Променяте ли приятелствата си след децата и защо

• 7 110
  • 215
  •   1
Отговори
# 210
Ами никога не съм очаквала, че няма да помага. Ние имахме доста години връзка, преди да се роди детето. На думи беше, че и сам ще си го гледа, толкова е всеотдаен и толкова иска дете. А освен детето, което гледах и гледам сама физически, имам ангажименти, несвързани с детето и дома, но утежняващи положението като нужда от време и усилия.

# 211
Аз излизам с приятелките ми и децата им и дори ми е много приятно, не ходим на бар разбира се, но какво от това.
Ходили сме и в мола и у тях и у нас, на кино, на вечеря.

Иначе искрено съчувствам за поведението на бащите, надявам се да се промени ситуацията.
Едната ми приятелка също това споделя, тя не искала дете , мъжа давал зор, накрая се прибира "скапан" от работа и сяда да си играе игри, а тя също толкова работеща мие чинии, гледа дете и готви.

Просто не знам , не е лесно да кажеш зарежи го, все пак с дете е , ама аз бих набирала гняв и разочарование всеки ден....

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 13:05 от Moderator3

# 212
Ако трябва да обобщя за себе си по темата: социалните си контакти да, приятелствата - не. Има разлика между контакт и приятелство.
Няма как да стана приятел с родители на дете, с които не намирам никакви допирни точки освен децата и обратно имам приятели с деца, които продължават да са ми приятели, въпреки, че децата ни не са си най-добрата компания по време на игра и не се търсят. Имаме и много несемейни приятели и приятели без никакви деца.  Но заради детето се налага да поддържам някакъв социален минимум с други родители, които не са в приятелския ми кръг- т.е - да мога да кажа 2-3 изречения общи приказки на площадката или да обсъдя някакви планове за събитие в градината.

# 213
И като ми разкажат или видя снимки, че са били с други хора или роднини дето доколкото знам не са особено близки, но имат деца на сходна възраст, просто ми става малко криво и си мисля, че аз не бих определяла така на кого да си отделя времето и ще предпочета добра приятелка още без дете отколкото онази съученичка/ братовчедка дето ме е дразнела ама сега има бебе на същата възраст (примерно).
Отчети и факта, че родителите се стараем да осигурим социална среда и на децата си, т.е. да ги събираме с други деца на сходна възраст, за да могат да се научават да правят социални контакти, да поиграят заедно и да изразходят енергия, да се занимават с неща, които на тях са им интересни. В този момент на преден план излизат най-достъпните варианти-братовчедката, комшийката, приятелката от училище с малки деца. Плюс липсата на безкрайно свободно време, плюс множеството ангажименти, съпътстващи отглеждането на дете, плюс зверската умора. И така естествено те изплюва компютъра за известно време, докато децата станат достатъчно самостоятелни да си намират среда без посредничеството на родителите.

Много добра гледна точка, благодаря! Не се бях замисляла, и, честно казано, мисля че и аз така бих правила, когато имам дете, живот и здраве. Факт, че не можеш да мислиш само за себе си вече и ти да се забавляваш с приятелите, а детето отстрани да скучае. Вярно, че и родителите са хора и трябва и да се разтоварват, но цитатът ми даде добро обяснение защо някои хора се събират дори с доскоро неприятни им хора, които обаче имат деца на сходна възраст. Има логика и няма да ги съдя.
Иначе на мен ми мина отдавна драмата, малко емоционално пуснах темата, беше ми се жегнало егото явно 😅 Вече виждам по-спокойно нещата. Реално само една приятелка имам изоставила ме, но то не е само към мен, промени се изцяло тя и само от семейството си се интересува, ноо има право на такъв избор, щом така е преценила. Просто няма да го мисля и да страдам вече. Останалите ми приятели с деца намират начин за контакт, дори и почти само по чат, трябва и това да оценя, все пак не знам кой колко е натоварен в даден момент. И времето ще си покаже с кого как ще се развият нещата. Напоследък пък сякаш по-активно се виждам с хора, с които мислех, че сме се отчуждили, та никога не се знае животът как ще се завърти.
Радвам се, че темата се получи активна, разми се доста, но с толкова жени на едно място няма как😆
Моят извод от цялата работа май е, че човек като усети, че анализира с кого колко се търси, явно има свободно време, което по-добре да запълни със свои неща 😁 или направо да потърси някой,  с когото иска да се види, то ще си покажи отсреща има ли желание. (Това е съвет от мен за мен, пиша го да си напомням :д)

