящи( визирам СС, ТЕ, Питагор), защото детето има силен интерес към математиката. Смята до 100 или много повече, просто защото е хванал логиката, че както 21+31=52 така и 21 хил. плюс 31хил. е 51хил. Научи се да умножава( не наизуст, а схвана че така се смята по- бързо) и последното с което ме разби е, че схвана идеята за отрицателните числа и, че примерно -5 плюс -2 е -7. Аз съм гола вода по математика, може би си личи от обясненията ми, баща му е завършил МГ обаче и то едно време като е имало някакви изпреварващи експериментални паралелки. Та при нас е ясно, че търсим място с повече математика. Детето както казах идва от скандинавска градина- там последното, което правят е да учат седнали на столчета и да пишат. Нямат такива занимания. Общо взето са навън в калта и в снега повечето време. В къщи детето също не е занимавано целево, когато пита му обясняваме и отговаряме, но смята наум, не пише задачи или нещо подобно. Иначе може да изписва цифрите разбира се и също чете, но не на български. Говори български без акцент, така че това няма да е проблем. Притеснявам се, че хем ми се иска да е нещо с повече математика, хем може би ще му е много шокова промяната на детето ако е прекалено академична средата( спрямо възрастта). Не е кротко дете, даже лесно се разконцентрира и минава за по- палав поне в държавата, в която сме. Отворена съм за препоръки, мнения, отзиви за училища, школи, занимални.. всичко по въпроса. Или къде да търся информация и отзиви, ако не съм на правилното място. Сега тепърва се запознавам със ситуацията в София.

Академичните училища са български 😂 Имам предвид да не очаквате, че няма да седят на столче и да пишат много. На мен не ми е много приятно, че ще затворя толкова малко дете, но реших да направя тази жертва. Пък и ми се струва, че в ЧУ имат повече спорт от в ДУ.

Иначе може да следите Питагор дали няма да пуснат още един прием. За ТЕ се говори, че също е възможно. Но не знам как ще ви се случи изпита дистанционно.

Моето мнение е, че тъй като идвате от чужбина и може би нямате адрес тук, ще ви е трудно за държавна детска или предучилищна. Запишете детето в частно училище, което не е чак толкова академично, но е с по-международна програма, а за първи клас, ако искате, кандидатствайте в академичните.

# 354
Благодаря за отговорите! Ще погледна предложените училища и ще следя за допълнителни класирания.
А какво мислите за Основно Прогресивно Училище в Стрелбище? Четох из темите назад стари отзиви, но ако някой може да се включи с нова информация ще съм благодарна. За там ми казаха, че имат места. Запознах се с програмите и методите, които ползват на теория, но ме интересува на практика как са нещата.
Иначе адрес имаме в Манастирски ливади. Има ново училище в квартала, но дали ще има ПУК група не е ясно.

# 355
  • София
Цитат
А децата, които не "идат откъде ли не" на база на какви критерии са избрани, освен райониране? Защото подразбирам от коментара Ви, че средата ще бъде по-добра, ако ги няма гореспоменатите.
Цитат
Кой знае какви са децата с родители схемаджии

Да ползваш т.нар. вратички в закона, всъщност е нарушаване на закона, защото ти реално не живееш/пребиваваш на този адрес, ощетяваш други и т.н. Т.е. не си най-добър пример, а децата ти биват възпитавани от теб. И те така. Може да доразвиете, а може и да продължавате да се палите.

Айде, спирам тук, че се начетох на мъдрости...

# 356
Цитат
Цитат
Кой знае какви са децата с родители схемаджии

Да ползваш т.нар. вратички в закона, всъщност е нарушаване на закона, защото ти реално не живееш/пребиваваш на този адрес, ощетяваш други и т.н. Т.е. не си най-добър пример, а децата ти биват възпитавани от теб. И те така. Може да доразвиете, а може и да продължавате да се палите.

Айде, спирам тук, че се начетох на мъдрости...
Познавате ли някой, който да е нарушил точно този закон? Подадохте ли сигнал? Денонощно ли следите кое дете от къде идва и кой каква адресна регистрация има?
Всички разбрахме, че детето Ви е в супер хипер мега подбрана среда далеч от “паплачта”, идеща отвсякъде на 20-то училище.
И интересно как очаквате всички да търпят Вашите “мъдрости” пък вие не щете да търпите нашите🙂

# 357
  • София

Няколко човека писаха, че нямало разлика и споделих защо според мен има.
После последва превъзбуждане на разни БГ мами, на които не им хареса твърдението, че в частно училище средата може да е по-добра.
За да има мир, не е възможно - частните училища не стават, а държавното е най-добро и там децата са уникални!
Както са невероятно всички живущи в една сграда....

# 358
Стига, де, поредният родител с прието дете в СС.
Което гарантира Оксфорд или минимум испанската.
20г. го гледаме тоя филм.

# 359
Е, то няма лошо да си почешем самочувствието, но няма нужда да се отнасяме с пренебрежение към децата от 20-то🙂 И то се води добро училище даже. Не знам пък какво ще каже миташки за някое пропаднало общинско, където кой знае от къде ги влачат тези деца😆

Общи условия

Активация на акаунт