Паническо разстройство - 66

• 7 491
  • 335
  •   1
Отговори
# 330
Размахът на вълните на Маер не е ли се отнася към гинекологията? Моля да поясниш, каква връзка има той с паническо разстройство?

# 331
Размахът на вълните на Маер не е ли се отнася към гинекологията? Моля да поясниш, каква връзка има той с паническо разстройство?

В кардиологията вълните на Майер са ритмични колебания в артериалното кръвно налягане, които са по-бавни от дишането. Те се появяват спонтанно и са тясно свързани с активността на симпатиковата нервна система.
При хората е около 0,1 Hz (приблизително 6 цикъла в минута или един цикъл на всеки 10 секунди).
Използват се като индиректен маркер за симпатикова активност и вегетативната регулация на сърдечно-съдовата система.

Сега се налага текста да бъде по-дълъг, за което моля да ме извините:

В контекста на депресията, вълните на Майер (наблюдавани като нискочестотния (LF) компонент от около 0,1 Hz в анализа на сърдечната честотна вариабилност - HRV) служат като важен биомаркер за състоянието на автономната нервна система и ефективността на лечението.
Връзката им с определяне на методите за лечение се проявява в следните аспекти:

1. Прогнозиране на отговора към антидепресанти
Изследванията показват, че нивата на HRV (включително мощността в честотата на вълните на Майер) преди началото на лечението могат да предскажат успеха му:
Тревожна депресия: Пациенти с по-висока базова вариабилност (по-добре изразени вълни) често реагират по-добре на стандартни антидепресанти.
Неопределена депресия: При пациенти с много ниска вариабилност (подтиснати вълни на Майер) стандартните медикаменти може да са по-малко ефективни, което налага търсене на алтернативни методи.

2. Мониторинг на катехоламиновия баланс
Тъй като вълните на Майер отразяват симпатиковия тонус и норадреналиновата активност:

Антидепресанти (SSRIs, SNRIs):
Лечението с определени медикаменти може значително да промени тези вълни. Например, някои антидепресанти нормализират HRV, докато други (като трицикличните) могат допълнително да потиснат вариабилността, което изисква внимателно проследяване.

Оценка на ремисията: Клиничното възстановяване често е съпроводено с нормализиране на нискочестотните колебания (LF/HF съотношението), което служи като обективен признак за балансиране на нервната система.

3. Биофийдбек терапия (HRV Biofeedback)
Вълните на Майер са в основата на биофийдбек методите за лечение на депресия:
Пациентите се обучават да дишат с честота около 6 вдишвания в минута (0,1 Hz).
Това дишане влиза в "резонанс" с вълните на Майер, което максимално стимулира барорецепторния рефлекс и повишава парасимпатиковия тонус.
Редовното практикуване доказано намалява симптомите на депресия чрез директно повлияване на автономния дисбаланс.

4. Транскраниална магнитна стимулация (rTMS)
При лечение-резистентна депресия се използват "магнитни вълни" (rTMS), които целят да рестартират нормалните ритми на мозъчната активност. Изследванията свързват успешното rTMS лечение с възстановяването на нормалните вегетативни колебания в тялото.

# 332
Минчо Минев, много полезна информация си написал. Жалко е, че психиатрите експериментират с нас и , както ти пишеш, проспаха някои лекции.

# 333
Преди се пишеше повече сякаш в групата. Само аз ли мисля така и дали наистина chat gpt замества не само психолози вече?
Използвате ли го? Помага ли ви?

# 334
Здравейте, аз го ползвам, да. Питам го всякакви неща, информацията там все пак е базирана на Гугъл, така че се доверявам на отговорите.
Мога ли да ви попитам, тези от вас, които вземат и успокоителни, кои са те и как ви действат с АД? Аз имам един диазепам вкъщи, но рядко вече ми се налага да взимам, но в последния месец съм доста нервна и тревожна и се чудя дали е добре в моменти на паника и тревожност да си взема един и от колко милиграма? Преди си спомням, че на морето веднъж ми стана много тревожно и взех един от 2мг и за минути ми мина. Благодаря и извинете ако вече е било обсъждано тук!:)

# 335
  • Швейцария
Аз имам вкъщи успокоителни. Ползвам ги много рядко, но при криза се е случвало. Няма проблем с АД. Взимала съм 1 мг Лоразепам + 2 приспивателни Зопиклон и заспах като бебе. Докторката каза, че няма страшно. Вика взимай и ще заспиш като пън. Така и стана.

Общи условия

Активация на акаунт