Променяте ли приятелствата си след децата и защо

• 7 150
  • 215
  •   1
Отговори
# 165
  • София
И това, че детето играе с друго дете, какво задължава родителя спрямо другия родител? Или е задължително да си гукаме с куцо и сакато, че иначе детето ще остане несоциализирано? Децата си играят и без задължително да се създават близки семейни контакти. Няколко общи приказки са напълно достатъчни, за да бъдеш любезен.
Децата се сближават, канят се на гости. Като са малки идват с родител. Да му мълчим ли?

Водят се разговори по общи теми, толкова драматично не е, според мен. Другите родители в общия случай също избягват конфликтни теми и заяждания. Не помня някаква драма по площадките да е имало, а съм била на милион площадки и то в няколко държави. Много интересни и приятни познанства имам от тези времена.

# 166
Никой не казва, че си гукам, но се налага да комуникирам на някакво базово ниво с тези хора. И...как да кажа, някак си определянето на останалите хора като "куцо и сакато" за мен говори много за автора на изказването. Аз имам себе си за земен и народен човек. Но осъзнавам, че да умееш да комуникираш със всякакви хора, без да се изцапаш с "акото" им е изкуство, което малцина умеят.

# 167
През миналия век да са си ходили на гости редовно, сега децата се виждат навън, по детски центрове и други пространства за игра, не по къщите. И, както написах, не е или-или - нито се мълчи, нито е задължително да се допуска човекът прекалено близко, ако това не е желано от някоя от страните.
Тук-таме се случва и някой да ти допадне, разбира се. Но това не се случва с всеки срещнат, който също има дете. Иначе в махалата щеше да е рай - там майки бол. Отиваш и цял ден можеш да си говориш как се отглеждат деца. По интереси да се събереш.

# 168
Внимавай, че тук съвсем си нямаш представа със Сульо ли си пишеш, със Пульо ли.

# 169
И това, че детето играе с друго дете, какво задължава родителя спрямо другия родител? Или е задължително да си гукаме с куцо и сакато, че иначе детето ще остане несоциализирано? Децата си играят и без задължително да се създават близки семейни контакти. Няколко общи приказки са напълно достатъчни, за да бъдеш любезен.
Децата се сближават, канят се на гости. Като са малки идват с родител. Да му мълчим ли?

Водят се разговори по общи теми,
толкова драматично не е, според мен. Другите родители в общия случай също избягват конфликтни теми и заяждания. Не помня някаква драма по площадките да е имало, а съм била на милион площадки и то в няколко държави. Много интересни и приятни познанства имам от тези времена.
Вие казвате едно и също - разговори на общи теми. Просто едни се ограничават с къси разговори, едни приемат гостито, други - не. Това е. А и вече не се ходи на гости толкова.
Драми по площадките си има. Няма как да се отрича. Всякакви хора имат деца. Не ти трябва нито диплома, нито възпитание за това. Съответно и хората по площадките и децата им са всякакви. Нужно е да се съобразяват с общи норми, а не да се харесват.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 10:21 от Linda*kiss

# 170
Според мен е много полезно за всички (не само за децата) да поддържат приятелства или поне да общуват с хора от всякакъв тип, с различни професии, образование, характер. От всеки може да се научи нещо, дори и от клошар на улицата. Миналите поколения са израснали точно така - детето на месаря си играе с детето на съдията, на учителя и на боклукчията. През уикенда или на село, или пък на опера, едното не пречи на другото. А сега - затворени комплекси, частни училища, "в моя балон такива досадни хора няма", ние сме на "едно ниво", и после млади хора, които получават културен шок, когато за първи път излязат от внимателно организираната от родителите им среда.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 10:21 от Chupacabrita

# 171
Децата и сега си ходят на гости, от 5-6 г. нагоре вече искат да си въртят и гостита с преспиване, канят се насам-натам и пр.
Но дори да не са гостувания вкъщи, пак има ситуации с рожденни дни, други поводи, а до една възраст поканите зависят от родителите и децата на тези, които са им неприятни или нямат какво да си кажат, остават извън списъците. Или обратното - дете иска да покани други, но техните родители казват, че точно тогава са страшно заети, понеже въз основа на досегашните впечатления не могат да си представят няколко часа в компанията на родителите на Х.
Simple Smile Ситуации всякакви. Родителите имат огромна роля в социализацията на децата, вече всеки преценява докъде и как.

