Паническо разстройство - 66

• 7 002
  • 314
  •   1
Отговори
# 300
Връщам темата назад малко. Татяна, защо сте го спряла, а останахте на клонарекс?
Аз го пих някъде 6 месеци. Симптомите на отчаяние, потиснатост, липса на настроение, желание за живот, ПА изчезнаха. После след време посегнах към него пак, но той вече не ми е помогнал, не знам защо. Останах на клонарекс.

# 301
Това ми е странно.
Няма да те разпитвам повече.
Ти каза, че лекарите друго са те съветвали.

# 302
Здравейте на всички!

Предупреждавам за дълъг пост.

Изчетох голяма част от темата и бих искал да споделя моето текущо състояние с надеждата за обмяна на опит и вдъхване на кураж.

Всичко започна 5-6 дни след рязък стоп на умерен, но системен прием на алкохол (средно 2 чаши вино на вечер) в продължение на 4-5 години. Подчертавам, че съм мъж в добра физическа форма на 36 години и това количество алкохол ме е успокоявало, а не напивало. Реших да го спра, тъй като работя от вкъщи и започнах да се хващам как започвам да си мисля за вино все по-рано. Не обичам да съм зависим от нещо, а и в семейството си имам недотам добри примери за злоупотреба с алкохол.

5 дни след въпросното спиране усетих отвратителната комбинация от световъртеж, объркване, затруднено мислене, високи пулс и кръвно, буца в гърлото, силна тревожност, суха уста, често уриниране и палпитации. На моменти имах усещането, че ще припадна. Втората половина на деня прекарах на легло, като на следващия ден отидох при личния лекар. Пулсът отновно беше висок (100+ в покой, което е нетипично за мен). Споделих за алкохола, тя заключи, че не съм алкохолик и че е на нервна почва. Измери кръвното, изписа ми магнезий таурат и алора, както и ПКК и желязо. Изследванията бяха в норма, купих си нещата и ги започнах. 20 и няколко дни по-късно (през това време един ден така, един ден - иначе, но не бях изпадал в състоянието от началото), отново получих същото нещо със същите симптоми. Мина само (доколкото е възможно да мине), на следващия ден дори бяхме на СПА със съпругата ми, следобеда пак пулсът ми скочи рязко и всичко се повтори. Завърших в спешното с пулс 100 и кръвно 160-180 на 90-100. Направиха ЕКГ, лекарят каза, че му изглежда на психична основа, да посетя кардиолог, биха ми фурантрил, дадоха ми някакво хапче и ме пуснаха да си ходя. Къде съм спал след това, къде не, следващите дни нещата започнаха да зачестяват. Кардиолог ми изписа хлофазолин (от половин хапче ми светна веднага, което потвърдих неговата теория, че автономната ми нервна система е в дисбаланс и имам предобладаващ симпатиков дял), както и Корлентор за пулса, тъй като видяхме, че той е водещ, а не кръвното налягане.

Корлентора пих системно, хлофазолина - при нужда, тъй като действа на ЦНС. Разбрахме се да спра Корлентора и да започна Изоптин, тъй като искаха да ми сложат холтер, а Корлентор би обременил изследването. В крайна сметка след още 1-2 кризи отидох да ми направят и ехография, за да изключат структурен проблем, което се и случи. Изписаха ми Небилет (селективен бета блокер) и Атаракс за нервната система. Интересното беше, че след прегледа 1-2 дни дори нямах нужда да пия нищо и всичко беше в норма.

Като изключихме кардиологичен проблем, отидох на психиатър. Разказах всичко подробно, той беше категоричен, че това е класически случай на отключване на тревожно разстройство и че при темпераментни хора като мен се случва чашата да прелее. Според него спирането на алкохолът е допринесло, но не е главната причина (аз съм читанка, зададох му 213123 въпроса за баланса между невротрансмитерите, нарушен от алкохола и т.н.). Заключението му беше да не се фиксирам, да си махна часовника за следене на пулса, изписа Есобел, каза да продължавам да пия Атаракс и Небилет и да се видим след месец.

В момента съм на 19-ти ден от Есобел (4 дни чевърт, 6 дни половин и от 9 дни на 1 хапче 10мг, като приемам половин сутрин и половина на обяд). През това време ми се случиха няколко такива кризи, но пулсът и кръвното са под контрол заради Небилета. Усещам тревожност, студени крайници, буца в гърлото, гадене и най-гадното за мен - дереализация и обърканост.

Четох много за страничните ефекти на Есобел, както и че при повишаване на дозата едва ли не страничните ефекти се връщат (гадене, дереализация, чувствителен стомах). Има ли някой друг, който да се припознава в подобно състояние или да има подобен опит?

Характерно е, че ден с ден не си прилича - вчера бях на 85% здрав, днес съм със силна дереализация и обърканост, не знам дали е от Есобела, дали е от дисбаланса на химикали в мозъка, дали е от нещо друго.

Пия и куп добавки - магнезий, Омега 3, Милгама (витамини Б група),  Витамини, Цинк, абе вкъщи е бетер аптека.

Съжалявам за дългия пост, но е вероятно и да ми олекне, когато го споделя.

Благодаря,
М
Аз също като вас всяка вечер си пия вино, на същата възраст съм. Не мисля, че това е отключило. Аз съм с паническо разстройство от години и пия АД като от скоро съм на нов.
Виното определено вечер ме успокоява и заспивам по-лесно.
При мен има и хипохондрия и наблюдаване на всякакви симптоми.
Не съм пия есобел, много време бях на ципралекс, ковто мисля че е много сходен АД, но според психиатъра привикнах на него и сега ми смени с бринтеликс.
От ципралекс се чувствах много добре над 3 години.
Докато сега от новия не мога да кажа същото.
Успех

# 303
Благодаря!

Кога "захапа" при Вас ципралекса? 20 - ти ден ми е вече (от 10 на пълната доза от 10мг), вчера следобед пак направих ПА, която ми разказа играта и на съня в последствие. Четох, че в началото е възможно да се прояви парадоксална тревожност. Пък може и да съм си я провокирал атаката, знам ли. Да сработва вече, че съм като сдъвкан и изплют...

