Паническо разстройство - 66

• 7 556
  • 335
  •   1
Отговори
# 285
За мен това са типични симптоми на тревожно разстройство. Аз от месец съм под адски силен стрес и като диагностицирана и лекувана от това отново съм в него. И сега пиша в момент, в който се чувствам адски зле като последните дни се редува силна тревожност, световъртеж, обсесии, апатия и всичко, което вече ми е до болка познато. Явно ще си ме преследва докато дишам.
А да добавя,че също съм в процес на тотално спиране на алкохола + тютюневи изделия.
Внимавайте с рязкото спиране на алкохола, явно може да причини големи бели, когато се спре изведнъж.

Моля тези от Вас, които са на терапия с Есобел, да споделят какви им бяха страничните ефекти, колко време продължиха и кога започнаха да усещат терапевтичният ефект на лекарството.

При мен са гадене, отпадналост, проблеми със стомаха и това странно чувство в главата, което може и да е комбинация от медикамента и състоянието ми.

Последна редакция: ср, 04 фев 2026, 13:48 от MZ89

# 286
Здравей, аз приемам есобел от 7 месеца.В началото на лечението нямах никакъв апетит, гадене, световъртеж, постоянни главоболия, висока тревожност, сърцебиене, прескачания и други.Ефект видях след 3 месеца на 10 мг.

# 287
Здравей, аз приемам есобел от 7 месеца.В началото на лечението нямах никакъв апетит, гадене, световъртеж, постоянни главоболия, висока тревожност, сърцебиене, прескачания и други.Ефект видях след 3 месеца на 10 мг.
3 месеца си е дълъг период. Изведнъж ли изчезна всичко или постепенно? Как сте сега, можете ли да кажете, че ще чувствате близко до нормалното си състояние?

# 288
Постепенно се случи всичко - не за един ден като с магическа пръчка.Аз имам стара история и опит с тревожно разстройство, та не е било ново за мен.В момента пак съм в дупка, имам си своите моменти.Работя с психолог активно, препоръчвам и на Вас.

# 289
а и като цяло АД нямат връзка със съня. Това ми го каза доцентка в Пловдив, но вие си знаете, аз просто изказвам мнението си.

Е тя доцентката го е казала по принцип и много общо.
Ще ви разкажа накратко как ми откриха депресията.

Една неделя се озовах в спешното със пулс 160, кръвно 180/120, студена пот и стягане в стомаха.
Попаднах на една млада лекарка, която ме помисли за наркоман, но все пак поговори с мен.
Изпрати ме при завеждашата, на която и станах ясен от пръв поглед.
И до сега помня думите и:
Момче, (тогава все още бях млад) депресията е болест на умните хора. Мен например не ме хваща.
(тук неволно се усмихнах, колкото и да ми беше тежко)
Ще си бъде до теб за напред, но ще водиш нормален живот! Ще се научиш да и затваряш вратата.

Изписа ми Атаракс и ме изпрати при нейна приятелка психиатър.
Прибрах се вкъщи, изпих едно хапче.. и някой ми изключи шалтера.
Преди това си бях купувал ментички...валерианчета...мелатонинчета... - нищо общо!

По подобен начин действа и Тритико.
Същата работа бях и аз. С разликата, че два пъти ме преглеждаха в спешното! Grinning

И аз съм на Атаракс, докато се натрупа Есобел-а. Действа ми добре, но на следващата сутрин ми е малко терсене, докато се освестя. Чувствам се малко като махмурлия и с разбъркана глава.

Колко време пихте Атаракс-а и в каква доза?

# 290
Добре де , а защо алкохолът не се спре постепенно и бавно. Няма как нещо толкова влиятелно върху мозък и нерви, че и цялото тяло , като алкохол  да е давано толкова време на организма и изведнъж да му го отнемаш. 
 Дали има вариант да се върнете към алкохола по малко от време на време и така да го спрете?
Знам , че идеята е тъпа , но ако там е цялата грешка?
Знаете ли, че в групата за автоимунни на червата, много хора ги отключват точно като спрат цигарите, примерно? Абсурдно е, но никотинът вероятно е потискал симптомите. Та аз малко така разсъждавам с отровата- бавно и постепенно, защото тялото ти  се е нагодило , свикнало е години наред и сега бам.
Есобел на мен ми даде трептене на мускулите , приятелката ми направо й се схвана целия крак както вървеше.... има си ги страничните.