# 172
  • София

Вие казвате едно и също - разговори на общи теми. Просто едни се ограничават с къси разговори, едни приемат гостито, други - не. Това е. А и вече не се ходи на гости толкова.
Драми по площадките си има. Няма как да се отрича. Всякакви хора имат деца. То не ти трябва диплома за това.
Малко дете на площадка не позволява много дълги разговори и без това. Не споря с нищо, допълвам. Не виждам защо подскачаш. И аз не обичам всякакви гости, нито се сближавам с всякакви хора, но е факт, че всякакви хора имат деца и както в този форум съм се запознала с всякакви хора станали родители, така и на живо. Детските рождени дни са ми били най-досадни, но какво, детето да не ходи ли, защото не ми се ходи и на мен?
А на гости си ходят децата, няма да кукува детето ми само, защото не мога да съм възпитана 1-2 часа с други родители, също възпитани, пък ако ще нищо друго общо да нямаме.

# 173
Драми по площадките си има. Няма как да се отрича. Всякакви хора имат деца. То не ти трябва диплома за това.
Малко дете на площадка не позволява много дълги разговори и без това. Не споря с нищо, допълвам. Не виждам защо подскачаш.
И къде видя подскачане? В себе си ли?
Но ако искаш, ето ти:
И аз не обичам всякакви гости, нито се сближавам с всякакви хора, но е факт, че всякакви хора имат деца и както в този форум съм се запознала с всякакви хора станали родители, така и на живо.
Аз не съм казала какво обичам. Грешно си разбрала всичко.

По-скоро ти подскачаш и в предни мнения, сякаш твоят опит трябва да е универсален. Твоите критерии са едни, а други могат да имат други разбирания и впечатления. Това, на което ти може да казваш "приятни хора" на пллощадката, може да са непоносими глупаци за други.
Ето например дори с гостито - хората имат много различни разбирания - не всеки го прави. А да не говорим за гости с преспиване - на някои места, ако предложиш такова е съмнително и няма нищо странно да не пуснеш детето си. Не си асоциален. И децата не кукуват...

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 12:21 от Linda*kiss

# 174
Аз прителите си заради детето не съм подменяла с "по-подходящи". Все същите са. Просто заради това, че играе навън с други, се налага да разменя по някое изречение с майките им. По къщЯта не си ходим на гости с мамите.

# 175
  • София
Твоите критерии са едни, а други могат да имат други разбирания и впечатления. Това, на което ти може да казваш "приятни хора" на пллощадката, може да са непоносими глупаци за други.

Нямам критерии, че и да ги натрапвам. Опитвам се да кажа, че това не ми е било любимо, но се налага. Нищо повече. Изтърпях го, синът ми е пълнолетен, радвам се, че до времето за внуци няма да видя ни площадка, ни парк, ни детски рожден ден. Асоциална съм и синът ми не е учен, че трябва да е близък с всички. Мнението ми не се различава особено от твоето, освен, че вече съм изтърпяла тези неща с опит за някаква положителна нагласа съм нетърпимо по-тъпите хора, например.

# 176
Аз също съм в тази ситуация , но не ги виня . Няма какво да им се сърдя особено ако им е първо детенце . Може би , когато поотрасне детенцето нещата ще се върнат по старому , но няма гаранция . Опитвам се да ги разбера макар и на мен да ми е трудно без нея .  Друга много близка приятелка пък ми се сърди , защото и казах неща за нейно добро . Лошото е ,че хората забравят от къде са тръгнали и какви са били .

# 177
Явно това със сравняването по парка и детските площадки е някаква напаст. Приятелките ми, които са вече майки много споделят за това и са ми казвали, че се дистанцират от такава комуникация.

Моля ти се, всички майки сравняват. Самите деца изолират дете, което по някаква причина е видимо по-назад от тях, като комуникация, държане, но и дрехи в един момент. Никоя не иска детето ѝ да е в ролята на отхвърленото.

# 178
  • Melmak
Не ги ли събирате с децата на вашите приятелки?

# 179
  • Пловдив
В България просто няма лични граници. Хората се вълнуват от теми, които са лични за другите, дават акъл за всичко. В чужбина не е точно така, просто гледат себе си и не мислят Пенка защо не е кърмила от ден 1!
Аре-аре, оня зверилник Мъмснет е тоооооочно британски. Ходи и гледай как разкостват.

Общи условия

Активация на акаунт