Сега се чух с лекаря. Ще имам Ксанакс под ръка, като ще се приема при нужда 0.25 или 0.5мг. В дните, в които се случи да го приема, няма да приемам Атаракс вечерта.

Според него категорично е рано да се заключи, че Есобел не работи. Каза, че е необходим поне месец на 10мг, за да направим оценка.

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 10:40 от MZ89

# 304
Благодаря!

Кога "захапа" при Вас ципралекса? 20 - ти ден ми е вече (от 10 на пълната доза от 10мг), вчера следобед пак направих ПА, която ми разказа играта и на съня в последствие. Четох, че в началото е възможно да се прояви парадоксална тревожност. Пък може и да съм си я провокирал атаката, знам ли. Да сработва вече, че съм като сдъвкан и изплют...

Сега се чух с лекаря. Ще имам Ксанакс под ръка, като ще се приема при нужда 0.25 или 0.5мг. В дните, в които се случи да го приема, няма да приемам Атаракс вечерта.

Според него категорично е рано да се заключи, че Есобел не работи. Каза, че е необходим поне месец на 10мг, за да направим оценка.
Аз лично не искам да пия бензодеазепими и съм се опитвала винаги да издържа трудния период до натрупване на АД. Ксанакс съм взимала само веднъж половин на 0.25 мг и бях като труп цял ден. Спах 6 часа. Имам и дете на 4 г.
Ципралексът запична да ми действа след месец някъде и след това съм го пила много време дори по половинка и пак бях добре.
Според мен е много добър ад и изчистен. Не знам дали са еднакви с есобел.
Атаракса как ви действа?

# 305
Благодаря!

Скрит текст:

Много добро решение на лекара да ви помогне със Ксанакс.
Пийте го само при нужда и няма да се налага да вдигате дозата.
Ако след един месец на Есобел нямате драстично подобрение, значи не работи при вас.
Не напразно казвам драстично. Трябва да няма и помен от подтиснато настроение.
Ако изпитвате само частично подобрение, значи не е за вас и ще получите предимно негативите му.

# 306
Благодаря!

Скрит текст:

Много добро решение на лекара да ви помогне със Ксанакс.
Пийте го само при нужда и няма да се налага да вдигате дозата.
Ако след един месец на Есобел нямате драстично подобрение, значи не работи при вас.
Не напразно казвам драстично. Трябва да няма и помен от подтиснато настроение.
Ако изпитвате само частично подобрение, значи не е за вас и ще получите предимно негативите му.
Аз съм вече два месеца на беинтеликс и не чувствам изобшо подобрение. Психиатърят ми смята, че съм привикнала към ципралекс, който използвах над три години и ми препоръчва пак да се върна към него. Какво мислите вие? Да давам ли още шанс на беинтеликс

# 307
А нормално ли е да се изписва Ксанакс за сън? Там не става ли прекалено опасно да се взема?

# 308
Здравейте отново! Все се каня да ви попитам дали някой от вас си е инжектирал вит Д или Б12. При нас в Англия ги предлагат джи питата и в аптеките също. Не зная дали в бг ги има и дали е популярна практика, но ще съм много благодарна за мнение е съвет? Благодаря Ви много:))

# 309
Това се прилага по принцип в краен случай при наистина тежки дефицити и невъзможност за компенсирането им с друг прием.Винаги постепенното натрупване е по-добрия вариант.При невъзможност на прием във форма на таблети/капсули или не усвояване поради стомашни проблеми има вариант спрей/капки,които се усвояват още в устната кухина.При високи дози на Б12 е добре да се следи желязото,защото пада много бързо.Когато се налага прием и на двете трябва да се приемат далеч едно от друго.

# 310
Благодаря за отговора, dt! Тук си го предлагат и във фризьорските салони, пък дали искат писмо от джи пито, че наистина има дефицити... Кой ги знае..
Исках и аз да се включа по темата със приспивателните - на мен ми е изписан със Сертралина и 25мг прометазин хидрохлорид по една таблетка преди лягане. Да ви кажа добре си ми влияе, имам си и Формула за сън, ако ми се наложи.

# 311
И аз съм се чудила за вит Д венозно как стоят нещата.
Иначе като усетя депреса и веднага мятам по 10 капки на ден Вигантол, при умора взимам Билкова кръв. Но за желязото е малко нож с 2 остриета, защото пък ако се отиде на лекар ще се замаскира кръвната картина с добавките, а не трябва.

# 312
Затова се правят почивки преди изследване.Ако имаш дефицит на вит.Д с 10 капки от време на време трудно ще наваксаш.Това са 4000 единици.

# 313
Имали ли сте повече напрежение след прием на Б12? Аз имам недостиг и пих 3 дена Б12 метилколабашамин от 1000mcg на natural factors и ми стана зле? Възможно ли е или си внушавам? Имам и недостиг на вит Д, но там вече е ок. Всичко останало е тествано и в норма.

# 314
Да възможно е.За себе си бях търсила информация и и затова писах и по-назад,че наваксването при недостиг трябва да се случва с по-малки дози.Б-витамините като цяло действан възбуждащо  е добре да се пият в първата част на деня.Това последното от собствен горчив опит.

Общи условия

Активация на акаунт