# 214
Привет! Аз все още нямам деца, пиша, защото се опитвам да разбера мои приятели, по-скоро такива, с които сме били много близки преди, години наред, и ми се струва, че след като имат дете, някак оставам встрани от обкръжението им, без да е имало проблем между нас, просто сякаш не съм им интересна вече. Може да си пишем и споделяме, но не и да предложат да се видим. Разбира се, далеч съм мисълта, че трябва да съм им в основните приоритети, ясно ми е, че детето и семейството са на първо място, че отнема страшно много енергия да отглеждаш дете и че все има за какво да мислят. Имам предвид, че все пак знам, че си се виждат с хора, но не знам внушавам ли си, че са основно роднини или други хора с деца. И това също е съвсем нормално, разбира се, но се чудя - само по признака “няма дете” ли се отписват понякога хората? И какъв е смисълът да създаваш и поддържаш приятелства ако после ще се оценяват по това дали сте на напълно еднакъв етап от живота? На практика е почти невъзможно с приятелите ти да се движите с еднакво темпо.. винаги един ще е с деца, друг се жени, трети е необвързан и в това няма нищо лошо, нали приятелите са да се подкрепят във всичко. Или пък не, това няма как да е основание и си е нещо лично, не съм им интересна вече и толкова..
Наясно съм, че всеки случай е индивидуален и хората си отсяват приятелите по всякакви критерии, но може би има някаква обща истина, която ми убягва.
Та исках да попитам родителите с малки деца - променяте ли обкръжението си, игнорирате ли приятелите си без деца след бременността и раждането? И ако да - неусетно или умишлено и защо? Наистина ще ми е полезно да чуя другата гледна точка и ще съм благодарна да сте откровени.
Благодаря!
Бих казал, че това, което описвате, е много често срещано и рядко е лично отхвърляне. След раждането светът на родителите силно се стеснява- не само по време, но и по теми, енергия и идентичност. Хората с малки деца несъзнателно се насочват към други родители, защото там има споделен контекст, по-малко нужда от обяснения и повече усещане за «разбраност». Това обикновено е неусетен процес, не умишлено игнориране. Приятелствата не се отписват по признак «няма дете», но често се поставят на пауза. Тези, които оцеляват, са именно онези, в които има търпение, гъвкавост и от двете страни- и често се възстановяват, когато натискът намалее. Болката ти е напълно валидна и не означава, че не си ценна или интересна.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 15:55 от Tatti

# 215
Привет! Аз все още нямам деца, пиша, защото се опитвам да разбера мои приятели, по-скоро такива, с които сме били много близки преди, години наред, и ми се струва, че след като имат дете, някак оставам встрани от обкръжението им, без да е имало проблем между нас, просто сякаш не съм им интересна вече. Може да си пишем и споделяме, но не и да предложат да се видим. Разбира се, далеч съм мисълта, че трябва да съм им в основните приоритети, ясно ми е, че детето и семейството са на първо място, че отнема страшно много енергия да отглеждаш дете и че все има за какво да мислят. Имам предвид, че все пак знам, че си се виждат с хора, но не знам внушавам ли си, че са основно роднини или други хора с деца. И това също е съвсем нормално, разбира се, но се чудя - само по признака “няма дете” ли се отписват понякога хората? И какъв е смисълът да създаваш и поддържаш приятелства ако после ще се оценяват по това дали сте на напълно еднакъв етап от живота? На практика е почти невъзможно с приятелите ти да се движите с еднакво темпо.. винаги един ще е с деца, друг се жени, трети е необвързан и в това няма нищо лошо, нали приятелите са да се подкрепят във всичко. Или пък не, това няма как да е основание и си е нещо лично, не съм им интересна вече и толкова..
Наясно съм, че всеки случай е индивидуален и хората си отсяват приятелите по всякакви критерии, но може би има някаква обща истина, която ми убягва.
Та исках да попитам родителите с малки деца - променяте ли обкръжението си, игнорирате ли приятелите си без деца след бременността и раждането? И ако да - неусетно или умишлено и защо? Наистина ще ми е полезно да чуя другата гледна точка и ще съм благодарна да сте откровени.
Благодаря!
Като семеен психолог бих казал, че това, което описвате, е много често срещано и рядко е лично отхвърляне. След раждането светът на родителите силно се стеснява- не само по време, но и по теми, енергия и идентичност. Хората с малки деца несъзнателно се насочват към други родители, защото там има споделен контекст, по-малко нужда от обяснения и повече усещане за «разбраност». Това обикновено е неусетен процес, не умишлено игнориране. Приятелствата не се отписват по признак «няма дете», но често се поставят на пауза. Тези, които оцеляват, са именно онези, в които има търпение, гъвкавост и от двете страни- и често се възстановяват, когато натискът намалее. Болката ти е напълно валидна и не означава, че не си ценна или интересна.

Много благодаря за мнението! Написано е с разбиране към двете страни, което е много справедливо, и ми беше полезно да го прочета!

Общи условия

Активация на акаунт