# 291
Много противопоказно било да се консумира алкохол, дори и малко. Връщаш се в първи клас с разликата, че излизането е още по-трудно. Щетата вече е там, невротрансмитерите са дисбалансирани, сега и ако върна алкохола, съвсем ще се побърка нервната ми система.

Ако изобщо е от алкохола. Може би просто съм си го носил и системният прием (като кажа на някого, че пия по 2 чаши вино на вечер и тръбя, че пия системно, ми се смее) го е претъпявал и замаскирал. Знам ли и аз, ала белята е налице и трябва да я оправя.

# 292
Здравейте, мили хора! Само да споделя и да попитам- миналия петък ми смениха Ципралекса със Сертралин -50мг на ден ще, и ми казаха до края на тази седмица да пия по 5мг Ципралекс и по половинка от Сертралина, така ще съм до петък и ще ви започна Сертралина 50мг дневно. Обаче аз още не усещам ефекта от него. Даже ми е още по-нервно, притеснено и депресирано. Мога ли да попитам тези от вас, които са били на Сертралин, кога е настъпила промяна в настроението ви и как като цяло ви е влияел точно този АД. Мерси много предварително:)

# 293
При мен беше обратното.Преди години това беше първия антидепресант,който ми беше изписан.Не ми понесе добре,правех хипогликемии от него.Тогава ми го смениха с ципралекс.Това не означава,че и при теб ще е така.

# 294
Аз пих Есобел и нямах изобщо никакви странични ефекти. От първата таблетка се почувствах добре и така е било до края на лечението.

# 295
Връщам темата назад малко. Татяна, защо сте го спряла, а останахте на клонарекс?

# 296
Според мен алкохола няма как да отключи сам по себе си тревожно разстройство.Имате си го и сте бил стресиран продължително време, дали в личен или професионален план или и двете /Вие знаете най-добре/ напрежението все трябва да избие от някъде.За наркотици, треви и подобни съм съгласна, но две чаши вино на вечер за мъж е нищо.За пиенето на алкохол и АД зависи от личното мнение на лекаря мисля, моята смята че чаша вино не е проблем.

# 297
И аз мисля, че не спирането на алкохола, а идеята, че го спирате принудително ви е отключило това, което си носите. (Така ми действат диетите.)
Успех!

# 298
Скрит текст:
Здравейте на всички!

Предупреждавам за дълъг пост.

Изчетох голяма част от темата и бих искал да споделя моето текущо състояние с надеждата за обмяна на опит и вдъхване на кураж.

Всичко започна 5-6 дни след рязък стоп на умерен, но системен прием на алкохол (средно 2 чаши вино на вечер) в продължение на 4-5 години. Подчертавам, че съм мъж в добра физическа форма на 36 години и това количество алкохол ме е успокоявало, а не напивало. Реших да го спра, тъй като работя от вкъщи и започнах да се хващам как започвам да си мисля за вино все по-рано. Не обичам да съм зависим от нещо, а и в семейството си имам недотам добри примери за злоупотреба с алкохол.

5 дни след въпросното спиране усетих отвратителната комбинация от световъртеж, объркване, затруднено мислене, високи пулс и кръвно, буца в гърлото, силна тревожност, суха уста, често уриниране и палпитации. На моменти имах усещането, че ще припадна. Втората половина на деня прекарах на легло, като на следващия ден отидох при личния лекар. Пулсът отновно беше висок (100+ в покой, което е нетипично за мен). Споделих за алкохола, тя заключи, че не съм алкохолик и че е на нервна почва. Измери кръвното, изписа ми магнезий таурат и алора, както и ПКК и желязо. Изследванията бяха в норма, купих си нещата и ги започнах. 20 и няколко дни по-късно (през това време един ден така, един ден - иначе, но не бях изпадал в състоянието от началото), отново получих същото нещо със същите симптоми. Мина само (доколкото е възможно да мине), на следващия ден дори бяхме на СПА със съпругата ми, следобеда пак пулсът ми скочи рязко и всичко се повтори. Завърших в спешното с пулс 100 и кръвно 160-180 на 90-100. Направиха ЕКГ, лекарят каза, че му изглежда на психична основа, да посетя кардиолог, биха ми фурантрил, дадоха ми някакво хапче и ме пуснаха да си ходя. Къде съм спал след това, къде не, следващите дни нещата започнаха да зачестяват. Кардиолог ми изписа хлофазолин (от половин хапче ми светна веднага, което потвърдих неговата теория, че автономната ми нервна система е в дисбаланс и имам предобладаващ симпатиков дял), както и Корлентор за пулса, тъй като видяхме, че той е водещ, а не кръвното налягане.

Корлентора пих системно, хлофазолина - при нужда, тъй като действа на ЦНС. Разбрахме се да спра Корлентора и да започна Изоптин, тъй като искаха да ми сложат холтер, а Корлентор би обременил изследването. В крайна сметка след още 1-2 кризи отидох да ми направят и ехография, за да изключат структурен проблем, което се и случи. Изписаха ми Небилет (селективен бета блокер) и Атаракс за нервната система. Интересното беше, че след прегледа 1-2 дни дори нямах нужда да пия нищо и всичко беше в норма.

Като изключихме кардиологичен проблем, отидох на психиатър. Разказах всичко подробно, той беше категоричен, че това е класически случай на отключване на тревожно разстройство и че при темпераментни хора като мен се случва чашата да прелее. Според него спирането на алкохолът е допринесло, но не е главната причина (аз съм читанка, зададох му 213123 въпроса за баланса между невротрансмитерите, нарушен от алкохола и т.н.). Заключението му беше да не се фиксирам, да си махна часовника за следене на пулса, изписа Есобел, каза да продължавам да пия Атаракс и Небилет и да се видим след месец.

В момента съм на 19-ти ден от Есобел (4 дни чевърт, 6 дни половин и от 9 дни на 1 хапче 10мг, като приемам половин сутрин и половина на обяд). През това време ми се случиха няколко такива кризи, но пулсът и кръвното са под контрол заради Небилета. Усещам тревожност, студени крайници, буца в гърлото, гадене и най-гадното за мен - дереализация и обърканост.

Четох много за страничните ефекти на Есобел, както и че при повишаване на дозата едва ли не страничните ефекти се връщат (гадене, дереализация, чувствителен стомах). Има ли някой друг, който да се припознава в подобно състояние или да има подобен опит?

Характерно е, че ден с ден не си прилича - вчера бях на 85% здрав, днес съм със силна дереализация и обърканост, не знам дали е от Есобела, дали е от дисбаланса на химикали в мозъка, дали е от нещо друго.

Пия и куп добавки - магнезий, Омега 3, Милгама (витамини Б група),  Витамини, Цинк, абе вкъщи е бетер аптека.

Съжалявам за дългия пост, но е вероятно и да ми олекне, когато го споделя.

Благодаря,
М

Рязкото спиране на алкохола е вредно, а постепенното почти невъзможно Simple Smile
Шегичка Simple Smile Вече е съвсем възможно с Налмефен например.  (по лекарско предписание)

Само един съвет:
Много пострадах от едновременен прием на SSRI и бета блокер!!!
Познавам и други мъже, които са пострадали.
Но пик има и добра страна. Състоянието е обратимо Simple Smile
Поискайте още лекарски мнения!

# 299
И на мен така, имам желание да спра да пуша и автоматично като си го наложа съм като кълбо от нерви.Пиенето, пушенето и подобни са избягващи поведения.Завиждам на непушачите, защото изпитвам истинско удоволствие от пушенетозз

Общи условия

Активация на акаунт